LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 07 Ιουλίου 2019 15:18

Έλληνας κέρδισε δικαστήριο για την περιουσία του στην Τουρκία

Άνευ προηγουμένου απόφαση για μη Τούρκο πολίτη εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Συνταγματικό Δικαστήριο Τουρκίας

Έλληνας πολίτης, χωρίς τουρκική υπηκοότητα κέρδισε δίκη που τον δικαίωσε ως προς την κληρονομιά του, σε μια δικαστική απόφαση χωρίς προηγούμενο, που εξέδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Μαδυτινός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έχασε την τουρκική υπηκοότητα, όταν το 1986 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς την άδεια των τουρκικών Αρχών.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Τουρκίας για την τουρκική ιθαγένεια, τίθενται προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, ώστε να δοθεί άδεια ώστε κάποιος να παραιτηθεί κάποιος της τουρκικής υπηκοότητας.

Ο Μαδυτινός, μοναδικός κληρονόμος της οικογένειάς του, ζήτησε πιστοποιητικό κληρονομίας από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το 1996.

Παρά το ότι το δικαστήριο αναγνώρισε την αξίωσή του, το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας άσκησε αγωγή για την ακύρωση του πιστοποιητικού, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν πλέον Τούρκος πολίτης.

Ως αποτέλεσμα, ανακλήθηκε το επίμαχο πιστοποιητικό, όμως ο Μαδυτινός άσκησε έφεση κατά της αγωγής, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε λόγω του ότι άλλαξε ιθαγένεια «εθελούσια».

 Όταν είδε ότι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημά του στα τοπικά δικαστήρια, προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας το 2015, το οποίο και διέταξε την επανάληψη της δίκης, με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας του. Επιδικάστηκε παράλληλα, αποζημίωση από τα δημόσια τουρκικά ταμεία, για τα τέλη που κατέβαλε για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων ήταν «αδικαιολόγητες».

 «Η ανάκληση του πιστοποιητικού κληρονομίας δεν παρουσιάστηκε με εύλογη και επαρκή αιτιολόγηση, παρόλο που δεν υπάρχει αντίστοιχα σιωπηρή διαταγή που να προβλέπει ότι οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να αποκτήσουν περιουσία στην Ελλάδα, από την άποψη της αρχής της αμοιβαιότητας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το σκεπτικό της δικαίωσης του Μαδυτινού.

Η παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας αποφασίστηκε σε σχέση με το άρθρο 35 του Συντάγματος, τόνισε το δικαστήριο, το οποίο ορίζει ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας μπορεί να περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο