Ναυάγιο των Αντικυθήρων
Δημοσίευση: 07 Οκτωβρίου 2014 16:00Μπρένταν Φόλει: «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι το διασημότερο της αρχαιότητας»
Τα τελευταία ευρήματα από την νέα αποστολή που επιχειρεί στην υποθαλάσσια περιοχή του ναυαγίου των Αντικυθήρων, έχουν εξάψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο αρχαιολόγος Μπρένταν Φόλεϊ που συμμετέχει σε αυτήν έδωσε συνέντευξη στο CNN, μιλώντας για την ανασκαφή και παρουσιάζοντας την θεωρία του για το μυστηριώδες όπως το αποκαλεί ναυάγιο.
Μάλιστα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε επίσης στο CNN, αναλύει την θεωρία του για το πλοίο και τον ιδιοκτήτη, σε ύφος που παραπέμπει σε παραμύθι και μάλιστα ρομαντικό.
Στα γαλανά νερά ανοικτά της βραχώδους ακτής των Αντικυθήρων, ένα απομακρυσμένο νησί της Μεσογείου με πληθυσμό μικρότερο από 50 κατοίκους, βρίσκεται ένα από τα πιο μυστηριώδη ναυάγια όλων των εποχών. Το 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη, αγκυροβόλησαν κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού, περιμένοντας να κοπάσει μια άγρια καταιγίδα. Επάνω σε αυτό που «σκόνταψαν» έμελε να ταράξει ολόκληρο τον αρχαιολογικό κόσμο,αναφέρει ο Μπρένταν Φόλεϊ.
Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά, κείτεται ένα απίστευτο ναυάγιο που παρέμενε ανεξερεύνητο για χιλιάδες χρόνια. Και δεδομένου ότι η περιοχή εξερευνήθηκε το επόμενο έτος, αποκαλύφθηκαν χάλκινα αγάλματα σε ανθρώπινες διαστάσεις και αξιόλογα έργα τέχνης. Αλλά μόλις το 1902 με την ανακάλυψη μιας συστάδας από ασβεστοποιημένη πέτρα με μυστηριώδεις επιγραφές ήταν αυτό που έκανε ευρύτερα γνωστό το ναυάγιο.
Τα έντονα διαβρωμένα χάλκινα θραύσματα αποδείχθηκε τελικά ότι επρόκειτο για τον πρώτο υπολογιστή του κόσμου, που σχεδιάστηκε τον 1ο αιώνα Π.Χ , τον περίφημο μηχανισμό των Αντικυθήρων. Κατασκευασμένο για να παρακολουθεί το αστρονομικό ημερολόγιο και τις κινήσεις της σελήνης, η ανάλυση των ακτινογραφιών του μηχανισμού αποκάλυψε 30 περίπλοκους οδοντωτούς τροχούς, συνεχίζει ο Μπρένταν Φόλεϊ στο άρθρο του.
Ο φημισμένος εξερευνητής του βυθού, Ζακ Ιβ Κουστώ επισκέφθηκε την περιοχή το 1976 για να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ και επέστρεψε στην επιφάνεια με αναρίθμητους θησαυρούς. Από τότε η περιοχή παραμένει αδρανής υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού για σχεδόν 40 χρόνια.
Τις επόμενες ημέρες όμως θα γίνει η παρουσίαση των νέων ευρημάτων, που ανασύρθηκαν από την αρχαιολογική αποστολή, η οποία βρίσκεται στην περιοχή από τα μέσα Σεπτεμβρίου και διχάζουν τους αρχαιολόγους για το αν προέρχονται από το πρώτο ναυάγιο ή από δεύτερο πλοίο που συνόδευε το πρώτο.