LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Αστυνομικό ΔελτίοΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2018 19:00

Ημερήσιος τζίρος 400000 ευρώ για τους λαθρέμπορους χρυσού (εικόνες)

Το χρονικό δράσης αλλά και της εξάρθρωσης των δυο πολυμελών κυκλωμάτων, που εξάρθρωσε η Ασφάλεια...

ΡΙΧΑΡΔΟΣ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΣ - ΚΥΚΛΩΜΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

Δέος προκαλεί η δράση των δύο πολυμελών κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού που εξάρθρωσε η Ασφάλεια. Λεία εκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες κιλά χρυσού και… αποστολές με λεωφορεία στην Τουρκία. Αποστολές οι οποίες κάποιες μέρες αφορούσαν μέχρι και σε μισό τόνο χρυσού!

Η δράση τους σταμάτησε τις πρωινές ώρες της Τρίτης με ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, Συνολικά συνελήφθησαν εξήντα τρία μέλη και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων 55 Έλληνες και 8 αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα - κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών των δύο ομάδων, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αξιοποιήθηκαν μάλιστα όλες οι προανακριτικές τεχνικές (Αστυνομική έρευνα, φυσική/ τεχνική επιτήρηση και παρακολούθηση, άρση απορρήτου, επισύνδεση, πληροφορίες κ.λ.π.) και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτές τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

εξάρθρωση - εγκληματικών οργανώσεων - λαθρεμπόριο χρυσού

Η ιεραρχική δομή και η μεθοδολογία δράσης

Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης τόσο των μεμονωμένων μελών όσο και των δύο ομάδων, καθώς και η ιεραρχική δομή τους. Πιο συγκεκριμένα, από την πορεία και εξέλιξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υφίσταντο δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.

Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος.

Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους.

Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις (400.000) ευρώ.

εξάρθρωση - εγκληματικών οργανώσεων - λαθρεμπόριο χρυσού

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης.

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των (12.000) ευρώ καθώς και (17) ράβδοι χρυσού, βάρους (24,6) κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου (600.000) ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση. Περαιτέρω, ένδειξη νομιμοποίησης αποτελεί και το γεγονός ότι διαβιούσαν πολυτελή βίο.

εξάρθρωση - εγκληματικών οργανώσεων - λαθρεμπόριο χρυσού

Κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός.

Κίτρινο: Χρυσός.

Fine : Χρυσός 24 καρατίων

Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.

Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.

Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.

Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ

Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.

Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.

Χαρτιά: Χρήματα.

εξάρθρωση - εγκληματικών οργανώσεων - λαθρεμπόριο χρυσού

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε (130) χώρους καταστημάτων ενεχύρων - αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις (400.000) ευρώ περίπου.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

εξάρθρωση - εγκληματικών οργανώσεων - λαθρεμπόριο χρυσού

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,

πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,

513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,

1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,

360 χρυσά νομίσματα,

18 πολύτιμες πέτρες,

δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,

2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,

το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,

επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,

5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και

μικροποσότητα κάνναβης.

εξάρθρωση - εγκληματικών οργανώσεων - λαθρεμπόριο χρυσού

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Κατηγορίες για λαθρεμπόριο χρυσού αλλά και για τοκογλυφία περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, σε βάρος των συλληφθέντων για συμμετοχή στο κύκλωμα που εξάρθρωσε μετά από μεγάλη επιχείρησή της η αστυνομία.

Οι κατηγορίες σε βαθμόκακουργήματος

Η δίωξη που ασκήθηκε στα μέλη του κυκλώματος περιλαμβάνει τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Κατά περίπτωση η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα της:
α) Εγκληματικής οργάνωσης,
β) Λαθρεμπορίας,
γ) Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και
δ) Τοκογλυφίας.
Η ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματα που ασκήθηκε κατά περίπτωση αφορά τα αδικήματα της:
α) Παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών,
β) Παράβασης του νόμου περί όπλων και πυρομαχικών,
γ) Αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και
δ) Πλαστογραφία μετά χρήσεως

Στην εξάρθρωση του κυκλώματος με τα λευκά κολλάρα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την αστυνομία λέγοντας :«Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

H αναφορά του Πρωθυπουργου προκάλεσε την οργή του συνηγόρου του, Πέτρου Πανταζή ο οποίος μιλωντας στο newsit.gr, είπε μεταξύ αλλων

“Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ενημέρωση γιατί ο πελάτης μου είναι υπό κράτηση. “Και μας κάνει εντύπωση βέβαια και το θέτω ως προβληματισμό για όλους, ότι πολιτειακοί παράγοντες σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο κάνουν δηλώσεις περί της δικογραφίας. Προφανώς έχουν πάρει ή αντίγραφα της δικογραφίας ή γνωρίζουν την υπόθεση, πράγμα το οποίο δεν έχουν ακόμη κατορθώσει οι συνήγοροι υπερασπίσεως. Είναι από τα περίεργα της ελληνικής Πολιτείας αυτά… Αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρασύρεται από όλα αυτά, διαβάζει την δικογραφία και θα κάνει αυτό που πρέπει”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γάτα ταξίδεψε από τη Γιούτα στο Λος Άντζελες μέσα σε... δέμα22:59Πλημμύρες στη Βραζιλία: Ο Ντιέγκο Κόστα στο πλευρό των πλημμυροπαθών (εικόνες)22:45Δυτική Όχθη: Νεκροί Παλαιστίνοι σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού 22:31Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο