LATEST NEWS
 
Πολιτική /Γενικά /

Μπαλτάς

Δημοσίευση: 09 Δεκεμβρίου 2015 18:54

Σάλος από την δήλωση Μπαλτά για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η απόφαση της μη δικαστικής διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα, υπό το φόβο δικαστικής ήττας και η έκφραση «Ελγίνεια μάρμαρα» προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις.

Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία οδηγίας για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους, δήλωσε ότι, «τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε», προκαλώντας τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου.

Μάλιστα εντονότατες αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή του υπουργού να αποκαλέσει τα γλυπτά του Παρθενώνα ως «Ελγίνεια», παραδεχόμενος εκ των υστέρων ότι η έκφραση αυτή ήταν άστοχη αν και είπε ότι, «πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποίησαν την ίδια έκφραση χωρίς όμως να δημιουργηθεί θέμα».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα υπό το φόβο να χαθεί η υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας πως προεξοφλεί χωρίς λόγο και άδικα την απόφαση, προσφέροντας επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.

Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα

Πυρά στην κυβέρνηση για την υπόθεση διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα εξαπόλυσε η υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την μέχρι τώρα προσπάθεια, για την εν λόγω υπόθεση, δείχνοντας ότι δεν πιστεύει σε αυτήν. «Αλλάζει στρατηγική χωρίς να έχει άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η ίδια ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τον υποτιθέμενο σχεδιασμό της ως οφείλει. «Μέχρι τότε ας αποφεύγει άστοχες δημόσιες δηλώσεις», τονίζει.

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση από τον τομέα Πολιτισμού του Ποταμιού στην οποία αναφέρεται ότι η  νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να προβάλει παγκοσμίως το αίτημά της. «Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση, επειδή θα χάναμε. Όταν κάτι τέτοιο δηλώνεται δημοσίως από την ελληνική πλευρά είναι σαν να παραδέχεται ότι η χώρα δεν έχει δίκιο στη διεκδίκησή της και να αναγνωρίζουμε το βάσιμο των επιχειρημάτων του Βρετανικού Μουσείου».

Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα

Δηλώσεις Σπύρου Μερκούρη

Ο αδερφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και πρόεδρος του Ιδρύματος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, Σπύρος Μερκούρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, τις χαρακτήρισε ως «λάθος παραδοχή» και υπογράμμισε ότι θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση της συνεχούς διεκδίκησης τους.

Στη συνέχεια όμως διερωτήθηκε γιατί ανακινείται ξανά αυτό το θέμα, καθώς ο κ. Τασούλας (πρώην υπουργός Πολιτισμού) είχε συμφωνήσει τότε να μην υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα. Σημείωσε δε ότι «δεν είναι σωστό να μπούμε σε μία τεράστια νομική περιπέτεια, για την οποία μάλιστα θα χάσουμε και τεράστια ποσά».

Βρετανικό Μουσείο - Μάρμαρα Παρθενώνα

Απάντηση Μπαλτά

Ο κ. Μπαλτάς, απάντησε ουσιαστικά σήμερα στα όσα του καταλογίστηκαν από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της ΝΔ, Κώστα Τασούλα, με αιχμή τις χθεσινές αναφορές του στον χαρακτήρα της διεκδίκησης επαναπατρισμού των Γλυπτών. Με βάση την οδηγία (που ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους), ο υπουργός Πολιτισμού είχε αναφέρει χθες ότι μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους, αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο».

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης, είναι ένας ειδικός τρόπος διεκδίκησης και ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσουμε εκεί, αλλά - όπως επισήμανε - η στιγμή αυτή, πρέπει να είναι τέτοια ώστε το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι με το μέρος μας και ή δυνατόν η προσφυγή, στο όποιο δικαστήριο γίνει, να γίνει από την Διεθνή Κοινότητα στο σύνολό της.

«Σκεφτείτε το, ως προοπτική διεκδίκησης της αποκατάστασης του Παρθενώνα και μην κάνουμε μικροπολιτική στη βάση μιας φράσης που λέχθηκε εδώ», κάλεσε τα κόμματα ο κ. Μπαλτάς επανερχόμενος στο θέμα, καθώς ο κ. Τασούλας του καταλόγισε χθες «άστοχη προεξόφληση» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άποψή του διότι και ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς και στερεί πολύτιμη δημοσιότητα από τη χώρα.

«Βγήκε ο κ. Τασούλας στα κανάλια και περίπου με έβγαλε εθνικό μειοδότη. Δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντος. Εγώ εκείνο που προσπάθησα να πω είναι ότι μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης, όσο ισχυρά επιχειρήματα κι αν έχει κάποιος, όσο κι αν αυτά στηρίζονται σε τεκμήρια, ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η δίκη. Δεν είναι δυνατόν να πας σε μια άκαιρη στιγμή σε δικαστική λύση ενός προβλήματος, με τον κίνδυνο να χάσεις, όπου, αν χάσεις, θάβεται η υπόθεση» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς προσθέτοντας πως εκείνο το οποίο θέλησε να προβάλλει είναι ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε σωστότερα τη συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως με πρωτοβουλία στον ΟΗΕ».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τεντόγλου: Στα Δρόμεια θα προσπαθήσω για πανελλήνιο ρεκόρ16:11Ισπανία: Θερμοκρασία 46° Κελσίου καταγράφηκε το Σάββατο - Ρεκόρ για τον Ιούνιο15:57Μύκονος: Απειλούσε πολίτες με πιστόλι έξω από νυχτερινό κέντρο15:43Χαλκιδική: 7χρονος παρασύρθηκε με φουσκωτό στην θάλασσα15:29Τένις: Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 26 του κόσμου15:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:01Βόνιτσα: Συνελήφθη οδηγός φορτηγού που προκάλεσε τροχαίο ατύχημα υπό την επήρεια μέθης14:47Χανιά: Έχασε τη ζωή του από μεταλλική κατασκευή που σήκωσε ο αέρας14:33ΟΠΕΚΕΠΕ: O τσαμπουκάς των μαυροπουκαμισάδων14:18ΔΕΠΑ Εμπορίας: Οδηγός της Πράσινης Μετάβασης με Στρατηγικές Επενδύσεις και Διεθνή Προοπτική14:18Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε η πλατφόρμα - Όλη η διαδικασία14:04Αδιανόητο περιστατικό στην Κρήτη: Μητέρα έδωσε στα παιδιά της ζελεδάκια με.... κάνναβη13:47Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου περιπατητή13:32Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Συστήνεται ειδική ομάδα ελέγχου με οικονομική αστυνομία και ΑΑΔΕ13:17ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των επτά κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις προτείνει η Εισαγγελέας13:03Θεσσαλονίκη - Κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας: Ελεύθεροι με όρους οι 39 συλληφθέντες12:49Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα για το Α2112:34Εύβοια: Ηλικιωμένη πνίγηκε στη θάλασσα12:20Κώστας Μοναχός - Η σύζυγός του στον ΑΝΤ1: Στο τελευταίο “αντίο” θα είμαστε οι δυο μας... (βίντεο)12:06Τραγωδία στη Λάρισα: ΙΧ έπεσε σε κολόνα - Νεκρή η οδηγός11:52
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο