LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Γενικά /

Βίντεο-ντοκουμέντο

Δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2016 18:12

Σάλο έχει προκαλέσει η προκλητική συμπεριφορά σεκιούριτι σε βάρος μετανάστη

Θύελλα αντιδράσεων για το βίντεο-ντοκουμέντο που καταγράφει το επεισόδιο μεταξύ υπαλλήλου σεκιούριτι και Αφρικανού επιβάτη του ΗΣΑΠ.

Ρατσισμός - επεισόδιο - υπάλληλος - ΗΣΑΠ – Αφρικανός - επιβάτης

Καταιγισμό επικριτικών σχολίων σε βάρος υπαλλήλου εταιρείας σεκιούριτι του ΗΣΑΠ έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση ενός ερασιτεχνικού βίντεο, στο οποίο καταγράφεται η προκλητική συμπεριφορά του απέναντι σε έναν Αφρικανό μετανάστη.

Ο σεκιουριτάς ζήτησε σε έντονο ύφος από τον επιβάτη να βγάλει τη βαλίτσα του και να τη μεταφέρει στο τελευταίο βαγόνι του συρμού, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. «Εγώ κάνω κουμάντο εδώ» ακούγεται να του λέει, σε επιθετικό ύφος, σπρώχνοντας τα πράγματά του.

Μία γυναίκα, που βιντεοσκόπησε το περιστατικό που συνέβη σε σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, πήρε το μέρος του Αφρικανού μετανάστη, επισημαίνοντας στον υπάλληλο της εταιρείας σεκιούριτι πως δεν υπάρχει κανονισμός για τις αποσκευές και ότι θα καλέσει την Αστυνομία.

Την ακραία συμπεριφορά του υπαλλήλου της εταιρείας σεκιούριτι καταδίκασαν τόσο ο ΗΣΑΠ όσο και η ΣΤΑΣΥ. Από την πλευρά της, η εταιρεία σεκιούριτι στην οποία εργάζεται ο συγκεκριμένος υπάλληλος, υποστηρίζει ότι ενήργησε ακολουθώντας τους κανονισμούς ασφαλείας και χωρίς ρατσιστικά κίνητρα.

Το μήνυμα της κοπέλας που τράβηξε το βίντεο-ντοκουμέντο

«Δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο! Υπερασπίστηκα έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθούσε να βρει το δίκιο του, καθότι γνώριζε τα δικαιώματα του.

Ο άνθρωπος από την Αφρική είναι στην Ελλάδα πολλά χρόνια απ’ ό,τι μου είπε και κάνει αυτήν την διαδρομή πολύ καιρό. Πρώτη φορά του ζητήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο και χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη -ταμπέλα ότι οι τσάντες αυτού του μεγέθους θα πρέπει να τοποθετούνται στο τελευταίο βαγόνι.

Δεν φοβήθηκα ούτε λεπτό να πάρω το μέρος του ανθρώπου ξέροντας ότι έχει δίκαιο και ότι αυτό που έκανε ο υπάλληλος ήταν καθαρά κατάχρηση εξουσίας της θέσης του. Θα υπερασπιζόμουν τον οποιονδήποτε άνθρωπο απέναντι σε τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές.

Από εχθές που το βίντεο είναι στο διαδίκτυο δέχομαι μηνύματα με ύβρεις και απειλές κατά της σωματικής μου ακεραιότητας, κάνοντας άπλα κάτι το οποίο θέλω να πιστεύω πολλοί θα έκαναν. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να πω βγαίνοντας στα κανάλια ή σε ραδιόφωνα!

Το μήνυμα είναι κοινό για όλους... Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο. Αλληλεγγύη και φιλανθρωπία, σε μια χώρα που πάντα ήταν γνωστή για την καλοσύνη της και που με τα χρόνια χάνεται και γινόμαστε σκληροί και βάρβαροι.

 Όταν βρεθείτε σε τέτοια περιστατικά μάρτυρες, μιλήστε!»

Καταδικάζει η Ένωση Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ

«Με αφορμή το θλιβερό επεισόδιο, που διαδραματίστηκε την Κυριακή 14/2 σε συρμό στη Γραμμή 1 της ΣΤΑ.ΣΥ, θεωρούμε αναγκαίο να καταδικάσουμε προσβλητικές και ακραίες συμπεριφορές, απ’ όπου και εάν προέρχονται, ιδιαίτερα, μάλιστα, εάν έχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αναδεικνύει, όμως, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης, που τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα στον χώρο της ΣΤΑ.ΣΥ, με αποτέλεσμα να διασύρεται η εταιρεία και να ταλαιπωρούνται άσκοπα επιβάτες μας.

Γι’ αυτό, τον λόγο, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επαναφέρουμε την πάγια θέση μας για άμεση απομάκρυνση των ιδιωτικών εταιρειών από τους σταθμούς και τα οχήματα της ΣΤΑ.ΣΥ και την αντικατάστασή τους από μόνιμο προσωπικό, που θα προσληφθεί και θα εκπαιδευτεί για τις ιδιαιτερότητες της θέσης, όπως γινόταν με επιτυχία εδώ και δεκαετίες.

Είναι προφανές ότι οι ιδιωτικές εταιρείες, που λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, σε όποιο τομέα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών και εάν έχουν εμπλακεί έχουν προκαλέσει προβλήματα και μόνο.

Γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο χαρακτήρα των Συγκοινωνιών.»

Το σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ, Λευτέρη Ρενιέρη:

Την απομάκρυνση του υπαλλήλου ζητά η ΣΤΑ.ΣΥ.

«H Διοίκηση της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ) καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπαλλήλου φύλαξης (security), της εταιρείας με την οποία συνεργαζόμαστε, κατά αλλοδαπού επιβάτη, το βράδυ της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, στο σταθμό «Κηφισιά» της γραμμής 1 του δικτύου μας.

Παράλληλα, η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου υπαλλήλου από το δίκτυό της και κινεί, επίσης άμεσα, τη διαδικασία ενεργοποίησης των ρητρών που προβλέπονται στη σύμβαση με την εταιρεία security και αφορούν την ενδεχόμενη πρόκληση ζημίας των «Σταθερών Συγκοινωνιών» εξ αιτίας της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της».

Για μεμονωμένο περιστατικό κάνει λόγο ο Ο.Α.Σ.Α.

«Από τις Συγκοινωνίες Αθηνών ανακοινώνεται ότι τα δικαιώματα όλων των επιβατών, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή ιθαγένειας, που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας είναι αναφαίρετα και πρέπει να γίνονται σεβαστά όχι μόνον από το προσωπικό των συγκοινωνιακών εταιρειών του Ομίλου, αλλά και από το προσωπικό όλων των επιχειρήσεων που με οποιονδήποτε τρόπο συνεργάζονται με αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Συγκοινωνίες Αθηνών δηλώνουν ότι πρόσφατο συμβάν στον ηλεκτρικό αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και έχουν ζητήσει ήδη από την συνεργαζόμενη εταιρία φύλαξης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επαγγελματική συμπεριφορά του προσωπικού της, ενώ επιφυλάσσονται για κάθε άλλο νόμιμο δικαίωμά τους.

Η προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών διασφαλίζεται αφ’ ενός  με τους εσωτερικούς κανονισμούς προσωπικού κάθε εταιρείας των Συγκοινωνιών Αθηνών και αφ’ ετέρου με την Χάρτα Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές –Επιβάτες (Χ.Υ.Κ.), η εφαρμογή των οποίων θέτει τα όρια και τις δικαιοδοσίες του προσωπικού και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών».

Το σχόλιο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Α.Σ.Α. Γιάννη Σκουμπούρη:

Η απάντηση της εταιρείας security

«Ο υπάλληλός μας ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού Δικαιωμάτων Επιβατών τακτικών και έκτακτων γραμμών (Υπουργική Απόφαση αρ. οικ. Α27733/2213/29.5.2015, ΦΕΚ Β’ 1181/19.11.2015) και με την Υπουργική Απόφαση Α/οικ.935/77/14.1.2000, ζήτησε από έναν επιβάτη, χωρίς καμία ρατσιστική έκφραση, να μετακινήσει την αποσκευή του από τον διάδρομο και την είσοδο του βαγονιού και να την τοποθετήσει στον ειδικό ελεύθερο χώρο του τελευταίου βαγονιού για τις μεγάλες και ογκώδεις αποσκευές για λόγους ασφάλειας των λοιπών επιβατών, όπως οι υπάλληλοι μας το ζητούν από όλους τους επιβάτες.

Ο δε επιβάτης αρνήθηκε πεισματικά και χωρίς κανένα νόμιμο λόγο να τηρήσει τον Κανονισμό της ΣΤΑΣΥ , βάζοντας σε κίνδυνο όλους τους επιβάτες.»

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγόςΣήμερα 10:42 | Ειδήσεις

Ποια ποινή του επιβλήθηκε. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης για να αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!Σήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Η σφαίρα εντοπίστηκε από τον διευθυντή του σχολείου και παραδόθηκε στην Αστυνομία που διεξάγει έρευνες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)14:49Ελεύθεροι επαγγελματίες - ΑΑΔΕ: ο μέσος τζίρος που δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις14:35ΑΑΔΕ – Πειραιάς: Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες φιάλες αλκοόλ σε παραποιημένες συσκευασίες14:22Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του Κίρμπι14:08“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο13:54Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο