LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 26 Ιουνίου 2019 17:30

Το ΑΠΘ στην πρώτη γενιά των “Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων”

Μέσα από τις συμμαχίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα προάγονται η ευρωπαϊκή ταυτότητα, οι αξίες ενώ παράλληλα θα προωθείται και η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής.

Πολυτεχνική Σχολή - ΑΠΘ

Η κοινοπραξία «E.P.I.C.U.R.», στην οποία συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), είναι μία εκ των συνολικά 17 προτάσεων, που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ίδρυση των πρώτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία θα δίνουν ενιαίους τίτλους σπουδών.

Το «E.P.I.C.U.R.» αντλεί έμπνευση από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο. Είναι το αρκτικόλεξο του τίτλου «European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions», που φέρει η πρόταση της σύμπραξης του ΑΠΘ και επτά κορυφαίων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων: του Στρασβούργου (University of Strasbourg, Γαλλία), του Άμστερνταμ (University of Amsterdam, Ολλανδία), του Φράιμπουργκ (University of Freiburg, Γερμανία), του Πόζναν (Adam-Mickiewicz University, Πολωνία), της Άνω Αλσατίας (University of Haute-Alsace, Μυλούζ, Γαλλία), το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης (Karlsruhe Institute of Technology, Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης (University of Natural Resources and Life Sciences, Αυστρία).

Από τις 54 αιτήσεις που υποβλήθηκαν επελέγησαν 17 «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», στα οποία συμμετέχουν 114 ΑΕΙ από 24 κράτη - μέλη. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από 26 ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων πρυτάνεις, καθηγητές και ερευνητές, που ορίστηκαν από την Επιτροπή.

Τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» θα προσφέρουν κοινά, ευέλικτα προγράμματα σπουδών ή ενοτήτων σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, παρέχοντας τη δυνατότητα στις φοιτήτριες/φοιτητές όλων των επιπέδων σπουδών να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους, επιλέγοντας τι, πού και πότε θα σπουδάσουν και να αποκτήσουν ένα ευρωπαϊκό πτυχίο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα πρώτα 17 «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» έχει ύψος 85 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε ευρωπαϊκή συμμαχία θα λάβει έως και 5 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσει την εφαρμογή των σχεδίων της και να χαράξει τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Με το EPICUR, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην πρώτη γενιά των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και θα συμμετέχει από την αρχή σε μία πρωτοβουλία που θα αλλάξει άρδην τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Περικλής Μήτκας, ενώ η επικεφαλής της ακαδημαϊκής συμμαχίας εκ μέρους του ΑΠΘ, αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, επισήμανε ότι «το EPICUR διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χώρο, που μέσα από τη διεπιστημονικότητα και την πολυγλωσσία καθιστά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κεντρικό ευρωπαϊκό κόμβο υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και ανταγωνιστικής έρευνας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη: Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο