LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 14 Νοεμβρίου 2016 17:15

Παπαδημητρίου: Θετικές οι προοπτικές για αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Δημήτρης Παπαδημητρίου - υπουργός Οικονομίας - ΕΒΕΑ - Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας - ΕΒΕΑ EXPORT FORUM 2016

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων και επέκτασης των εξαγωγών για 10 βασικά λόγους, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τίτλο: «ΕΒΕΑ EXPORT FORUM 2016».

Ο υπουργός σημείωσε ότι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο περιορίζεται από το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως καθορίζεται από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής αλλά και τη νέα Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και το δημοσιονομικό σύμφωνο, που απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ενώ «η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει οδηγήσει σε υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδύσεων». Παρά ταύτα ο υπουργός ανέφερε 10 λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων έχουν θετικές προοπτικές.

Συγκεκριμένα ανέφερε τους εξής λόγους:

1. Το ύψος των φορολογικών συντελεστών έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο και συνεπώς μεσομακροπρόθεσμα και με την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου οι φορολογικοί συντελεστές θα βαίνουν μειούμενοι, εξέλιξη που μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει τις προσδοκίες των επενδυτών.

2. Η Ελλάδα διέφυγε οριστικά τον κίνδυνο του Grexit διατηρώντας στο ακέραιο τη στρατηγική γεωπολιτική και οικονομική σημασία της ως μέλους της Ευρωζώνης που αποτελεί προπύργιο σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, γέφυρα εμπορικής και πολιτισμικής επικοινωνίας της ΕΕ με την Ανατολή, ενεργειακό δίαυλο και κεντρικό τουριστικό θέρετρο Ευρώπης και Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης. Τέλος του Grexit σημαίνει πως το brand name Greece αποκτά πάλι σημαντική αξία λόγω πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας σε μια ευρύτερη περιοχή αναταράξεων. Στην ασφάλεια αυτή συμβάλλει η στάση της χώρας στο μεταναστευτικό που την προφυλάσσει από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τρομοκρατία.

Αλέξης Τσίπρας - προσφυγικής κρίση - προσφυγικό - Σύνοδος Ηγετών

3. Η παρατεταμένη ύφεση οδήγησε την οικονομία σε ακραία χαμηλά επίπεδα αποκαθιστώντας τη κερδοφορία όσων επιχειρήσεων άντεξαν. Έτσι, οι 500 ισχυρές επιχειρήσεις της οικονομίας αύξησαν τα κέρδη τους (EBITDA) 31% περίπου το 2015 με συνέπεια το α΄ εξάμηνο 2016 να αυξηθούν οι ακαθάριστες παραγωγικές επενδύσεις 2,4% σε ετήσια βάση και να διαφαίνεται πλέον η ανάκαμψη της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρω πως οι τελευταίες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα προβλέπουν για τη διετία 2017-2018 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων 9% και των εξαγωγών 4%, ενώ η έκθεση της Eurobank εκτιμά ανάκαμψη της οικονομίας ήδη από το β' εξάμηνο 2016.

4. Στη διαδικασία αυτή ανάκτησης του επενδυτικού και αναπτυξιακού momentum συνέβαλαν καθοριστικά οι συμφωνίες με τους Θεσμούς (Ιούλιος 2105 και Μάιος 2016) και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που βελτίωσε αισθητά το οικονομικό κλίμα. Εφεξής και με την πολιτική ώθηση του κυβερνητικού ανασχηματισμού αναμένουμε την εξής ακολουθία αναπτυξιακών δράσεων:

  1. την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως 5 Δεκεμβρίου,
  2. τη βραχυχρόνια διευθέτηση του χρέους έως τέλος 2016,
  3. τη μερική άρση των capital controls,
  4. τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και
  5. την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του 2017.

Τσίπρας - Γιούνκερ - Ντράγκι - ΕΚΤ - Ευρώ

Αυτή είναι η αναμενόμενη εξέλιξη που θα πυροδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη το προσεχές εξάμηνο και σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να επαναφέρει την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά μακροχρόνια.

5. Μολονότι η Ελλάδα επιβαρύνεται λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής με συγκριτικά υψηλή φορολογία, ωστόσο διαθέτει σωρεία συγκριτικών πλεονεκτημάτων όπως εξειδικευμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό, ευελιξία στην αγορά εργασίας, σταθερό πλέον φορολογικό πλαίσιο, νέο αναπτυξιακό νόμο, ένα βιώσιμο (μετά τη πρόσφατη μεταρρύθμιση) ασφαλιστικό σύστημα, μεγάλο απόθεμα ανεκμετάλλευτων πόρων σε ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο, πολιτική σταθερότητα, αλλά και εμπορική διαπραγματευτική ισχύ και θεσμική ασφάλεια λόγω συμμετοχής στο ευρώ.

6. Η χώρα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο μετά την αναδιάρθρωση του και την ανακεφαλαιοποίησή του θεωρείται πλέον ασφαλές με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά standards.

7. Έχει εξασφαλισμένους πόρους από τα Ευρωπαϊκά ταμεία μέχρι το 2020 και μέσω του Επενδυτικού σχεδίου Juncker στηρίζει επιχειρηματικά σχέδια για ιδιώτες, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ήδη συμμετέχουν οι πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις).

8. Η επταετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε επιχειρήσεις που συνέχισαν τη λειτουργία τους και συνεπώς απέδειξαν την δυναμική που μπορούν να έχουν σε ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον.

9. Την περίοδο 2016 και 2017 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων παγκοσμίως (COSCO, Περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ). Οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να δημιουργήσουν επενδύσεις πολλαπλού ύψους (spillovers) σε έργα υποδομών, logistics, κτιριακών εγκαταστάσεων και χώρων ψυχαγωγίας.

Cosco - ΟΛΠ - λιμάνι - Πειραιάς

10. Η Ελλάδα διαθέτει προϊόντα και υπηρεσίες πχ τοπικής προέλευσης ή παραγωγής στα οποία μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να κατακτήσει εξειδικευμένες αγορές (niche market).

Γενικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία των εξαγωγών και σημείωσε ότι «τα στοιχεία μαρτυρούν την ανθεκτικότητα αλλά και το δυναμισμό των ελληνικών εξαγωγών που είχαν να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων το πρόβλημα ρευστότητας και πιστώσεων, τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την υποτονική ευρωπαϊκή ζήτηση, την κρίση σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κλπ».

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο έχει λάβει την έγκριση των θεσμών για ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των εξαγωγών που ήδη υλοποιείται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Εξωστρέφειας με έμφαση στην ενίσχυση της γνώσης και πληροφόρησης μέσω της δημιουργίας πληροφοριακού συστήματος και διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας, στην ενδυνάμωση των δομών και λειτουργιών της Οικονομικής Διπλωματίας μέσω της εκπόνησης Οδηγιών Επιχειρηματικότητας και της αναβάθμισης λειτουργίας γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και στην διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης για την ανάπτυξη συνεργειών προώθησης της εξωστρέφειας.

ΕΣΠΑ - 2014 - 2020

Ακόμη, ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ τρία ειδικά σχεδιασμένα χρηματοδοτικά προγράμματα ύψους 234 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στην προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές.

«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνικών εξαγωγών τώρα που η ΕΕ ανακάμπτει και η Ελλάδα βγαίνει από τη κρίση. Με την συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων, τη τεχνική βοήθεια της ΕΕ και τη συναίνεση των πολιτικών παρατάξεων οι ελληνικές εξαγωγές μόνον ανοδική πορεία έχουν εφεξής να διατρέξουν», κατέληξε ο υπουργός.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)Χθες 20:33 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επιστολική ψήφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ευρωεκλογές - Γκάλοπ: Ποιοι υποψήφιοι προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρωνΧθες 19:36 | Ειδήσεις

Ποιο ποσοστό συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα στην εκίμηση ψήφου. Ποιο κόμμα είναι δεύτερο και ποιο τρίτο. Πώς κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα.

Ευρωεκλογές - ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για Σπαρτιάτες: Καταθέτει υπόμνημα, ενώ έληξε η προθεσμίαΧθες 13:17 | Ειδήσεις

Το Μαξίμου ασκεί σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στάση του. Τι απαντά η Κουμουνδούρου. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ.

Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)Χθες 12:02 | Ειδήσεις

Τι συζήτησαν ο δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για τις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός αθωώθηκε επειδή... “το σώμα του παράγει αλκοόλ”23:59Youth League - Ολυμπιακός: Η επιστροφή των πρωταθλητών, τα ρεκόρ και οι αλλαγές στον θεσμό (εικόνες)23:48Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε φανάρι23:39Παρά-Κολύμβηση: “Χάλκινος” ο Λεργιός στην Μαδέιρα23:27Καιρός - Τετάρτη: Σκόνη, λασποβροχές και άνεμοι έως 8 μποφόρ23:14Αττική: “Μπλακ άουτ” σε πολλές περιοχές στα νότια23:05Δίκη Τραμπ – Εκδότης “National Enquirer”: Συμφωνήσαμε να “θάβω” ρεπορτάζ εναντίον του22:52Euroleague: Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ22:38Αφρικανική σκόνη: η “επέλαση”, η πρόβλεψη για την Τετάρτη και οι οδηγίες των ειδικών22:24Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας22:11“MeToo” - ΗΠΑ: Αποζημίωση “μαμούθ” σε θύματα αθλίατρου θα πληρώσει το... FBI!21:57Κώστας Στεφανάκης: Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός21:43Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;21:29Ελλείψεις φαρμάκων - Γεωργιάδης: Υπάρχει φόβος ότι θα ξαναζήσουμε ό,τι έγινε με τον κορονοϊό (εικόνες)21:16Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου21:02Επιστολική ψήφος - Μητσοτάκης στο TikTok: Η συμμετοχή στις εκλογές στηρίζει τη Δημοκρατία (βίντεο)20:49e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών σε χιλιάδες επαγγελματίες 20:36Φωτιά στην Πάρο: Τρεις συλλήψεις 20:22Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας20:09Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: Καμπάνια του ΕΟΔΥ19:55
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο