LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΗΠΑ - ΚαναδάςΔημοσίευση: 15 Ιανουαρίου 2019 12:46

ΗΠΑ: Με παραλυμένο το κράτος, ο Τραμπ κερνά…burger στον Λευκό Οίκο (εικόνες)

Το προσωπικό του Λευκού Οίκου, αλλά και των αεροδρομίων μεταξύ αυτών που έχουν επηρεαστεί από το shutdown της κυβέρνησης.

AP - Τραμπ - αεροπλάνα

Με το προσωπικό του Λευκού Οίκου να έχει κι εκείνο επηρεαστεί από το shutdown (δηλαδή την μερική αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρήγγειλε χθες ο ίδιος ένα «εντελώς αμερικάνικο» γεύμα με πίτσες και χάμπουργκερ για μια ποδοσφαιρική ομάδα που είχε επισκεφθεί την προεδρική κατοικία.

«Εξαιτίας του shutdown, όπως γνωρίζετε...βγήκαμε έξω και παραγγείλαμε αμερικάνικο φαστ φουντ το οποίο πλήρωσα εγώ», είπε ο Τραμπ, καθώς ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τους παίκτες της πανεπιστημιακής ομάδας Clemson Tigers για να γιορτάσουν την νίκη στο εθνικό πρωτάθλημα.

«Νομίζω ότι θα τους αρέσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε», πρόσθεσε ο ίδιος επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο έπειτα από μια ολοήμερη επίσκεψη στη Νέα Ορλεάνη.

AP - τραπέζι - burger - Τραμπ - Λευκός Οίκος

«Έχουμε πίτσες, έχουμε 300 χάμπουργκερ, πολλές, πολλές τηγανητές πατάτες, όλα τα αγαπημένα μας φαγητά. Θέλω να δω τί θα έχει περισσέψει όταν θα φύγουμε γιατί δεν νομίζω ότι θα μείνουν πολλά», αστειεύτηκε ο Τραμπ.

AP - τραπέζι - burger - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Κληθείς να αναφέρει την αγαπημένη του φαστ φουντ νοστιμιά έχοντας από πίσω του αραδιασμένες τις τεράστιες ποσότητες που είχε παραγγείλει, εκείνος απάντησε: «Όλα μου αρέσουν. Αν είναι αμερικάνικο, μου αρέσει. Όλα αυτά είναι αμερικάνικα».

«Ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι εξαιτίας του shutdown. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι όλα εντάξει κι έτσι βγήκαμε έξω και αγοράσαμε αυτά», είπε.

AP - τραπέζι - burger - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, περιλαμβανομένων και πολλών από το προσωπικό του Λευκού Οίκου, έχουν λάβει υποχρεωτική άδεια ή εργάζονται αμισθί επί 24 ημέρες καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε κόντρα με το Κογκρέσο με αφορμή την χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στο Μεξικό.

Κλείνουν και τα αεροδρόμια

Το διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες στην Ουάσιγκτον είναι ένα ακόμη αεροδρόμιο στις ΗΠΑ που έκλεισε τις γραμμές ηλεκτρονικού σκαναρίσματος αποσκευών, μετά τις απουσίες που καταγράφηκαν από απλήρωτους πράκτορες της αρμόδιας υπηρεσίας ασφάλειας (TSA), σύμφωνα με το “Politico.”

Το διεθνές αεροδρόμιο στο Μαϊάμι, αλλά και το αεροδρόμιο Τζορτζ Μπους στο Χιούστον, είχαν ανακοινώσει την διακοπή της λειτουργίας σημείων ελέγχου στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού απουσίας των πρακτόρων της TSA.

Στο μεταξύ, οι επιβάτες στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ατλάντας (Hartsfield-Jackson International Airport) καθυστερούσαν χθες το πρωί για περισσότερο από μία ώρα στις γραμμές του ελέγχου ασφάλειας. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν στο γεγονός ότι είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές ελέγχου ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού τύπου (Atlanta Journal Constitution).

AP - ΗΠΑ - Αεροδρόμια - Shutdown

«Έχουμε λιγότερες γραμμές εξαιτίας του shutdown», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου της Ατλάντα στο “Politico.”

«Οι γραμμές είναι μεγάλες, αλλά υπάρχει συνεχής ροή, κινούνται», είπε ο ίδιος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τρεις ημέρες μετά, αφού οι πράκτορες της TSA έχασαν τις πρώτες επιταγές πληρωμής τους, από την έναρξη της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Χθες, το ποσοστό των μη προγραμματισμένων απουσιών από την αναφερόμενη υπηρεσία διπλασιάστηκε στο 7,6% σε σύγκριση με το 3,2% που είχε καταγραφεί την ίδια ημέρα του 2018.

AP - ΗΠΑ - Αεροδρόμια - Shutdown

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα κατηγόρησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για τις καθυστερήσεις στις γραμμές ελέγχου αποσκευών των αεροδρομίων, αλλά και για τις απουσίες του προσωπικού ελέγχου που επικαλείται ασθένεια ή παραιτείται. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατάσταση αυτή προκαλείται από την «παιδική άρνηση του προέδρου Τραμπ να μην ανοίγει την κυβέρνηση, εκτός κι αν γίνει το δικό του».

«Η συνέχιση του shutdown όχι μόνο θα αυξήσει τις καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, αλλά και προκαλέσει εμπόδια στο εμπόριο, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και την ασφάλεια των πτήσεων στην περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα μία απόφαση. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα καταλάβει ότι το να είσαι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο χρονικά shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν αποτελεί τίτλο τιμής. Θα έχει απρόσμενες αρνητικές συνέπειες κατά τους επόμενους μήνες. Μέχρι να αναγνωρίσει το λάθος του, ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να τον θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο», εξήγησε ο Τόμας.

AP - ΗΠΑ - Αεροδρόμια - Shutdown

Παράλληλα, η μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει αναγκάσει την TSA να ακυρώσει την εκπαίδευση 323 εργαζομένων πρώτης γραμμής. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται κι εργαζόμενοι στον έλεγχο των αποσκευών. Από τις τάξεις εκπαίδευσης των εργαζομένων συνεχίζονται μόνο όσες χαρακτηρίζονται ως «αποφασιστικής σημασίας».

Από την άλλη μεριά, 18 εκπαιδευτικές τάξεις για στελέχη εποπτείας, αλλά και την προκεχωρημένη εκπαίδευση των στελεχών της TSA έχουν διακοπεί, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ίδιας υπηρεσίας.

Στο αεροδρόμιο Ντάλες, στελέχη του αεροδρομίου, των αεροπορικών εταιριών και της TSA, αποφάσισαν την «ενοποίηση των σημείων ελέγχου» χθες το πρωί, εξαιτίας της απουσίας του προσωπικού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της TSA Μάικλ Μπίλελο. Ο ίδιος απέδωσε τις απουσίες στις κακές καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου, ενώ παραδέχτηκε ότι το ποσοστό των απουσιών ήταν λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

Ωστόσο, όλες οι γραμμές ελέγχου αποσκευών στο αεροδρόμιο Ντάλες ξαναλειτούργησαν γύρω στο μεσημέρι, χθες.

Από την πλευρά της, η TSA έχει δηλώσει ότι η ασφάλεια των αεροδρομίων δεν θα τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της μερικής διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Παράλληλα, η ίδια υπηρεσία προσπαθεί να περιορίσει τις μισθολογικές απώλειες του προσωπικού της, υποσχόμενη την καταβολή αποζημιώσεων για την πρώτη ημέρα του shutdown, αλλά και την χορήγηση αμοιβής 500 δολαρίων την εβδομάδα, σε μορφή πρόσθετης μισθολογικής παροχής.

Τα περισσότερα αμερικανικά αεροδρόμια από την μεριά τους, αναμένουν επιδείνωση στην διαθεσιμότητα εργασίας των πρακτόρων της TSA, ενώ τόσο το αεροδρόμιο στο Μαϊάμι, όσο κι αεροδρόμια σε άλλες περιοχές έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, για την διαχείριση των γραμμών ελέγχου αποσκευών, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Μπίντγουελ (Airports Council International-North America).

AP - ΗΠΑ - Αεροδρόμια - Shutdown

Το αρμόδιο για την λειτουργία αεροδρομίων συμβούλιο στις ΗΠΑ, αλλά και οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν την TSA να βρει έναν άλλον τρόπο για την πληρωμή του προσωπικού της, στον έλεγχο ασφάλειας των αποσκευών. Θα μπορούσε π.χ. να πάρει ένα ποσοστό από το τέλος ασφάλειας επί της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου, που πληρώνουν οι επιβάτες των αεροπορικών εταιριών.

Ωστόσο, η TSA ισχυρίζεται ότι δεν έχει πρόσβαση στα χρήματα αυτά. Το Κογκρέσο λαμβάνει ετήσιο κονδύλι μεγαλύτερο από ένα δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος ασφάλειας των αεροδρομίων. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς μείωσης των ελλειμμάτων, ενώ ότι περισσεύει από αυτό, κατατίθεται στο υπουργείο των Οικονομικών, δήλωσε ο Μπίλελο στο “Politico.”

Τα προβλήματα με την καταβολή μισθών συνεχίζονται και για μία άλλη ομάδα εργαζομένων που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία της εναέριας κυκλοφορίας και των αεροδρομίων, τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η ένωσή τους (the National Air Traffic Controllers Association) έχει υποβάλλει μήνυση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μία αρχική δικαστική ακρόαση για την μήνυση αυτή, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕρντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μαςΧθες 18:14 | Ειδήσεις

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο η Χαμάς να εγκαταλείψει το Κατάρ και να εγκατασταθεί στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πού βρίσκονται οι ηγέτες της Χαμάς, αλλά η κατάσταση στη Γάζα».

Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον τουΧθες 22:30 | Ειδήσεις

Τι υποστήριξε ο επιχειρηματίας των Μέσων Ενημέρωσης για τα όσα του ζητούσε ο Τραμπ πριν την εκλογή του. Ποια η πορεία της δίκης.

Τουρκία: “Κόλαφος” η έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα ΔικαιώματαΧθες 12:56 | Ειδήσεις

Τι αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία.

Μαλαισία: φονική σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων (βίντεο)Χθες 08:21 | Ειδήσεις

Τραγωδία στη Μαλαισία με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα. Συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τη σύγκρουση στον αέρα. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο