LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2019 18:35

“Αλχημείες” στη Βουλή για το άρθρο 32 της συνταγματικής αναθεώρησης

Στροφή 180 μοιρών από τον Γ. Κατρούγκαλο μετά τις αντιδράσεις και τον... αιφνιδιασμό της ΝΔ. Αποστάσεις Κοντονή από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ

“Μπλόκο” στην πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές και γίνει Κυβέρνηση, το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, θέλει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σκέψεις που γίνονται μιλούν ακόμη και για απόσυρση βουλευτών από την ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον ωστόσο, εστιάζεται στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, μετά την πρόθεση της ΝΔ να το ψηφίσει, ώστε να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 βουλευτών και στην επόμενη Βουλή να μπορεί να αναθεωρηθεί με 151 βουλευτές.

«Η ΝΔ κάνει πονηριές. Λέει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Αν το κάνει τελικά αυτό η ΝΔ τότε και εμείς θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δεν θα τις λαμβάναμε υπό κανονικές συνθήκες».

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ. Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν πως «Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία». «Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...», συμπλήρωσαν.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΒΟΥΛΗ

Στην Βουλή, πάντως νωρίτερα, ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ του  Άδωνι Γεωργιάδη και της Κατερίνας Παπακώστα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 που αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών. 

Ο αιφνιδιασμός της ΝΔ για να μην επαναληφθεί ό,τι και το 2014

Αιφνιδιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να ψηφίσει την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απώτερο σκοπό να αποτρέψει μία επανάληψη όσων συνέβησαν το 2014 με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μεν η προεδρική εκλογή να αποσυνδεθεί από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά προτείνει, αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων στις πρώτες ψηφοφορίες, να ακολουθούν ψηφοφορίες για ένα 6μηνο, με στόχο πάντα να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180. Και σε περίπτωση αδιεξόδου, να ακολουθούν προεδρικές εκλογές απευθείας από τον λαό.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει και η ίδια την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά απορρίπτει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Προτείνει τρεις ψηφοφορίες, και στην τελευταία να απαιτείται πλειοψηφία μόλις 151 βουλευτών. Σε περίπτωση, μάλιστα, αποτυχίας και για τον αριθμό των 151, να ακολουθεί ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους και να εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Έτσι, η απόφαση της Πειραιώς να ψηφίσει την αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να λάβει από την παρούσα Βουλή το σχετικό άρθρο 180 ψήφους, άρα στην επόμενη να αρκούν 151 ψήφοι - που είναι πιθανόν να διαθέτει η ΝΔ - για την αναθεώρηση του, αποτρέπει μία πιθανή επανάληψη των όσων έγιναν το 2014.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητοτάκης είχε συνάντηση με Συνταγματολόγους, οποίοι όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος θα το καθορίσει η επόμενη και όχι αυτή η βουλή και καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.  Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε κάλεσμα στους βουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

"Τα γυρίζει" ο Κατρούγκαλος

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για πράγματα που «εξαναγκάζεται» να κάνει  ΣΥΡΙΖΑ και ήρθαν να ενισχύσουν τα σενάρια περί απόσυρσης βουλευτών της πλειοψηφίας από την ψηφοφορία ώστε να μην λάβει το άρθρο 32 που αφορά στην αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, 180 ψήφους, επιχείρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που δέχθηκε τη σφοδρή επίθεση της Πειραιώς χαρακτηρίζοντας «καταγέλαστη» τη δήλωσή του «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν ως μη συμβατά», προσπάθησε να ανασκευάσει, κάνοντας λόγο για fake news.

Από το βήμα της Βουλής ανέφερε πως πληροφορήθηκε με έκπληξη ότι η ΝΔ τοποθετήθηκε επί των υποτιθέμενων αυτών δηλώσεων. «Είναι τεράστιο ολίσθημα όταν η ΝΔ δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει διάταξη με την οποία δεν συμφωνεί αντιλαμβάνεστε αν πρόκειται για υπεύθυνη στάση απέναντι στον κοινοβουλευτισμό», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και κυρίως όχι αυτοεξευτελίζοντας τον εαυτό μας ως κοινοβουλευτικά κόμματα, σχολιάζοντας γεγονότα που δεν υπάρχουν».

«Μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους από κόμμα που δεν αντιλαμβάνεται καν τι ακριβώς σημαίνει η έννοια, δεν δεχόμαστε», σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη από τη ΝΔ.

Μέγαρο Μαξίμου - Νέα Δημοκρατία - γραφεία

Μαξίμου: τακτικισμοί και διαστρεβλώσεις από την ΝΔ

Δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπολύει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως από «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η Ν.Δ. επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία. Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία».

Σύμφωνα με το Μαξίμου:«η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή. Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας».

«Σε κάθε περίπτωση οι τακτισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης», καταλήγει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Πηγές ΝΔ: αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης - κουρελού 

Για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια» κάνουν λόγο πηγές της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει»

Αποστάσεις Κοντονή από τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ 

Αποστάσεις από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση κράτησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζε πως το περιεχόμενο των διατάξεων που θα ψηφιστούν δεσμεύουν και την επόμενη Βουλή, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε λάθος αυτή την προσέγγιση. Παράλληλα, εξέφρασε διαφωνία και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 που αφορά στην αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και προβλέπει άμεση εκλογή από τον λαό αν αποτύχουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέωνΣήμερα 19:30 | Ειδήσεις

Κατηγορούμενοι είναι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών καθώς και ο Ηλίας Κασιδιάρης για την εξαπάτηση εκλογέων.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο