LATEST NEWS
 
Κόσμος /Γενικά /

Black Friday

Δημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2015 16:21

Φρενίτιδα για τις εκπτώσεις της “Μαύρης Παρασκευής” (Βίντεο)

Ατελείωτες ουρές έξω από πολυκαταστήματα σε ΗΠΑ και Βρετανία. Τεράστιος τζίρος και στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Μαύρη Παρασκευή - Black Friday - καταστήματα

Τις αγοραστικές ευκαιρίες που προσέφεραν οι αλυσίδες λιανικής πώλησης λόγω της λεγόμενης Μαύρης Παρασκευής (Black Friday) αναζητούσαν σήμερα Αμερικανοί και Βρετανοί, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι περισσότεροι ψωνίζουν διαδικτυακά αντί να επισκέπτονται τα ίδια τα καταστήματα.

Πολλά καταστήματα στις ΗΠΑ άνοιξαν τις πόρτες τους ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης παρ’ ότι ήταν η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν τις εταιρίες διαδικτυακών πωλήσεων. Σε κάποια καταστήματα η προσέλευση ήταν μεγάλη, ενώ οι καταναλωτές σχημάτιζαν ουρές σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες. Κάποιοι μάλιστα ήταν τόσο ανυπόμονοι που κατασκήνωσαν έξω από κατάστημα στο Σικάγο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι διαδικτυακές πωλήσεις έχουν πράγματι αυξηθεί, καθώς οι αγοραστές φαίνονται λιγότερο πρόθυμοι να πάνε στα καταστήματα. Το τετραήμερο από την Πέμπτη, ημέρα των Ευχαριστιών, έως και την Κυριακή αναμένεται να γίνει περίπου το 20% των εορταστικών αγορών. Οι δύο τελευταίοι μήνες του χρόνου είναι σημαντικοί για τις αμερικανικές εταιρίες λιανικών πωλήσεων καθώς αντιστοιχούν στο 20-40% του ετήσιου τζίρου.

Η συγκεκριμένη ημέρα, ονομάστηκε έτσι καθώς η καταναλωτική φρενίτιδα που παρατηρείται βοηθά τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων να καταγράψουν αυξημένο τζίρο βελτιώνοντας ακόμη και τις ετήσιες επιδόσεις τους.

Μαύρη Παρασκευή - Black Friday - καταστήματα

Στη Βρετανία η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2010 από την αμερικανική εταιρία διαδικτυακών λιανικών πωλήσεων Amazon. Πλέον, η Μαύρη Παρασκευή καταλαμβάνει σημαντική θέση στο ημερολόγιο και των Βρετανών καταναλωτών καθώς περίπου το 77% των αλυσίδων λιανεμπορίου της Βρετανίας συμμετέχει στην ημέρα αυτή.

Ωστόσο, πέρυσι παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές και δεν έλειψαν οι εντάσεις στα καταστήματα, με τους καταναλωτές να τσακώνονται για το ποιος θα προλάβει να αγοράσει τα προϊόντα που ήταν σε προσφορά. Αυτό ίσως οδήγησε ακόμα περισσότερους φέτος στο να ψωνίσουν διαδικτυακά.

Οι βρετανικές εταιρίες λιανικών πωλήσεων ελπίζουν ότι οι προωθητικές ενέργειες θα σηματοδοτήσουν ένα καλό ξεκίνημα για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο ύστερα από έναν αδύναμο Νοέμβρη κατά τον οποίο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων εννέα μηνών.

Η εταιρία ερευνών για τον κλάδο λιανικών πωλήσεων Conlumino εκτιμά ότι η σημερινή ημέρα θα αποφέρει στις βρετανικές εταιρίες πωλήσεις - σε καταστήματα και μέσω διαδικτύου - ύψους 1,6 δισεκ. λιρών (2,4 δισεκ. δολαρίων), ενισχυμένες κατά 20% σε σχέση με το 2014.

Μαύρη Παρασκευή - Black Friday - καταστήματα

Φαίνεται ότι οι δαπάνες για την Μαύρη Παρασκευή καλύπτουν φέτος περισσότερες από μια ημέρες και με τις αγορές μέσω διαδικτύου να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο, σχολιάζει ο ανεξάρτητος αναλυτής Νικ Μπαμπ τονίζοντας ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο θεσμός θα καταγράψει περισσότερες πωλήσεις φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πως φέτος επικρατεί μεγαλύτερη ηρεμία στα καταστήματα σε σχέση με πέρυσι και οι καταναλωτές δεν έχουν ξεχάσει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.

Μαύρη Παρασκευή - Black Friday - καταστήματα

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή Μαύρη Παρασκευή αναμένεται να είναι ημέρα ρεκόρ για τις πωλήσεις, επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο BBC. Το ερώτημα είναι εάν θα αποτελέσει την κορύφωση της συγκεκριμένης ημέρας για τη Βρετανία. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που οι εταιρίες πραγματικά «αγκάλιασαν» αυτή την αμερικανική παράδοση, η οποία όμως για πολλούς απλά διαστρεβλώνει τις χριστουγεννιάτικες δαπάνες των νοικοκυριών.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ημέρα μεταφέρει νωρίτερα χρονικά τις χριστουγεννιάτικες δαπάνες σε μια περίοδο κατά την οποία οι εταιρίες παραδοσιακά δεν κάνουν εκπτώσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μαύρη Παρασκευή έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο που ο κόσμος ψωνίζει ενόψει των Χριστουγέννων και έχει δημιουργήσει την προσδοκία μεγάλων εκπτώσεων που αναμφισβήτητα δεν υπήρχε πριν», σχολίασε ο Τζέιμς Μίλερ, υψηλόβαθμος σύμβουλος στην εταιρία Experian Marketing Services.

Ιδιαίτερα οι εταιρίες που δεν διαθέτουν τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές αυτή την περίοδο, πρόσθεσε ο Μίλερ. «Ενώ η Μαύρη Παρασκευή δίνει τη δυνατότητα για μια βραχεία αύξηση του όγκου πωλήσεων, αυτό θα είναι εις βάρος των περιθωρίων κέρδους στην πλέον κρίσιμη αγοραστική περίοδο της χρονιάς».

Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές κατά της ημέρας του άκρατου καταναλωτισμού, που έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες όπως τη Βραζιλία και την Ινδία, επισημαίνει το BBC. Μια διαδικτυακή καμπάνια με όνομα Παρασκευή Χωρίς Αγορές, προτείνει στον κόσμο αντί να πάει για ψώνια «να πάει για έναν περίπατο και να απολαύσει το φθινοπωρινό αεράκι», ενώ η Ένωση Βιβλιοπωλών ενθαρρύνει τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να οργανώσουν το λεγόμενο «Πολιτισμένο Σάββατο».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Νεκρός εντοπίστηκε 68χρονος έξω από το σπίτι του23:59Τραγωδία στην Ισπανία: Νεκρή 4χρονη που έπεσε από μπαλκόνι23:43Παναθηναϊκός: Οριστική συμφωνία με Κόντη - Αναλαμβάνει υπηρεσιακός 23:23Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Πρωθυπουργό εκλέγει ο λαός και όχι οι παράγοντες23:09Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Ξοδεύαμε σαν να μην υπάρχει αύριο22:55Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε και η δεύτερη σορός που είχε εντοπιστεί στον Θερμαϊκό22:41Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κεφαλονιά22:27Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ισραηλινού πλήγματος στη Μπάαλμεκ22:13Champions League: Η Πάφος των 10 παικτών «πέρασε χειροπέδες» στον Ολυμπιακό21:59Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη21:45Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος21:31Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου21:17Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Με την Τουρκία θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ανοιχτούς διαλόγους21:08Ο Λεβαδειακός διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 4-120:54Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 για Μεταναστευτικό: Καμία Κρήτη δεν έχει βουλιάξει20:40Θεσσαλονίκη: 29χρονος έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό τροχαίο - Συνελήφθησαν τρία άτομα20:26Μητσοτάκης στον ANT1: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς και ήταν δική μας ευθύνη να τον βάλουμε σε τάξη20:12Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Αντιμετώπιση της ακρίβειας με γενναία, μόνιμη και στοχευμένη αύξηση των πραγματικών μισθών19:58Πρώτη εγχώρια νίκη ο Παναθηναϊκός με Ντέσερς19:41Θεσσαλονίκη: Τροποποιείται αύριο η λειτουργία του Μετρό λόγω προγραμματισμένης πορείας19:24
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο