LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2019 15:12

Σαμαράς για Novartis: σκευωρία χωρίς προηγούμενο

Ολομέτωπη επίθεση του πρώην Πρωθυπουργού και κατά «επίορκων δικαστικών λειτουργών». Οργή ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κατά της Κυβέρνησης.

Βουλή - Σαμαράς

Για μία σκευωρία χωρίς προηγούμενο κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis και στο κείμενο της παραίτησης Αγγελή. Σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως αποκαλύπτονται «με ανατριχιαστικές εκ-των-έσω λεπτομέρειες, η σκευωρία που στήθηκε από αδίστακτους πολιτικούς καιροσκόπους για τη σπίλωση αντιπάλων τους. Και εκτελέστηκε, δυστυχώς, από μια ομάδα δικαστικών λειτουργών, επίορκη και εγκληματική -όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Ο κ. Σαμαράς προσθέτει πως αυτά ακριβώς είχε ευθέως καταγγείλει από την πρώτη στιγμή με τη μήνυσή του κατά των σκευωρών, όπως λέει χαρακτηριστικά, και τα οποία τώρα επιβεβαιώνονται πλήρως

«Έχω πει, και το επαναλαμβάνω, ότι θα τους πάω "μέχρι τέλους". Δεν έχω να προσθέσω τίποτε από την πλευρά μου. Δεν περιμένω ούτε καν τη συγγνώμη τους. Τους αφήνω στην κρίση των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας. Εν τέλει, και στην κρίση της Ιστορίας.

Πρόκειται για μια σκευωρία χωρίς προηγούμενο -χειρότερη τελικά απ΄ ό,τι καταγγέλλαμε κι εμείς που υπήρξαμε ο στόχος της! Είμαι βέβαιος, πως όλοι θα αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα. Κι όλοι θα πάρουμε μέτρα, ώστε τέτοιες αθλιότητες να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.

Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες θα κληθούν, να κρίνουν το πολιτικό μέλλον των εμπνευστών της σκευωρίας αυτής. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από την πλευρά της, είμαι βέβαιος ότι θα αναλάβει, με νηφαλιότητα και ευθυκρισία, πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης. Εξετάζοντας αμερόληπτα και σε βάθος τις καταγγελίες Αγγελή, προκειμένου να πέσει φως στη σκοτεινή αυτή σκευωρία και να αποδοθεί το δίκαιο» τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

"Πυρά" κατά τσίπρα απο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Για οργανωμένη σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών κάνει λόγο και η ΝΔ, αναφέροντας «Το υπόμνημα του πρώην αντιεισαγγελέα διαφθοράς κ. Γιάννη Αγγελή που αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ενισχύει τη διάχυτη πλέον πεποίθηση των πολιτών ότι στην υπόθεση Novartis υπήρξε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία με στόχο τη σπίλωση συγκεκριμένων πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρωθυπουργοί και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ας γνωρίζουν όλοι ότι η αλήθεια στην εν λόγω υπόθεση θα λάμψει πολύ σύντομα». 

Σε δήλωση της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά τονίζει ότι «Οι αναφορές του αρμόδιου εισαγγελέα κ. Αγγελή που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στο Πρώτο Θέμα,  δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πολιτική σκευωρία  που στήθηκε στην υπόθεση Novartis κατά πολιτικών προσώπων και στελεχών της παράταξής μας. Η σιωπή της κυβέρνησης είναι εκκωφαντική. Κύριε Τσίπρα έχετε βαριές ευθύνες για την πλεκτάνη και οφείλετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Ότι και να κάνετε όμως η συγκάλυψη δεν θα περάσει».

Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα

Στις εμπιστευτικές αναφορές του προς την προϊσταμένη του, Ξένη Δημητρίου, τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Αγγελής περιγράφει το παρασκήνιο σε σχέση με το πώς η κυβέρνηση προσπάθησε μέσω της υπόθεσης να βλάψει τους πολιτικούς της αντιπάλους, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ποινικές διώξεις «τύπου fast track».

Σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα, όλα ξεκίνησαν στις 5 Ιανουαρίου, όταν δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε ο ίδιος, η κ. Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας με στελέχη του FBI σε ξενοδοχείο της Βιέννης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υπόθεση της Novartis. Το δημοσίευμα ήθελε τον κ. Αγγελή να αρνείται να παραλάβει στικάκι που περιείχε στοιχεία με τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην πολιτικού προσώπου. Η διαρροή αυτή ήταν κομβική ώστε ο κ. Αγγελής να αντιληφθεί τους μηχανισμούς που στήθηκαν γύρω από την πολύκροτη υπόθεση.

Ο κ. Αγγελής γράφει χαρακτηριστικά προς την κ. Δημητρίου: «Η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω (σ.σ.: για τα δημοσιεύματα) είναι η παρακάτω: α) Κάποιος ή κάποια από τους τρεις Ελληνες συμμετέχοντες (Τουλουπάκη – Ντζούρας – Μανώλης) μετέφερε τους σχετικούς διαλόγους σε άγνωστο σε εμένα πρόσωπο το οποίο κατέστρωσε το “σκοτεινό σενάριο”, το οποίο διοχέτευσε αρχικώς σε συγκεκριμένη εφημερίδα “Δημοκρατία” και από εκεί μεταφέρθηκε σε άλλες εφημερίδες και ηλεκτρονικά sites, β) το άτομο το οποίο εξύφανε την εις βάρος μου σκευωρία έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια “τύπου Ρασπούτιν”, έχει προσβάσεις στα ΜΜΕ, έχει νομικές γνώσεις, χωρίς να αποκλείεται να έχει γνώσεις και μυστικών υπηρεσιών, αφού η κατασκευή του σεναρίου για δήθεν στικάκι μόνο σε σενάρια μυστικών υπηρεσιών μπορεί συνειρμικά να οδηγήσει, γ) το άγνωστο αυτό άτομο είχε και ως προφανή σκοπό, γνωρίζοντας και την ευθιξία μου, να με εξουδετερώσει από επόπτη των Εισαγγελέων Διαφθοράς, αφού η δική μου στρατηγική έρευνας δεν συμφωνούσε με αυτή που είχε χαραχθεί μέχρι τότε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δ) το άτομο αυτό γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης και έχει τις γνώσεις αλλά και τη δυνατότητα να επεμβαίνει κατά την απονομή αυτής».

