LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 02 Ιουνίου 2019 09:26

Εντυπωσιακές εικόνες: Στα άδυτα των 25 σπηλαίων της Κέρκυρας

Σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, έχουν «χτίσει» τη δική τους ιστορία στα έγκατα του νησιού...


 


 


 


 

Κέρκυρα - σπήλαια - Rene van Vliet

Στα «έγκατα» της Κέρκυρας κατάφερε να διεισδύσει πριν από λίγες μέρες, ο Ολλανδός σπηλαιολόγος Rene van Vliet και η ομάδα του που την αποτελούσαν γνωστοί Ευρωπαίοι σπηλαιολόγοι όπως ο Gertjan van Pelt, ο CanyonZone, Rodcl και ο Aventure Verticale, αλλά και Κερκυραίοι σπηλαιολόγοι και δασολόγοι μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Γαστεράτος και ο Θεόδωρος Σκαλίτης.

Το ταξίδι τους στον πυρήνα του νησιού κράτησε 15 μέρες και εξερευνήθηκαν 25 σπήλαια.

«Η Κέρκυρα έχει περισσότερα σπήλαια από ό,τι θα περίμενε κανείς. Μέχρι τώρα μάζεψα πληροφορίες για 186 σπήλαια και βάραθρα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα στη στεριά και στη θάλασσα! Κατά τη σπηλαιολογική αποστολή αυτή μπόρεσα να επισκεφτώ 25 σπήλαια. Εβδομήντα επτά σπήλαια είναι ακόμα υπό εξέταση» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σπηλαιολόγος Rene van Vliet που είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει, μεταξύ άλλων, το σπήλαιο της Πλατεσγούρνας, το σπήλαιο Γράβα, το σπήλαιο Γραβολιθιά, τα σπήλαια Γράβα στου Πιτιρή, Γράβα του Χάρου και Γράβα του Μπουζαβιέρη στους Αγίους Δέκα και το σπήλαιο της Τρύπας του Πελάου, στον Άη Μαθιά.

Κέρκυρα - σπήλαια - Rene van Vliet

Σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, έχουν «χτίσει» τη δική τους ιστορία στα έγκατα του νησιού, ενώ κάθε σπήλαιο κρύβει το δικό του μύθο, όπως αποκαλύπτει ο σπηλαιολόγος Rene van Vliet

Το σπήλαιο Γραβολιθιά, που οι σπηλαιολόγοι σύρθηκαν στο πιο χαμηλό μέρος του, είναι ένα μεγάλο και βαθύ σπήλαιο που έχει φανταστικούς σχηματισμούς από σταλακτίτες. Σε πολλές περιπτώσεις και εξαιτίας του χαμηλού ύψους του, οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες έχουν ενωθεί και έχουν σχηματίσει κολώνες. Το 1926 πίστευαν ότι το σπήλαιο ήταν η φωλιά των δύο δράκων. Ο ένας δράκος είχε σκοτωθεί από έναν Ενετό στρατιώτη πριν από μερικούς αιώνες, αλλά ο άλλος έμενε ακόμα στο σπήλαιο και μερικές φορές έβγαινε τη νύχτα για να καταβροχθίσει ένα πρόβατο ή μια κατσίκα. Το 1926 βρέθηκαν χιλιάδες νυχτερίδες στο σπήλαιο. «Τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχω δει καμία, μόνο πολλά περιττώματά τους» θα πει ο Rene van Vliet .

Κέρκυρα - σπήλαια - Rene van Vliet

Ένα από τα πλέον καταπληκτικά σπήλαια της Κέρκυρας λέγεται Πλατεσγούρνα. Tο σπήλαιο είναι κρυμμένο σε έναν ελαιώνα. Έχει δύο μικρές εισόδους, αλλά μόνο μία είναι κατάλληλη για πρόσβαση. Μετά το «χολ» του σπηλαίου υπάρχει η κύρια αίθουσα, με εντυπωσιακή διακόσμηση. Το σπήλαιο Πλατεσγούρνα έχει πολλούς μαγευτικούς σταλακτίτες, διαφορετικές ομάδες καταπληκτικών σταλαγμιτών και όμορφες κολώνες. Κάποιοι σταλαγμίτες είναι πολύ ψηλοί! Το σπήλαιο είναι καθαρό και τελείως αναλλοίωτο αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτο λόγω του μοναδικού εσωτερικού του.

