“Δημοσιογράφος της χρονιάς” μια νεαρή ρεπόρτερ από τη Συρία
Η δημοσιογράφος Ζάινα Ερχάιμ από την Συρία, 30 ετών, η οποία εργάζεται στο Χαλέπι, μια πόλη ερειπωμένη από τέσσερα και πλέον χρόνια πολέμου, είναι η νικήτρια του Βραβείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2015, ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Στρασβούργο.
Η νεαρή γυναίκα, η χώρα της οποίας θεωρείται η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, επελέγη λόγω της προσήλωσής της «στη δεοντολογία», την «αποφασιστικότητά της» και «το θάρρος της», αλλά και λόγω της ικανότητάς της να «προβάλει την ανθρώπινη διάσταση στα παρασκήνια του πολέμου», ανέφεραν οι διοργανωτές.
Το βραβείο παραδόθηκε στον θείο της, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που τελέστηκε στο περιθώριο του «Παγκόσμιου Φόρουμ Δημοκρατίας», παρόντος του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.
"Μεταλαμπαδεύει" το ήθος της
Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ερχάιμ έχει εκπαιδεύσει περίπου εκατό ανθρώπους, το ένα τρίτο από τους οποίους είναι γυναίκες, στην τηλεοπτική δημοσιογραφία και στον γραπτό Τύπο, συμβάλλοντας στην δημιουργία νέων εφημερίδων και περιοδικών στη Συρία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου απένειμε εξάλλου το βραβείο του «μέσου ενημέρωσης της χρονιάς» στην αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία «πληρώνει το τίμημα της ανεξάρτητης και θαρραλέας δημοσιογραφίας» που ασκεί σε μια χώρα όπου καταγράφεται «ολοένα μεγαλύτερη καταστολή εναντίον των επικριτικών φωνών».
Τον Μάιο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μηνύσει την Τζουμχουριέτ, η οποία είχε δημοσιεύσει τον Ιανουάριο του 2014 μια σειρά φωτογραφιών με όπλα που είχαν προορισμό τη Συρία και ανήκαν στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MİT). Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζαν Ντιουντάρ, ο οποίος βρισκόταν απόψε στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο, αντιμετωπίζει βαριά ποινή φυλάκισης.
Η RSF σημειώνει ότι η εφημερίδα αυτή της αντιπολίτευσης, η οποία έχει διακριθεί για την κάλυψη του κουρδικού ζητήματος αλλά και της γενοκτονίας των Αρμενίων, έχει υποστεί «αλλεπάλληλες διώξεις», επανειλημμένους «αποκλεισμούς του ιστοτόπου της» αλλά και «εκστρατείες σπίλωσής» της.
Η εφημερίδα ήταν η μόνη στον μουσουλμανικό κόσμο που αναπαρήγαγε στην έντυπη έκδοσή της δύο εκδόσεις-με περικοπές-του φύλου της Charlie Hebdo μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου, στις οποίες περιλαμβανόταν και ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ· κινήθηκαν εναντίον της δικαστικές διώξεις για την πρωτοβουλία της αυτή.
Παράλληλα, η οργάνωση απένειμε το βραβείο για τον «πολίτη-δημοσιογράφο της χρονιάς» σε μια συλλογικότητα ιστολόγων της Αιθιοπίας, τη Zone9, η οποία καταγγέλλει το «καθεστώς που περιστέλλει τις ελευθερίες» στην Αντίς Αμπέμπα.
Οι έξι από τους μπλόγκερ αυτούς πρόσφατα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 15 ως 18 μηνών αφού κατηγορήθηκαν ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Θύματα ενός «ακατάπαυστου διωγμού από τις αρχές», είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2014 και απελευθερώθηκαν τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.
Κανένας τους δεν ήταν παρών σήμερα στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο που τους απονεμήθηκε.