Μεταξύ των όσων γράφει στις αναφορές του προς την κ. Δημητρίου, ο κ. Αγγελής επισημαίνει ότι από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, θέση στην οποία παρέμεινε μόλις τρεις μήνες, κατάλαβε ότι υπήρχε «βιασύνη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για την άσκηση διώξεων. Μάλιστα, όταν διαχώρισε τη θέση του από αυτή την προσέγγιση, η κ. Τουλουπάκη τού απάντησε ότι δεν δικαιούται να λαμβάνει γνώση ουσιαστικών στοιχείων της δικογραφίας. «Από την αρχή της τοποθέτησής μου ως επόπτης Διαφθοράς αντιλήφθηκα ότι υπήρχε σχετική βιασύνη να ασκηθεί κάποια ποινική δίωξη για κάποιους πολιτικούς, να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και, μάλιστα, χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής. Αντέλεξα ευθέως στη συγκεκριμένη στρατηγική, γεγονός που με έφερε σε ευθεία κόντρα με την κυρία Τουλουπάκη».

Ο αντιεισαγγελέας σε άλλο σημείο των αναφορών του προσθέτει: «Με μεγάλη μου έκπληξη τους άκουσα (σ.σ.: την κυρία Τουλουπάκη και τους κυρίους Ντζούρα και Μανώλη) να με πληροφορούν διά στόματος κυρίως Τουλουπάκη ότι “θα πούμε στους Αμερικάνους ότι γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε δίωξη κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά”». Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής, όταν ο ίδιος τους ρώτησε με τι αποδεικτικά στοιχεία θα ασκήσουν δίωξη, του απάντησαν: «Με τις ενδείξεις που προκύπτουν από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ο ανακριτής θα τα βρει».

Μέχρι το διάστημα που ο κ. Αγγελής επόπτευε την έρευνα για τη Novartis σχημάτισε, όπως αναφέρει, την άποψη ότι γινόταν επιλεκτική έρευνα «μόνο για συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένες εταιρίες». Αναφερόμενος δε στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ο κ. Αγγελής επισημαίνει τις συνεχείς αλλαγές στο περιεχόμενο των καταθέσεών του. Ο αντιεισαγγελέας κάνει ευθέως λόγο για διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 Π.Κ.) εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση της Novartis. «Η ευθιξία μου οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι δεν επιθυμώ να συνδεθεί το όνομά μου με όσα τουλάχιστον περίεργα, παράτυπα και ενδεχομένως παράνομα (άρθρο 239 Π.Κ.) αναφέρω παραπάνω, τόσο δηλαδή στην αρχική από 7-1-2019 όσο και στην παρούσα συμπληρωματική αναφορά μου, το περιεχόμενο των οποίων παρακαλώ να κληθώ (εάν κρίνετε αναγκαίο) να επιβεβαιώσω και ενόρκως». Ο κ. Αγγελής χαρακτηρίζει, επίσης, «ανεπαρκείς» τους εισαγγελείς Διαφθοράς στην άσκηση των καθηκόντων τους και ζητεί την αντικατάστασή τους το συντομότερο δυνατόν καθώς, όπως λέει, «αδυνατούν να διεξάγουν επιτυχώς τη σχετική ποινική έρευνα».

Εξώδικο Τουλουπάκη για τα δημοσιεύματα

«….είναι ιδιαιτέρως λυπηρό και εξόχως προβληματικό, να διαρρέουν έγγραφα από πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία και δη αρχειοθετηθείσα, ενώ το χρονικό σημείο δημοσίευσης και ανάδειξης του θέματος αυτού δεν είναι διόλου τυχαία, δεδομένων των υφιστάμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφής στιγμής μάλιστα αφορά σε αιτιάσεις του κ. Αγγελή από τις αρχές του 2019. Η σκοπιμότητα της δήθεν τωρινής αποκάλυψης – «διαρροής» τους δεν αφήνει περιθώρια, ειμή μόνο να ομιλούμε για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις που δίνει μέσω εξωδίκου διαμαρτυρίας της, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αναφοράς του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή για την υπόθεση Novartis.

H εισαγγελέας αναφέρει πως όλα περιέχονται στους ισχυρισμούς του κ.Αγγελή περί «σπουδής να ασκηθεί ποινική δίωξη σε πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis αλλά ,και άλλες περιγραφές του, «…έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα.

Ειδικότερα, ενόψει των καταγγελλομένων, κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε παροχή εγγράφων εξηγήσεων, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πέρας της οποίας η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τη δική μας πλευρά για τα όσα αναληθή και συκοφαντικά ανέφερε ο κ. Αγγελής σε βάρος μου, για τα οποία έχω επιφυλαχθεί να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου.

Περαιτέρω, οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 11 Απριλίου 2019, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου».


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο