Παγκόσμιος σάλος από το “στοπ” του Τραμπ στους μουσουλμάνους
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή, με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών: Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρό τον πλανήτη.
Σκοπός της αμερικανικής Κυβέρνησης είναι η πάταξη της ισλαμιστικής βίας στις ΗΠΑ, όμως σύμφωνα με ειδικούς, τα μέτρα θα ληφθούν με σκοπό την γενική απαγόρευση των προσφύγων στη χώρα.
Ήδη από την Τετάρτη, όταν και είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις του νέου «πλανητάρχη», ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις που εντάθηκαν χτες όταν χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στα διεθνή αεροδρόμια JFK της Νέας Υόρκης, LAX του Λος Άντζελες, SFO του Σαν Φρανσίσκο, Οχέρ του Σικάγο και Dulles της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν ενάντια στο ξενοφοβικό διάταγμα του Προέδρου Τραμπ.
Απαγόρευση και για τους κατόχους «πράσινης κάρτας»
Οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, που τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες, η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
«Θα απαγορεύεται [η είσοδος] κατόχων πράσινης κάρτας», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, που ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Παρέμβαση της δικαιοσύνης
Μια ομοσπονδιακή δικαστής στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η Αν Ντόνελι, πρόεδρος του περιφερειακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης, εξέδωσε κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των Αρχών των ΗΠΑ να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φθάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν, αν και νομικοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση σε επιβεβαιώσουν τον αριθμό.
Ο Καναδάς καλωσορίζει τους πρόσφυγες
Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως της πίστης σας», μία ημέρα μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων για 120 ημέρες και πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών για 90 ημέρες.
«Όσοι διαφεύγετε τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο να γνωρίζετε ότι ο Καναδάς θα σας υποδεχθεί ανεξαρτήτως της πίστης σας», έγραψε στο Twitter o Τριντό.
«Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας #WelcometoCanada».
Ο Τζάστιν Τριντό δεν σχολίασε απευθείας την απόφαση Τραμπ, αλλά το tweet του ήταν απολύτως εύγλωττο. Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περί τους 35.000 Σύρους πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο την πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο 2015.
Μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης Τραμπ, η καναδική αεροπορική εταιρεία WestJet ανακοίνωσε ότι αναγκάσθηκε να αρνηθεί θέση σε επιβάτη με προορισμό τις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες τους οποίους αφορά η απόφαση του Τραμπ.
Η Air Canada ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι θα επιστρέψει το τίμημα του εισιτηρίου στους επιβάτες που θα εμποδισθούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά παρά μικρό αριθμό επιβατών.
Αντίποινα από Ιράν
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά τους το Ιράν, είναι ένα "μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές", δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
Το διάταγμα του αμερικανού προέδρου "θα εκληφθεί στην Ιστορία ως ένα μεγάλο δώρο προς τους εξτρεμιστές και τους προστάτες τους", έγραψε ο Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter.
Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών: Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Το Ιράν αποφάσισε χθες να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Τραμπ.
Ο Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι "αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι τη ρωγμή που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς", κι ενώ "η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό", κυρίως στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να τεθεί επικεφαλής της καταπολέμησης εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η αλ Κάιντα, κυρίως βοηθώντας τη συριακή και την ιρακινή κυβέρνηση.
Παράλληλα σήμερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει "την ηλιθιότητα που διέπει την αντίληψη και τη συμπεριφορά" της αμερικανικής κυβέρνησης. "Αυτό δείχνει ότι φοβούνται τη σκιά τους αλλά και τον ρατσιστικό και βίαιο χαρακτήρα τους που κρύβεται πίσω από την παραπλανητική εμφάνιση των υποστηρικτών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε "τους Ιρανούς να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην είσοδό τους στις ΗΠΑ ή στις χώρες από τις οποίες θα περάσουν για να φθάσουν εκεί", πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Περίπου ένα εκατομμύριο Ιρανοί ζουν στις ΗΠΑ και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, κυρίως για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.