LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Αυγούστου 2018 09:00

Κουβέλης στον ΑΝΤ1: δεν περίμενα τόσο σύντομα την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Ο ΑΝΥΕΘΑ διαχώρισε τη θέση του από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε μιλήσει για απαγωγή των δύο αξιωματικών μας από τον Ερντογάν.

Αναπλ. Υπ. Εθν. Άμυνας - Φ. Κουβέλης - Καλοκαίρι Μαζί

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί στις 7», τόνισε πως η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων αξιωματικών, αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης συνιστά και την αλλαγή της επιθετικής ρητορικής πολιτικής από τον Ερντογάν.

Ο κ. Κουβέλης παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε πως η περιπέτεια των δυο Ελλήνων αξιωματικών θα τελείωνε τόσο γρήγορα, αλλά απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι είχαν προηγηθεί έντονες διπλωματικές διεργασίες από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης με σημαντικότερες αυτές του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια και ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου ότι η περιπέτεια των δυο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν προσχεδιασμένη κι ότι ουσιαστικά με εντολή Ερντογάν απήχθησαν, διαχώρισε τη θέση του λέγοντας πως δεν έχει στη διάθεση του στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, μίλησε στην ίδια εκπομπή για το διπλωματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε, χαρακτηρίζοντας την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προϊόν συστηματικής δουλειάς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στον ΑΝΤ1

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι δύο στρατιωτικοί μας έχουν απελευθερωθεί και βρίσκονται στην πατρίδα. Από την άλλη πλευρά καταγράφω τη συγκεκριμένη ενέργεια της  τουρκικής δικαιοσύνης ως μία επίσης θετική ενέργεια, πράξη δικαιοσύνης , με την έννοια ότι ανοίγει διαδικασίες  προκειμένου και η ρητορική της επίθεσης και όλες εκείνες οι ταραγμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να βρεθούν σε μία άλλη πορεία, σε έναν άλλο δρόμο. Με το δεδομένο ότι η χώρα μας θέλει να προάγεται η συνεργασία, η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στις σχέσεις με τη γειτονική μας Τουρκία.

-Ερωτηθείς για το εάν η ελληνική πολιτική ηγεσία αιφνιδιάσθηκε από την απόφαση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε:

Η  εκτίμησή μου στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και δεδομένων  ήταν ότι ο χρόνος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών θα ήταν μακρύτερος  από αυτόν που σημειώθηκε μόλις προχθές. Το γεγονός όμως ότι είχαν προηγηθεί συγκεκριμένες  και σημαντικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης , με κορυφαίες τις ενάργειες του πρωθυπουργού , του κ. Τσίπρα, έδωσαν το συγκεκριμένο  αυτό αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι από την πλευρά της Τουρκίας ήταν μία κίνηση καλής θέλησης. Οι όποιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις γίνονταν, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία είχαν βρεθεί σε μία κατάσταση η οποία ήταν εξαιρετικά έντονη αναφορικά με την Τουρκία και στο βαθμό όπου η Τουρκία ήθελε και εξακολουθεί να θέλει τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής της πολιτικής και των διεθνών της σχέσεων. Θεωρώ όμως ότι η ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης  είναι μία συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν , αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να διαμορφώσει  με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη.

-Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για απαγωγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Φώτης Κουβέλης, υπογράμμισε:

Σας είχα πει ότι δεν είχα τέτοια στοιχεία που να μπορώ να τεκμηριώσω αυτή την άποψη, της απαγωγής. Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του κυρίου Καμμένου κι εμένα. Από κει και πέρα όμως εκείνο το οποίο  πρέπει να καταγράψει κανείς  είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν οι δύο στρατιωτικοί μας  και προφυλακίστηκαν  για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα  στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη , έδειχναν ότι αποτελούσε μία επιλογή  από την πλευρά του Ερντογάν , που αναμφισβήτητα εντάσσονταν στην επιθετική ρητορική όσο και στην πρακτική σε σχέση με τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη από την πλευρά της γείτονας χώρας.

-Ερωτηθείς για το εάν η χώρα μας θα επαναπροσδιορίσει  τη στάση της αναφορικά με τις εντολές που δόθηκαν πρόσφατα από το ΓΕΕΘΑ για το πάγωμα των  Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο ΑΝΥΕΘΑ, τόνισε: 

Η στιγμή που αποφασίσθηκε η διακοπή των συγκεκριμένων σχέσεων , ήταν η στιγμή που έτσι έπρεπε το ΓΕΕΘΑ νε ενεργήσει, προφανέστατα με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας. Από κει και πέρα στη βάση των εξελίξεων ,νομίζω ότι πρέπει να αναμείνουμε τα πράγματα όπως θα εξελιχθούν, στη βάση όσων προανέφερα, δηλαδή  ότι είναι θετική η εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, αναφορικά με τις  ελληνοτουρκικές σχέσεις.

-Κληθείς να σχολιάσει εάν οι διαφορετικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη , ήταν στο πλαίσιο κάποιου κυβερνητικού σχεδιασμού και συνεννόησης, «με δεδομένο το μειλίχιο ύφος του ΑΝΥΕΘΑ», ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε:

Θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Δεν υπήρξε καμία συναπόφαση. Δεν πρόκειται για  μία τυπικού χαρακτήρα μειλιχιότητα . Είχα και έχω τη βεβαιότητα ότι οι εξωτερικές σχέσεις της χώρας  και μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται σε ένα σημείο έντασης, χρειάζονται και ψυχραιμία και υπομονή  και την αναζήτηση όλων εκείνων των στοιχείων που μπορούν να φέρνουν πραγματικό αποτέλεσμα.

-Ερωτηθείς για το εάν θα συνεχισθούν ή ακόμη και εάν θα κλιμακωθούν οι πιέσεις της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, ο Φώτης Κουβέλης, επεσήμανε:

Να καταγράψουμε και νομίζω ότι δεν το αμφισβητεί κανείς, ότι η χώρα  μας διεκδικώντας την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, λειτούργησε με μία σταθερή εξωτερική πολιτική, με δραστηριότητες στη βάση πολιτικών, δημοκρατικών  αρχών και αξιών. Και από την πρώτη στιγμή είπαμε  ότι η διεκδίκησή μας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, δεν εμπεριέχει σε καμία περίπτωση  το στοιχείο της οποιασδήποτε ανταλλαγής με τους τούρκους αξιωματικούς , οι οποίοι από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, πήραν άσυλο.

-Για το θέμα των εννέα Κούρδων συλληφθέντων που κρατούνται στη χώρα μας και η Τουρκία τους κατηγορεί ως «τρομοκράτες», ο ΑΝΥΕΘΑ, υπογράμμισε:

Και  η απάντησή μου στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής και έχει αταλάντευτη την αναφορά της στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει το εθνικό, το ευρωπαϊκό αλλά και το Διεθνές Δίκαιο.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΣήμερα 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέωνΣήμερα 19:30 | Ειδήσεις

Κατηγορούμενοι είναι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών καθώς και ο Ηλίας Κασιδιάρης για την εξαπάτηση εκλογέων.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Σήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:04Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο