Νέο “πολιτικό συμβόλαιο” προτείνει η Γεννηματά
Να ανοίξει από την παρούσα Βουλή η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ζήτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θ. και Δημ. Τσάτσου.
«Είναι αναγκαίο ένα νέο «πολιτικό συμβόλαιο» με σημαντικές τομές στο πολιτικό μας σύστημα, καθώς οι νέες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν διεθνώς εξ αιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, οδήγησαν σε μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση», είπε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα το δημοσιονομικό αδιέξοδο δεν άργησε να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο δοκιμάζοντας τις αντοχές του σύγχρονου συνταγματικού κράτους και των θεσμών της οργανωμένης εξουσίας.
Στις προτάσεις που ανέπτυξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1) Δημιουργία ισχυρών αντίβαρων στο πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο, με την παράλληλη διαφύλαξη της προεδρευόμενης δημοκρατίας.
2) Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν θα μας επιστρέφουν, όμως, στη «διαρχία» του αρχικού Συντάγματος 1975.
3) Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.
4) Αυξημένη πλειοψηφία για την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
5) Αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
6) Απαιτούμενη πλειοψηφία στα 3/5για τη στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών.
7) Θεσμική κατοχύρωση της εθνικής συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε, επίσης, τη ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Την κατάργηση της πολύ ενισχυμένης σήμερα αναλογικής, που έχει χάσει την αξία και την αποστολή της, σε μια εποχή ισχνών πλειοψηφιών που εκ των πραγμάτων επιβάλλουν συγκλίσεις και ευρύτερες συνεργασίες. Την κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών και την αντικατάστασή του με ένα μικρότερο, 30 εδρών, μόνο για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που έχει υπερβεί το 40%: κίνητρο για κυβερνησιμότητα, αλλά και για συμμαχίες σε πολιτική και όχι καιροσκοπική βάση. Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και τη διατήρηση τουλάχιστον του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή και του σημερινού αριθμού των βουλευτών, μακριά από λαϊκιστικές κορώνες.