Άρχισε η 17η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου στο Μιλάνο
Άνοιξε σήμερα τις πύλες της στο Μιλάνο, η «17η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου (BJCEM)», η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.
Η Ελλάδα συμμετέχει εφέτος με 12 θέσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε 26 νέους δημιουργούς έως 35 ετών από όλη τη χώρα, οι οποίοι συγκροτούν την ελληνική αντιπροσωπεία στο Μιλάνο στους δημιουργικούς τομείς των Εικαστικών, Παραστατικών και Μεικτών τεχνών, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής, και της Γαστρονομίας.
Το θέμα της φετινής Biennale, «Νo Food’s Land», εστιάζει στην απαραίτητη για την ανάπτυξη, την επικοινωνία και διατήρηση στη ζωή, τη διαδικασία της ανταλλαγής: κάτι αφομοιώνεται και καταναλώνεται ώστε να παράσχει ενέργεια σε κάτι άλλο.
Η Biennale των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης & της Μεσογείου, ένας Ευρωπαϊκά καταξιωμένος θεσμός, θεωρείται ως το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός για νέους και επικεντρώνεται στη νεανική καλλιτεχνική δημιουργία σε όλους τους τομείς της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης. Διοργανώνεται από τη διεθνή ένωση BJCEM (Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι από το 1984 η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και σήμερα η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς (ΓΓΔΒΜ&ΝΓ), η οποία έχει την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής. Μέλη της BJCEM από τη χώρα μας είναι επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ».
Η Διεθνής Ένωση BJCEM αποτελεί ένα ευρύ δίκτυο, μοναδικό στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση των δια-πολιτισμικών σχέσεων των νέων δημιουργών, πέρα από πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά και στενά γεωγραφικά σύνορα, καθώς και η διευκόλυνση των νέων καλλιτεχνών στην πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά στον τομέα της Τέχνης.
Για την επιλογή των συμμετεχόντων στην ελληνική αντιπροσωπία συγκροτήθηκαν τρεις κριτικές επιτροπές, ανά μέλος. Για τις υποψηφιότητες μέσω της ΓΓΔΒΜ&ΝΓ συγκροτήθηκε επιτροπή που απαρτιζόταν από τους: Μάριο Σπηλιόπουλο Εικαστικό καλλιτέχνη, καθηγητής, τ. πρύτανη ΑΣΚΤ/ Κώστα Γκούνα, Λογοτέχνη, ηθοποιό, θεατρολόγο, επίτιμο Πρόεδρο της Παν. Ένωσης Λογοτεχνών/ Αργυρώ Χιώτη, σκηνοθέτιδα θεάτρου/ Παυλίνα Βερέμη, Χορογράφο – Δ/ντρια Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης/ Πολύδωρο Καρυοφύλλης (Poka-Υιο) Εικαστικό – Σκηνοθέτη, Συνιδρυτή & Διευθυντή της Biennale της Αθήνας, συμμετέχων σε παλαιότερες Biennale Νέων/ Αναστάσιο Ζησόπουλο, ex- Chef, συγγραφέα, καθηγητή Γαστρονομίας, Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος/ Αναστασία Γεωργάκη, επικ. καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Μουσική Τεχνολογία» στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μουσικό, μουσικολόγο, παιδαγωγό.
Επιπλέον συγκροτήθηκαν δύο επιτροπές αξιολόγησης των έργων των υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη, για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά με δική τους ευθύνη.
Διαβάστε τις ελληνικές συμμετοχές:
ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ PERFORMING & VISUAL ARTS: Θανάσης Δεληγιάννης και Ευθύμης Θέου/ Χαρά Κολαίτη (και Νικ. Νικολακόπουλος, Χρ. Παππάς)/ Χρήστος Τσάμης/ Αλέξανδρος Πλωμαρίτης/ Άκης Καράνος – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Σοφία-Θεοφανία Τριανταφύλλου – Ζαφείρης Νικήτας - ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (Show): Ομάδα Allopix (Ζερβού Ελένη, Κυρούση Αθηνά, Τσαγκαράκη Ευαγγελία, Ferstl Samuel, Πιστιόλας Θεόδωρος)/ Αλεξία Φάλλα, (και Γιώργος Γκιάτας, Μαρία Λαζαρίδου, Κώστας Πασχαλίδης, Δήμητρα Αλουτζανίδου, Σπύρος Εμμανουηλίδης) - ΜΟΥΣΙΚΗ: Ελένη Βουγιουκλή & Σουζάνα Βουγιουκλή (και Μάκης Πελοπίδας) –ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Κυριάκος Μελάς/ Δημήτρης Καρανικόλας.