Πιέσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Κοτζιά για λύση στο Σκοπιανό
Την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκος Κοτζιάς στην διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις του κ. Κοτζιά με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, εκτός προγράμματος, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, με τον κ. Μίτσελ να τονίζει στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πως οι δύο πλευρές πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να καταλήξουν σε μία συμφωνία.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστήριξε πως «Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτε, γιατί η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί λύσεις».
Κατά τη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, «συζητήθηκε η άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφωνήθηκε να καθιερωθεί ένας στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας σε βασικούς τομείς συνεργασίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε επίσης τη συνεχή στήριξη της Ουάσινγκτον στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση 2018 Θεσσαλονίκης.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Θανάσης Τσίτσας, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.
«Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο για κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατά στη φυλακή και Αμερικανούς πολίτες», είπε ο κ. Κοτζιάς στους δημοσιογράφους.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης την ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων της διεθνώς, γιατί η Κύπρος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως “πρόβλημα” του ΟΗΕ αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή.
Ο κ. Κοτζιάς θα συνεχίσει και αύριο τις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον και την Τετάρτη θα μεταβεί με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, όπου θα δει τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς και με την αντιπροσωπεία των Σκοπίων για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις γύρω από το ονοματολογικό και τα θέματα που συνδέονται με αυτό. «Όπως είναι φανερό», είπε ο κ. Κοτζιάς, «στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς την Πέμπτη. Εμείς δεν συμφωνούμε με κάποιες από τις προτάσεις του. Επιδιώκουμε κατόπιν να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή τη χώρα με το νέο της όνομα».