Επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ
Δημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2016 19:30Προθεσμία ενός μηνός από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό
Η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ υιοθέτησε, την Τετάρτη, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα οφείλει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Επιτροπής, οφείλει να εκπονήσει σχέδιο δράσης μέσα στο διάστημα ενός μήνα. Το σχέδιο θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί ως τον Μάιο. Τον Απρίλιο θα γίνει από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες η αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ληφθεί.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφει, μεν, πρόοδο για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα σημειώνει, όμως, και επί μέρους καθυστερήσεις.
Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το Δεκέμβριο 2015 ενέκρινε πρόγραμμα 80 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει 20.000 θέσεις υπό τη διαχείριση του UNHCR, καθώς και τη δημιουργία 7.000 θέσεων στις περιοχές των κέντρων πρώτης υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σήμερα 16.400 διαθέσιμες θέσεις.
Επιπλέον υπάρχουν 7.181 θέσεις στις προσωρινές εγκαταστάσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και 10.447 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των υφιστάμενων θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα ανέρχεται επί του παρόντος σε 17.628. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη 12.342 θέσεων σε σύγκριση με τις 50.000 νέες θέσεις για τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015.
Όσον αφορά τις επιστροφές οικονομικών μεταναστών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει προβεί σε 16.131 αναγκαστικές επιστροφές και 3.460 υποστηριζόμενες οικειοθελείς επιστροφές οικονομικών μεταναστών που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη. Σημειώνει, πάντως, ότι ο αριθμός αυτός παραμένει ανεπαρκής σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων που ξεπέρασαν τις 800.000 το 2015.
“Ναι, υπό όρους” λέει η Αθήνα σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Σύμφωνη δηλώνει, εν τω μεταξυ, η ελληνική πλευρά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μάλιστα, μετέφεραν ένα μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
''Επιτυχής εξέλιξη των συνομιλιών στο συμβούλιο υπουργών του ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό με αποδοχή των Ελληνικών θέσεων, αύριο η επικύρωση'', έγραψαν χαρακτηριστικά.
Δραγασάκης: Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα
Δεν αποκλείει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το ενδεχόμενο η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα, με αφορμή το προσφυγικό, και για κάποιους μήνες 50.000 έως 60.000 πρόσφυγες να μείνουν στη χώρα μας.
Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στον Alpha, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα πράξει η Τουρκία και εάν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της συγκρατώντας τις προσφυγικές ροές στο έδαφός της.