LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΑσίαΔημοσίευση: 06 Ιανουαρίου 2016 12:35 | Ανανέωση: 06 Ιανουαρίου 2016 22:30

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Σε επιβολή περαιτέρω κυρώσεων προχώρησε το ΣΑ του ΟΗΕ. Τι λέει ο Λευκός Οίκος. Αμφισβητεί η Νότια Κορέα.

Βόρεια Κορέα - τεστ - βόμβα υδρογόνου

Έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω της τηλεόρασης του καθεστώτος.

"Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών", που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον εντοπισμό νωρίτερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.



Την ίδια ώρα, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε "επιθετική τους στάση".

Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.

Επίσης σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

Οπιαδήποτε δοκιμή, λέει ο Λευκός Οίκος είναι "προκλητική και κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ"

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά "κατάφωρη παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

"Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου", ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή.

Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν "μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση" των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Βόρεια Κορέα - τεστ - βόμβα υδρογόνου

Η αντίδραση της Ρωσίας

 Η δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου που, όπως ισχυρίζεται, πραγματοποίησε με επιτυχία η Βόρεια Κορέα συνιστά μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αν επιβεβαιωθεί, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην κορεατική χερσόνησο, η οποία χαρακτηρίζεται έτσι κι αλλιώς από ένα πολύ υψηλό δυναμικό στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή μιας μικρού μεγέθους βόμβας υδρογόνου, λέγοντας ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην ικανότητά της να πραγματοποιεί πλήγματα και θέτοντας σε συναγερμό τους γείτονές της.

«Σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια»

Ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

"Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Λασίνα Ζέρμπο, επικεφαλής του Οργανισμού της Συνθήκης Συνολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, ο οποίος επιβλέπει την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών.

"Συνιστά επίσης μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", πρόσθεσε.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ - ΒΟΜΒΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Αμφισβητεί η Νότια Κορέα

Το πρακτορείο ειδήσεων της Σεούλ Yonhap,επικαλούμενο ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ανέφερε ότι μπορεί να μην ήταν βόμβα υδρογόνου ο μηχανισμός που δοκιμάστηκε. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε επίσης από την πλευρά της ότι δεν εντόπισε ραδιενέργεια μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, δήλωσε παράλληλα ο υφυπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

"Θα βρούμε τι συνέβη αφού κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή" που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κιμ Μιν-Σέοκ σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο MoneyToday.

Νωρίτερα το υπουργείο άμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει ότι  οι ένοπλες δυνάμεις θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για μια "σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ - ΒΟΜΒΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Μια δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα θα συνιστούσε μια "πρόκληση που καταδικάζω ανεπιφύλακτα" και μια "σοβαρή παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

"Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα", αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το οποίο ανήρτησε σήμερα κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.

Βόρεια Κορέα - τεστ - βόμβα υδρογόνου

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

"Καταδικάζω απερίφραστα" τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: "Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε".

Συνιστά επίσης "μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων", συνέχισε.

Βόρεια Κορέα - τεστ - βόμβα υδρογόνου

ΟΗΕ: Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε πραγματοποιήσει σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, αποφάσισε να της επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις για την πυρηνική δοκιμή.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ -μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας- τονίζουν ότι αποφάσισαν "να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά" τα οποία θα περιληφθούν "σε ένα νέο ψήφισμα" του Συμβουλίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)Σήμερα 08:13 | Ειδήσεις

Τι ανακοίνωσε η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή για το πλήγμα που δέχθηκε σε διοικητικό κέντρο της, νότια της Βαγδάτης.

“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της”Χθες 21:05 | Ειδήσεις

Στο ρεπορτάζ των ''Times'' του Λονδίνου γίνεται εκτενής αναφορά στον ελληνικό τουρισμό, την μείωση της ανεργίας και την οικονομία της Ελλάδας.

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΧθες 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:44Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, πώς υπολογίζεται08:10Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα - Σε ποιες περιοχές χιόνισε (βίντεο)07:57Μετρό: Κλειστός σταθμός το Σαββατοκύριακο07:44“I LOVE Σου Κου”: Οι καλεσμένοι και οι αποκλειστικές συνεντεύξεις του Σαββατοκύριακου07:30Εορτολόγιο - 20 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:17Γιατί ανησυχεί τις αγορές η ένταση στη Μέση Ανατολή07:03Ολυμπιακή Φλόγα: Κλειστοί δρόμοι το Σάββατο για την λαμπαδηδρομία06:50Amber Alert για εξαφάνιση 17χρονου - Φόβοι για την ζωή του06:3621η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”06:30Αναβάθμιση S&P - Χατζηδάκης: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο06:23Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι06:09Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο