LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Σήμερα 14:47

Τασούλας: Η απελευθέρωση του Μετσόβου αποτέλεσε και το προανάκρουσμα της κατάληψης των Ιωαννίνων

Ο ΠτΔ παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού για την απελευθέρωση του Μετσόβου και την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων 1940.

Τασούλας - Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας παρέστη στις εκδηλώσεις εορτασμού για την απελευθέρωση του Μετσόβου και την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Αξιωματικών Ιππικού Τεθωρακισμένων 1940.

Ο κ. Τασούλας, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, παρακολούθησε την παρέλαση και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν 113 χρόνια, 31 Οκτωβρίου του 1912, γύρω στις 4.30 ώρα το απόγευμα, εδώ στο Μέτσοβο, η τουρκική φρουρά ύψωνε τη λευκή σημαία.

Η λευκή σημαία που ύψωνε η τουρκική φρουρά σήμαινε την παράδοση των Τούρκων στον ελληνικό στρατό, στους Κρήτες εθελοντές, στους Μετσοβίτες και στους Ηπειρώτες εθελοντές, οι οποίοι εκείνη την ευλογημένη ημέρα ελευθέρωσαν το Μέτσοβο μετά από 482 χρόνια Οθωμανικού ζυγού.

Η απελευθέρωση του Μετσόβου, που γιορτάζουμε και τιμούμε σήμερα, σήμανε την απελευθέρωση της πόλης του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα, της πόλης των εθνικών ευεργετών, των εθνικών αγωνιστών, των διδασκάλων του γένους και γιορτάστηκε και εδώ με απερίγραπτο ενθουσιασμό, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι διπλασίασαν την Ελλάδα σε πληθυσμό και σε έδαφος - και αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε γιατί υπήρξε η κατάλληλη στρατιωτική και πολεμική προπαρασκευή, επικράτησε ένας πατριωτικός ψυχισμός, ο οποίος είχε στόχο την εθνική αποκατάσταση, είχε στόχο την πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας και υπήρχε και μία ενότητα στο έθνος μεταξύ της ηγεσίας, του λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων, μία ομοφροσύνη, η οποία αποτελεί ισχυρό όπλο στους Έλληνες, όταν ισχύει και όταν αξιοποιείται.

Έτσι φτάσαμε στην απελευθέρωση του Μετσόβου, η οποία αποτέλεσε και το προανάκρουσμα της κατάληψης των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό τέσσερις μήνες μετά - γιατί το Μέτσοβο ήταν σημαντικό στρατιωτικό πέρασμα και έτσι απεκόπησαν τα τουρκοκρατούμενα τότε ακόμη Γιάννενα από τις ενισχύσεις τους από ανατολικά.

Σήμερα, λοιπόν, στο Μέτσοβο, σε μία λαμπρή μέρα, σε μία ατμόσφαιρα ανάτασης, πατριωτισμού, ενθουσιασμού και κυρίως αναγνώρισης προς τους αγώνες των απελευθερωτών του, τιμήσαμε εκείνη τη μαγική μέρα της 31ης Οκτωβρίου του 1912.

Σήμερα όμως τιμούμε και τη μνήμη των Αξιωματικών του Ιππικού του 1940, πάμε 28 χρόνια μετά δηλαδή, και τιμούμε τους Αξιωματικούς του Ιππικού, του μετέπειτα σώματος δηλαδή των τεθωρακισμένων, οι οποίοι έπεσαν εδώ στην Πίνδο, προκειμένου να αποτρέψουν - και απέτρεψαν - τη διείσδυση των Ιταλών αλπινιστών στα ενδότερα της Πίνδου, κρατώντας έτσι αρραγές το μέτωπο της απόκρουσης και εν συνεχεία της απώθησης της φασιστικής Ιταλίας μετά την επίθεσή της κατά της Ελλάδος την 28η Οκτωβρίου του 1940. Δύο γεγονότα, δύο επέτειοι, δύο συμβάντα πάνω στα οποία η Ελλάδα χτίζει τη μνήμη, την ευγνωμοσύνη αλλά και τη μοίρα της. Και σήμερα που πλάθουμε τη μοίρα μας εν ελευθερία, ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, γιατί πατάμε γερά σε τέτοιες αναμνήσεις.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι που απελευθέρωσαν και το Μέτσοβο ήταν η μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προσπάθεια εθνικής αποκατάστασης μετά το 1821. Επαναλαμβάνω, με ενότητα, προπαρασκευή και αισιοδοξία. Με ενότητα, προπαρασκευή και αισιοδοξία αντικρίζουμε και το αύριο της Ελλάδος!

Να είστε καλά. Χρόνια πολλά!».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων Ελληνικού Ιππικού 1940.



Ειδήσεις σήμερα:            

Μακελειό στα Βορίζια: Από πυροβολισμό και ο θάνατος της 57χρονης - Αναβάλλεται η κηδεία του 39χρονου

"Πυρά" Ομπάμα κατά του Τραμπ

"Φαραωνικό" θέαμα στα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου – Βασιλείς και ηγέτες στην φαντασμαγορική τελετή (εικόνες)


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μακελειό στα Βορίζια: Έκτακτα μέτρα ασφαλείας θα λάβει η Αστυνομία για την κηδεία του 39χρονου21:13ΕΛΤΑ : Ποια είναι τα καταστήματα που αναστέλλεται η λειτουργία τους από αύριο, Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 202520:59Super League: Πέρασε και από τη Λάρισα ο Λεβαδειακός 20:45Ποδαρικό Νοεμβρίου...με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος20:31Βορίζια: Η στιγμή που το φέρετρο με τη σορό του 39χρονου αναχωρεί από το ΠΑΓΝΗ (βίντεο)20:17Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:03Μακελειό στα Βορίζια: Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών - Αυξάνονται συνεχώς οι αστυνομικές δυνάμεις19:49Γερμανία: Σύλληψη 22χρονου Σύρου ως ύποπτου για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας19:35ΕΛΑΣ: 14 νεκροί και 554 τραυματίες σε 486 τροχαία, τον Οκτώβριο, στην Αττική19:20Ξεκινούν οι καταβολές των ενισχύσεων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης19:05Βορίζια: Τη Δευτέρα η κηδεία του 39χρονου18:50Βλάβη στο “Super Star” πριν τον απόπλου του από την Καβάλα18:35Θεσσαλονίκη: Φωτιά στα Τσαΐρια18:20Καλαμάτα: Βίντεο σοκ από τον χώρο που επιτέθηκε το ροντβάιλερ στον 76χρονο18:06Νέα αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας17:52Ο Ολυμπιακός... «ζορίστηκε» περισσότερο από όσο περίμενε, αλλά κέρδισε τον Ηρακλή17:38Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα17:24Μακελειό στα Βορίζια: Τέσσερις σφαίρες από δύο όπλα δέχθηκε ο 39χρονος - Το πόρισμα της ιατροδικαστικής17:10Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα16:56Άγιοι Ανάργυροι: Φωτιά σε ταράτσα πολυκατοικίας16:42
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο