Συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο
Συνέχεια στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα για τον Πρωθυπουργό, που επιχειρεί επίτευξη ευρείας συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Διαδοχικά θα προσέλθουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (12:00), η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά (16:00) και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (18:00).
Ο κύκλος των συναντήσεων ολοκληρώνεται αύριο με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Έχει προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.
Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι απαραίτητη η πλειοψηφία των 200 εδρών, η οποία επιχειρείται από το Μαξίμου, αποκλείοντας τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η ηγεσία της οποίας ούτως ή άλλως δεν έχει προσκαλεστεί από τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με κύκλους του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου προτείνει απλή αναλογική και τη διατήρηση του πλαφόν του 3% στη Βουλή, πρόταση που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να προταθεί η δυνατότητα το πρώτο κόμμα ή ο ισχυρότερος συνασπισμούς σε ψήφους να επωφελείται από κάποιο μπόνους, αν το σύνολο των ψήφων υπερβεί το 40%.
Στην κατεύθυνση αυτήν συμφώνησε και ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, τάσσονται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα χάσει με τον ίδιο νόμο που εκλέχθηκε». Τάσσεται πάντως, υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, αφήνοντας ανοιχτό «παράθυρο» για ένα μικρό μπόνους, σε περίπτωση που κάποιο κόμμα καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό από 40% και πάνω. Υποστηρίζει την παραμονή του 3% ως όριο για την είσοδο στη Βουλή και ζητεί το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Επίσης, όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στο Καλημέρα Ελλάδα, η παράταξή της βλέπει θετικά το εκλογικό δικαίωμα από τα 17.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθαρίζει ότι, το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της απλής αναλογικής.
Το Ποτάμι έχει κάνει σαφείς τις θέσεις του, καταθέτοντας τη δική του πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, στην οποία ζητεί απλή αναλογική. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Καλημέρα Ελλάδα, χαρακτήρισε «παράλογο» το μπόνους των 50 εδρών και τάχθηκε υπέρ ενός αναλογικότερου μπόνους για το πρώτο κόμμα, καθώς και υπέρ του 3% για είσοδο στη Βουλή.
«Μηδέν μπόνους και απλή αναλογική» αυτή είναι η πρόταση της Ένωσης Κεντρώων, όπως την διατύπωσε ο πρόεδρός της, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα. Σχετικά με τον αριθμό των βουλευτών, ο Βασίλης Λεβέντης είναι υπέρ της Βουλής με 200 βουλευτές, αφού ο μειωμένος αριθμός σε συνδυασμό «με την απλή αναλογική θα κάνει εφικτό τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστούν τα μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν με τα μικρότερα». Αναφορικά με το πλαφόν εισόδου στη Βουλή, υποστηρίζει ότι πρέπει να μείνει στο 3%. Τάχθηκε υπέρ της μείωσης των εδρών στις μεγάλες περιφέρεις, για τις οποίες προτείνει να έχουν πλέον δέκα έδρες.