Το σπήλαιο, «Γράβα στου Μπουζαβιέρη» ,έχει μια κύρια αίθουσα με εντυπωσιακή διακόσμηση. Σε κάποια σημεία των τοιχωμάτων διακρίνονται κίτρινοι κρύσταλλοι, σχεδόν σαν σκόνη. Στο τέλος της κύριας αίθουσας βρίσκεται ένα εξαιρετικό αλλά και επικίνδυνο βάραθρο. Τα τοιχώματα του βαράθρου είναι στεγνά και οι πέτρες ξεφτίζουν εύκολα. Η κατάβαση είναι δύσκολη αλλά η ανάβαση είναι δυσκολότερη. Το βάραθρο βγάζει στη δεξιά πλευρά κάτω από το έδαφος του σπηλαίου. Από την πλευρά εκείνη υπάρχει ένα πέρασμα προς την αριστερή πλευρά. Στο τέλος του περάσματος βρίσκονται δύο μεγάλοι χώροι, ένας βαθύς που βρίσκεται σε ύψος (δηλαδή στον πρώτο όροφο) και ένας τεράστιος και βαθύς χώρος που βρίσκεται κάτω από το πέρασμα».

Κέρκυρα - σπήλαια - Rene van Vliet

Ο «Τρύπας του Πελάου» στον Άη Μαθιά, λέγεται ότι έχει επτά επίπεδα και επικοινωνεί με τη θάλασσα. Υπάρχουν μερικές ιστορίες για το σπήλαιο. Μία από αυτές είναι ότι στο παρελθόν είχαν πετάξει μια γάτα μέσα και την επόμενη μέρα κολυμπούσε στη θάλασσα. Κατά την κατάβαση οι σπηλαιολόγοι έπρεπε να προσπεράσουν κάποιους κοφτερούς βράχους και να προστατέψουν το σκοινί από αυτούς. Στο έδαφος του πρώτου επιπέδου του σπηλαίου αποκαλύφθηκε μία εξαιρετική διακόσμηση από διαφορετικά είδη σταλακτιτών και υψηλούς σταλαγμίτες. Μετά την κύρια αίθουσα ακολουθεί ένα δεύτερο επίπεδο. Το πέρασμα είναι αρκετά στενό και έχει βάθος εννέα μέτρων. Ακολουθεί ένα τρίτο επίπεδο. Το πέρασμα αυτό είναι επίσης αρκετά στενό και έχει βάθος τρία μέτρα. Το πάτωμα του τρίτου επιπέδου είναι κλειστό με χώμα, ενώ σε επόμενη επίσκεψή τους οι σπηλαιολόγοι θα προσπαθήσουν να αφαιρέσουν το χώμα από το τρίτο επίπεδο για να εξερευνήσουν εάν υπάρχει ένα τέταρτο επίπεδο στο σπήλαιο ή και περισσότερα.

Κέρκυρα - σπήλαια - Rene van Vliet

«Αυτή η σπηλαιολογική αποστολή απαίτησε πολλή προετοιμασία. Τους τελευταίους οχτώ μήνες μελέτησα διάφορα παλιά ελληνικά βιβλία και ένα επιστημονικό άρθρο μιας προηγούμενης σπηλαιολογικής έρευνας στην Κέρκυρα που χρονολογείται στο 1957. Ύστερα από αίτημα, πήρα από τα Αρχεία της Κέρκυρας κάποιους παλιούς χάρτες και τις λεζάντες τους. Οι χάρτες του 18ου αιώνα περιέχουν σημάνσεις των σπηλαίων και συχνά το όνομα ενός σπηλαίου. Θέλω να επιστρέψω το συντομότερο δυνατόν και να συνεχίσω με την έρευνα. Πολλά κρυμμένα και ενδιαφέροντα σπήλαια περιμένουν για μια επίσκεψη! Για την εύρεση πολλών σπηλαίων χρειάζομαι τη βοήθεια εθελοντών και επαγγελματιών λόγω της πυκνής βλάστησης. Με μία σημαντική βοήθεια, πολλά σπήλαια θα είναι προσβάσιμα για όλους μας » δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν αποχωρήσει από το νησί των Φαιάκων ο Ολλανδός σπηλαιολόγος Rene van Vliet .

Η επόμενη σπηλαιολογική αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα, το καλοκαίρι του 2019, Χορηγοί για την εξερεύνηση των κρυμμένων θησαυρών του νησιού ήταν η ολλανδική εταιρεία CanyonZone, η ισπανική εταιρεία Rodcle και η γαλλική εταιρεία Aventure Verticale που υποστήριξαν τη σπηλαιολογική αποστολή με την παροχή σπηλαιολογικού εξοπλισμού.

Κέρκυρα - σπήλαια - Rene van Vliet

ΕΝΟΤΗΤΕΣ Κέρκυρασπήλαιο
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την έξαρση των κρουσμάτωνΣήμερα 12:08 | Ειδήσεις

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ανησυχία για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Κουφοντίνας: “Συναγερμός” για τις επιθέσεις αντιεξουσιαστών και πολιτική αντιπαράθεσηΣήμερα 11:34 | Ειδήσεις

Νέο “Συκούριο” φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. Για “εκβιασμό” κάνει λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης. “Στα όρια ζωής και θανάτου” o Κουφοντίνας, προειδοποιεί η συνήγορός του.

Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από τη Σχολή του Εθνικού ΘεάτρουΣήμερα 11:51 | Ειδήσεις

Η επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοιΣήμερα 10:20 | Ειδήσεις

Ποια είναι τα κριτήρια για τις εκταμιεύσεις. Μέχρι πότε μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χρυσοχοΐδης: στη ΓΑΔΑ μετά το μπαράζ επιθέσεων για Κουφοντίνα13:25Κικίλιας: συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για ΜΕΘ – covid13:16Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: έχασε τον Χάαλαντ λόγω διαφοράς ώρας!13:08“Άγριες Μέλισσες”: Καθηλωτικό το αποψινό επεισόδιο (εικόνες)12:59Σύλληψη για την υπόθεση Lamanif12:50Ο Γρηγόρης Πετράκος στο “Πρωινό” για το “Metoo” και τις καταγγελίες (βίντεο)12:42“Μάγος” συνελήφθη για θάνατο ατόμου με νοητική υστέρηση (βίντεο)12:34Καπουτζίδης σε Κούγια: Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι και είμαι ευτυχισμένος (βίντεο)12:25ΕΚΤ: θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων12:17Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την έξαρση των κρουσμάτων12:08Κουφοντίνας: “Συναγερμός” για τις επιθέσεις αντιεξουσιαστών και πολιτική αντιπαράθεση12:00Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου11:51Λίτσα Πατέρα: Οι προβλέψεις της Τρίτης για τα ζώδια (βίντεο)11:43Πρόεδρος ΟΛΜΕ: πολύ πιθανό να παραταθεί το σχολικό έτος11:35Ο αρχιμάγειρας του Ελιζέ γίνεται...απεσταλμένος της γαλλικής γαστρονομίας11:26Καρακάση: Ήξερα όσα κατήγγειλαν Δούκα και Γερονικολού (βίντεο)11:19Φόβοι για κλοπή οπλισμού λόγω Κουφοντίνα11:10Ο Τσαρούχας κατέθεσε στον Εισαγγελέα νέους φακέλους με καταγγελίες (βίντεο)11:03Eurovision: Εισβολή στο ΡΙΚ για το “El Diablo” (βίντεο)10:58Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι10:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο