Στοιχεία για τους τέσσερις τρομοκράτες αναζητούν οι αρχές
Του Μανώλη Ασαριώτη
Κάθε παραδοσιακή ερευνητική μέθοδο, αλλά και τα τεχνολογικά μέσα, που έχουν στη διάθεσή τους, έχουν επιστρατεύσει τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να φθάσουν στα ίχνη των τεσσάρων τρομοκρατών, που προχώρησαν στην καταδρομική επιχείρηση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη, στο Χαλάνδρι, τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ταυτόχρονα με την προσεκτική εξέταση των εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σαρώνουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν το επίμαχο χρονικό διάστημα, μήπως και οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν κάποιο καινούργιο καρτοκινητό για να επικοινωνήσουν με την ομάδα υποστήριξης ή με κάποιον άλλον συνεργό τους. Επίσης, διασταυρώνουν τα στοιχεία που έχουν από αριθμούς κυκλοφορίας μοτοσικλετών και αυτοκινήτων, που κινήθηκαν στην περιοχή. Αν εντοπίσουν κάποιο όχημα με πλαστές πινακίδες τότε θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν την πορεία του μέσω καμερών ασφαλείας, γιατί θεωρούν πολύ πιθανό η ομάδα κρούσης ή υποστήριξης να κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο.
Προς το παρόν είναι άγνωστο στις αρχές το πώς έφθασαν μέχρι την οδό Χίου οι τρομοκράτες, πώς έφυγαν από εκεί, αλλά και πόσα άλλα άτομα μπορεί να συμμετείχαν στην ενέργεια ως ομάδα υποστήριξης, κάτι που συνηθίζουν οι ομάδες του αντάρτικου πόλης. Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί και κάποια μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο, που να σχετίζεται με το περιστατικό, και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες δεν το έχουν εγκαταλείψει, αλλά το έχουν κρύψει σε κάποιον χώρο στάθμευσης, κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Μία επίθεση, που έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα και λόγω του κτιρίου (κατοικία του Γερμανού πρέσβη), αλλά και επειδή έδειξαν ότι δεν ήθελαν ανθρώπινα θύματα (δεν σκόπευσαν προς το φυλάκιο, όπου ήταν ο αστυνομικός φρουρός). Αντίθετα σκόπευσαν προς τον θυρεό και το οίκημα. Ένα οίκημα, που το 99 είχε μπει στο στόχαστρο της 17 Νοέμβρη.
Το χτύπημα φαίνεται ότι είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς ο πρώτος οπλοφόρος που άνοιξε πυρ κατά ριπάς με το καλάσνικοφ ήξερε πολύ καλά να το χρησιμοποιεί, ενώ ο δεύτερος εικάζεται ότι αντέγραψε τις κινήσεις του πρώτου, σαν να ήταν ο μαθητής.
Οι τρομοκράτες είναι δεδομένο –σύμφωνα με τους αστυνομικούς- ότι είχαν οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια την καταδρομική επιχείρησή τους και ήταν έτοιμοι να εμπλακούν με όποιον προσπαθούσε να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Γνώριζαν πολύ καλά και σε ποια σημεία υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, που θα κατέγραφαν τις κινήσεις τους, αλλά και πού πρέπει να σταθούν ώστε να μην απαθανατιστούν. Και βέβαια είχαν καταστρώσει το σχέδιο διαφυγής, που κρίνοντας από το αποτέλεσμα, ήταν αυτό που τους οδήγησε μακριά από τις διωκτικές αρχές.