LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 19 Νοεμβρίου 2015 07:13

Ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη για μικρά και μεγάλα παιδιά

Η Φωτεινή Δάρα, με τον Κώστα Καζάκο κι ένα σπουδαίο επιτελείο ηθοποιών, προσφέρουν σε μικρά και μεγάλα παιδιά, μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Ο Πλούτος του Αριστοφάνη, μια παράσταση για όλη την οικογένεια, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη!

Ένας περιοδεύων θίασος συναντάει μια ομάδα μουσικών και όλοι μαζί ηθοποιοί και μουσικοί γυρίζουν την Ελλάδα παίζοντας τον «ΠΛΟΥΤΟ» του Αριστοφάνη.

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη σε μια νέα μετάφραση και διασκευή σε έμμετρο λόγο. Μια κωμωδία με ζωντανή μουσική που διατηρεί την φρεσκάδα του αριστοφανικού λόγου.

Η Φωτεινή Δάρρα παίζει και ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης. Συνεχίζοντας μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή από όπου και ξεκίνησε, με έναν ρόλο έκπληξη στο κλασικό έργο του Αριστοφάνη, την παιδική μουσική παράσταση που θα κλέψει τις καρδιές των λιλιπούτειων φίλων και όχι μόνο φέτος το χειμώνα.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Πρωταγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Καζάκος στο ρόλο του Χρεμύλου, ο Δημήτρης Μενούνος στο ρόλο του Καρίωνα, η Θάλεια Προκοπίου στον ρόλο της Πενίας, ο Δημήτρης  Σταμούλης στο ρόλο του Πλούτου και η Νατάσα Κοτσοβού στο ρόλο της γριάς, μαζί τους ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, και ο Λευτέρης Βλάχος.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Παίζουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί: Γιώργος Χατζής, Οδυσσέας Αποστολόπουλος, Δημήτρης Πάσσιος. Η μουσική και τραγούδια είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Ο «Πλούτος»

Ο «Πλούτος» είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η μορφή, την οποία σήμερα γνωρίζουμε, είναι εκείνη που γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την αρχαία στη νεότερη αττική κωμωδία.

Η ιδιοφυής και μοναδική σε σύλληψη ιδέα του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και ευρηματικότητα στην πλοκή του έργου, ενώ οι καταστάσεις του τότε παραπέμπουν στο σήμερα.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπηρετούν και τονίζουν την διαχρονικότητα και την επικαιρότητα που αναδύονται αβίαστα από το κείμενο.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Κατά την διαδικασία προετοιμασίας της παράστασης εφαρμόζονται δημιουργικές τεχνικές και μέθοδοι, με στόχο την θεατροπαιδαγωγική  προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση του σύγχρονου θεατή.

Η παράσταση στοχεύει στο να παρασύρει μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο του αρχαιοελληνικού θεάτρου, προσφέροντας τους μια ανεπανάληπτη θεατρική και μουσική εμπειρία.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Υπόθεση του έργου

Στο έργο διακωμωδείται η άνιση κατανομή του πλούτου, πιο επίκαιρη από ποτέ! Με την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, κατά την εξέλιξη του έργου, αποτυπώνεται το μωσαϊκό της κοινωνίας στα χρόνια του Αριστοφάνη, που διψάει για πλούτο. Πόσο της μοιάζει η σημερινή δική μας κοινωνία!

Ένας πατέρας, ο  Χρεμύλος, πηγαίνει στους Δελφούς να ρωτήσει τον θεό Απόλλωνα τι ακριβώς πρέπει να κάνει ώστε ο γιος του να έχει καλύτερη από αυτόν τύχη στη ζωή του.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Ο θεός του απαντάει πως πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει βγαίνοντας από τον ναό. Αυτός που συναντά όμως, είναι ένας κουρελής και τυφλός, αλλά πρέπει να τον ακολουθήσει χωρίς να ξέρει ούτε ποιος είναι, ούτε ποιο είναι το όνομά του.

Αργότερα θα μάθει πως είναι ο ίδιος ο θεός Πλούτος, δηλαδή αυτός που μοιράζει τα πλούτη – χωρίς να βλέπει πού και σε ποιον τα δίνει. Όσο είναι τυφλός όμως, μπορεί να γίνει άδικος, επομένως πρέπει να ξαναβρεί το φως του, ώστε να διακρίνει τον αποδέκτη του πλούτου...

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

Ο  Χρεμύλος  πάει  τον Πλούτο στον Ασκληπιό, που τον γιατρεύει, και έτσι τώρα ο «τυφλός θεός» έχει αρχίσει να ξαναβλέπει και να ξέρει πού και πώς πρέπει να δίνει τα πλούτη. Όταν όμως γίνεται γνωστό ότι ο Χρεμύλος έχει στο σπίτι του τον θεό Πλούτο, αρχίζουν να προσέρχονται διάφοροι πονηροί και καιροσκόποι για να ζητήσουν από τον Πλούτο, που τώρα πλέον βλέπει, να τους κάνει πλούσιους.

Η μόνη που αντιστέκεται είναι – το μέγα εύρημα του Αριστοφάνη – η Πενία, η οποία λέει πως μόνο με αυτήν ο κόσμος προοδεύει, όσο την αισθάνεται κοντά του, γιατί αγωνίζεται να ξεφύγει από δίπλα της κι έτσι αναγκάζεται να δημιουργήσει…

Με τον Πλούτο, λέει η Πενία, κανείς δεν θα δουλεύει, κανείς δεν θα προσπαθεί, κανείς δεν θα δημιουργεί. Όλοι και όλα θα πέσουν σε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας, αφού θα έχουν έτσι κι αλλιώς τον Πλούτο δίπλα τους, για προστάτη τους.

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ

*Ο πολιτιστικός οργανισμός S&P Theatre Production και οι συντελεστές της παράστασης εκτιμώντας την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και το πολύτιμο έργο που επιτελούν τα φιλανθρωπικά παιδικά ιδρύματα, προσφέρουν δωρεάν είσοδο στα παιδιά μέλη τους, για την θεατρική  παράσταση "Πλούτος". 

ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΕΖΗ 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... ΜπάγερνΣήμερα 21:06 | Ειδήσεις

Περιμένει να μάθει την αντίπαλό της, που θα προκύψει από το νικητή του αγώνα, που θ’ ακολουθήσει ανάμεσα στην Φλαμένγκο και στην Μπάγερν Μονάχου.

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)16:54Καβάλα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι16:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο