LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Πολιτισμός /

Ίδρυμα Θεοχαράκη

Δημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2013 12:31

Ο Βασίλης Θεοχαράκης ζωγραφίζει τα αδιάβατα δάση και τη θάλασσα

Έκθεση με περισσότερα από 80 έργα του Βασίλη Θεοχαράκη, υπό την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, φιλοξενεί από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Βασίλης Θεοχαράκης ζωγραφίζει τα αδιάβατα δάση και τη θάλασσα και οι πίνακές του παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική: 2007-2013», την οποία έχει επιμεληθεί ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός, Τάκης Μαυρωτάς και το φιλότεχνο κοινό θα μπορεί να την απολαύσει ως την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014.

Η ερμηνεία της φύσης και η ανάπλασή της αποτελεί το κυρίαρχο θέμα της νέας δουλειάς του καταξιωμένου ζωγράφου Θεοχαράκη, της χρονικής περιόδου 2007-2013, δίνοντας με το δικό του γνώριμο εκφραστικό ιδίωμα μια δυναμική συνέχεια στον κόσμο των μορφοπλαστικών του κατακτήσεων.

Πρόκειται για πενήντα και πλέον αντιπροσωπευτικούς του πίνακες, που φιλοτέχνησε μετά την παρουσίαση της πολυσυζητημένης του έκθεσης στο Palazzo Venezia της Ρώμης το 2008. Η νέα του δουλειά αποκαλύπτει τη συνέχεια του οραματικού του κόσμου και την αταλάντευτη προσήλωση στις αξίες της ζωγραφικής.

Ο Θεοχαράκης ζωγραφίζει ευφάνταστες εικόνες με δάση και θάλασσες, με τη σιγουριά της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής του εμπειρίας μορφοποιώντας με ευκολία τις οραματικές του μεταπλάσεις. Έτσι, η σχεδιαστική οξύτητα, οι αρμονικές χρωματικές αντιπαραθέσεις και η σοφή συνθετική δομή διακρίνονται στη δουλειά του.

Όπως σημειώνει και ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς, "ο Βασίλης Θεοχαράκης ζωγραφίζει αδιάλειπτα τις ιδιότυπες τοπιογραφίες του πάνω από πενήντα χρόνια, παλεύοντας με τα πάθη της ύλης των ελαιο­χρωμάτων, με τον δικό του εκφραστικό τρόπο για την προσέγγιση και την απόδοση της φύσης. Η θάλασσα και ο βυθός της, τα σύννεφα και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, μαζί με τα πρόσφατα αδιάβατα «Δάση» και τις τρικυμιώδεις του «Θάλασσες», αποκαλύπτουν τα προσφιλή θέματα του οραματικού του κόσμου. Παράλληλα, η υδατογραφία αποτελεί πεδίο της ατέρμονης δημιουργικής του δράσης τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ψαράδες του Αιγαίου και του Ιονίου, περισσότερο από τριάντα χρόνια, συναντούν στα πιο απόμακρα μέρη μια γνώριμη μορφή, έναν λεπτοκαμωμένο άντρα που ζωγραφίζει τις πρώτες μεσημεριανές ώρες πάνω σε ένα φουσκωτό, προσπαθώντας να διατηρήσει την ισορροπία του, για να αποδώσει, με υδατοχρώματα, τις αξεπέραστες ομορφιές από τους Αντίπαξους και το Μαραθονήσι έως την Πολύαιγο και τη Δωρούσα. Ο Θεοχαράκης ασκεί το βλέμμα του στην κατάκτηση μιας λιτής ζωγραφικής έκφρασης και καταφέρνει να αποτυ­πώσει με ευλάβεια τις ανεπανάληπτες στιγμές του φωτός, δημιουργώντας εικόνες μοναδικής μέθεξης και απόλαυσης".


Τα «Δάση» και οι «Θάλασσές» του προσεγγίζουν με τον πιο αισιόδοξο τρόπο την πνοή της φύσης και του κόσμου μας και όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα: «οι πίνακες του διακρίνονται από το ένα εσωτερικό «χορευτικό» ρυθμό που υποτάσσει στον δικό του νόμο τις σχεδόν αφηρημένες, αλλά πάντα αναγνωρίσιμες, μορφές του τοπίου. Μια συνεχή ανάλυση των σχημάτων, μια ρυθμική άρθρωση, μια χρωματική μετάπλαση σεζανικής καταγωγής μεταδίδουν σ’ ολόκληρη την επιφάνεια ένα δυναμικό παλμό. Ανάλογα με το ερέθισμα, τα δομικά μοτίβα μπορεί να είναι καμπυλόγραμμα ή πιο ευθύγραμμα ορίζοντας έτσι και το κλειδί της σύνθεσης, που άλλοτε μας λικνίζει με τις αργόσυρτες μελωδίες της, άλλοτε μας κεντρίζει με τους συγκοπτόμενους ρυθμούς της.»

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάτα ταξίδεψε από τη Γιούτα στο Λος Άντζελες μέσα σε... δέμα22:59Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Ντιέγκο Κόστα στο πλευρό των πλημμυροπαθών (εικόνες)22:45Δυτική Όχθη: Νεκροί Παλαιστίνοι σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού 22:31Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο