LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 08 Ιουλίου 2019 14:54

Έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη γεώτρηση του “Γιαβούζ”

Για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και επιδεικτική περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, η κυπριακή Κυβέρνηση.

Yavuz - Γιαβούζ - πλοίο - Τουρκία

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει τη νέα παράνομη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στα ανατολικά της Κύπρου η κυπριακή κυβέρνηση.

Με επίσημη ανακοίνωση, τονίζει ότι η δεύτερη γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Δημοκρατίας «συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως σημειώνεται, η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο «περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας».

Στην ανακοίνωση, υπενθυμίζονται και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη κλιμάκωση την δεύτερη παράνομη γεώτρηση. Ταυτόχρονα, φροντίζει να υπενθυμίσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας:

Η Κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας. Η επιχειρούμενη δεύτερη αυτή γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία συνεχίζει να καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, περιφρονώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλάσσιων ζωνών της. Αντί να προσέλθει στον διάλογο, ως την καλεί η διεθνής κοινότητα, εσκεμμένα τον αποφεύγει, με στόχο να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Είναι πραγματικά παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες με τους γείτονες της, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ισχυρίζεται ότι ενεργεί κατόπιν «αδειοδότησης» ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Υπογραμμίζεται, εν προκειμένω, ότι οι γεωτρητικές δραστηριότητες που δήθεν διεξάγονται εκ μέρους  της «ΤΔΒΚ» είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομη και ανυπόστατη είναι και η ίδια η αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [541 (1983) και 550 (1984].

Ας συνειδητοποιήσει η Άγκυρα ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που η ίδια δημιουργεί, είναι να προχωρήσουμε αμέσως σε εντατικό και αποφασιστικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση η οποία, ανάμεσα στ’ άλλα, θα δώσει απαντήσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε σήμερα λόγω της απαράδεκτης Τουρκικής κατοχής.  

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των Τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, δια των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε τον άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο που οι τουρκικές ενέργειες έχουν σε όλο το φάσμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων, και στις οποίες η Ένωση θα απαντήσει με τη λήψη κατάλληλων μέτρων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο