Το ΑΠΘ στην πρώτη γενιά των “Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων”
Η κοινοπραξία «E.P.I.C.U.R.», στην οποία συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), είναι μία εκ των συνολικά 17 προτάσεων, που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ίδρυση των πρώτων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τα οποία θα δίνουν ενιαίους τίτλους σπουδών.
Το «E.P.I.C.U.R.» αντλεί έμπνευση από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο. Είναι το αρκτικόλεξο του τίτλου «European Partnership for an Innovative Campus Unifying Regions», που φέρει η πρόταση της σύμπραξης του ΑΠΘ και επτά κορυφαίων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων: του Στρασβούργου (University of Strasbourg, Γαλλία), του Άμστερνταμ (University of Amsterdam, Ολλανδία), του Φράιμπουργκ (University of Freiburg, Γερμανία), του Πόζναν (Adam-Mickiewicz University, Πολωνία), της Άνω Αλσατίας (University of Haute-Alsace, Μυλούζ, Γαλλία), το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης (Karlsruhe Institute of Technology, Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής της Βιέννης (University of Natural Resources and Life Sciences, Αυστρία).
Από τις 54 αιτήσεις που υποβλήθηκαν επελέγησαν 17 «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», στα οποία συμμετέχουν 114 ΑΕΙ από 24 κράτη - μέλη. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από 26 ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων πρυτάνεις, καθηγητές και ερευνητές, που ορίστηκαν από την Επιτροπή.
Τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» θα προσφέρουν κοινά, ευέλικτα προγράμματα σπουδών ή ενοτήτων σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, παρέχοντας τη δυνατότητα στις φοιτήτριες/φοιτητές όλων των επιπέδων σπουδών να προσαρμόσουν την εκπαίδευσή τους, επιλέγοντας τι, πού και πότε θα σπουδάσουν και να αποκτήσουν ένα ευρωπαϊκό πτυχίο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα πρώτα 17 «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» έχει ύψος 85 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε ευρωπαϊκή συμμαχία θα λάβει έως και 5 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσει την εφαρμογή των σχεδίων της και να χαράξει τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Με το EPICUR, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εντάσσεται στην πρώτη γενιά των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και θα συμμετέχει από την αρχή σε μία πρωτοβουλία που θα αλλάξει άρδην τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Περικλής Μήτκας, ενώ η επικεφαλής της ακαδημαϊκής συμμαχίας εκ μέρους του ΑΠΘ, αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, επισήμανε ότι «το EPICUR διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χώρο, που μέσα από τη διεπιστημονικότητα και την πολυγλωσσία καθιστά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κεντρικό ευρωπαϊκό κόμβο υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και ανταγωνιστικής έρευνας».