LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 31 Μαρτίου 2019 07:22

Νέα Πρόεδρος της Σλοβακίας η Τσαπούτοβα

Η 45χρονη δικηγόρος είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της χώρας. 

Ζουζάνα Τσαπούτοβα - Πρόεδρος Σλοβακίας

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη χώρα.

Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η 45χρονη Τσαπούτοβα συγκέντρωνε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, υποψήφιου που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Smer-SD.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Κυριακή το απόγευμα, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Σέφτσοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό του για να «τη συγχαρεί», πριν προσθέσει «της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει».

Η Τσαπούτοβα τόνισε από την πλευρά της σε υποστηρικτές της ότι βλέπει την εκλογική της επικράτηση ως οιωνό «αλλαγής» στη Σλοβακία.

Η εκλογική νίκη της δικηγόρου εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι. Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Ζουζάνα Τσαπούτοβα - Πρόεδρος Σλοβακίας

Η Τσαπούτοβα συμμετείχε τότε, όπως χιλιάδες άλλοι Σλοβάκοι, στις διαδηλώσεις έκτασης χωρίς προηγούμενο εναντίον της κυβέρνησης του Σμερ, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού.

Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα εντός των ορίων της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το Σμερ.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης.

Ακόμη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «ανησυχία» για τις ενδείξεις που υποδεικνύουν φαινόμενα «διαφθοράς, συγκρούσεων συμφέροντος, ατιμωρησίας (...) στους κύκλους της σλοβακικής εξουσίας».

Αναλυτές συγκρίνουν την Τσαπούτοβα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επίσης αουτσάιντερ που κατέλαβε την εξουσία το 2017 εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας -- προσεχώς η πρόεδρος -- δεν κυβερνά, πάντως επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και ονομάζει τους ανώτατους δικαστικούς. Είναι εξάλλου αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, ενώ διαθέτει επίσης το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54Jeff Beck: Ο ανήσυχος πρωτοπόρος που επαναπροσδιόρισε την ηλεκτρική κιθάρα07:40Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 57χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο07:26Erasmus+: Συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα07:12Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Αμερικανούς "οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος"06:58Σαουδική Αραβία: Εξερευνήτρια διέσχισε όλη τη χώρα περπατώντας!06:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Δεκεμβρίου06:30Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη06:15Αμοργός: Αγρότης έστησε μόνος του το πρώτο μπλόκο στο νησί23:59Δένδιας: Εκπλήρωση της εθνικής μας υποχρέωσης η μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή23:46Παππάς: Είχα λάθος αντίδραση απέναντι σε δράση – πρόκληση23:32ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι επτά κατηγορούμενοι στην Κρήτη23:18Βόλος: Καθηγητής κλείδωσε μαθητές στην τάξη για να κάνει μάθημα23:03Μητσοτάκης: Προσωπικό μου στοίχημα η Ακρινή Κοζάνης - Μετατρέπεται σε πρότυπο πράσινο οικισμό22:50Τροχαίο δυστύχημα στην Χαλκιδική22:35Ο Χριστουγεννιάτικος Τηλεμαραθώνιος του ΑΝΤ1 στηρίζει το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης (βίντεο)22:21Αλεξανδρούπολη: Καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας η αιτία θανάτου του 3χρονου22:07Κύπελλο Ελλάδας: Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Ηρακλή21:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο