LATEST NEWS
 
Πολιτική /Βουλή /

Αλέξης Τσίπρας

Δημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2015 00:57

Τσίπρας: Πρώτος στόχος η άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή. Τι είπε για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αλέξης Τσίπρας

Πρώτος στόχος είναι εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως τέλος του έτους, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να επανέλθουμε στην ανάπτυξη το 2016, για να αποκαταστήσουμε την μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας. Εντός του 2017 στοχεύουμε να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές του δανεισμού».

«Με σταθερά βήματα πρέπει να ανακτήσουμε την πρόσβαση στις αγορές με σταθερότητα και χαμηλά επιτόκια. Οι αγορές γνωρίζουν ότι δεν βγαίνεις να δανειστές με υψηλό χρέος και άπιαστα πλεονάσματα. Δεν βγαίνεις στις αγορές όταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υψηλές, όταν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας είναι χαμηλοί, όταν έχεις διαρρήξει την κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «αυτό που γεννά αστάθεια είναι η κοινωνική ένταση που προκαλείται από την κοινωνική αδικία. Καταδείξαμε να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα στο ευρωκοινοβούλιο και να βρούμε συμπαραστάτες», είπε.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «περίμενα να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιο που καταθέσαμε. Περιμέναμε να ακούσουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Οι προγραμματικές δηλώσεις χρησιμοποιήθηκαν από την ΝΔ για εσωκομματικούς λόγους, για το ποιός θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα. Το πρόβλημα όμως, είναι να δούμε εάν υπάρχουν λύσεις για τη χώρα». 

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως «καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, βασική γραμμή της ΝΔ ήταν η συνεργασία και η δυνατότητα συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού. Όλα αυτά τα ακυρώσατε σε μόλις μία μέρα. Ήρθατε να μας πείτε τώρα, ότι κατά βάθος είστε αντιμνημονιακοί»  .

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση στη ΝΔ σημειώνοντας πως «με όποιον αρχηγό, δεν πρόκειται να δείτε εξουσία ούτε αυτή την τετραετία, ούτε την επόμενη». «Η Ν.Δ. δεν μας είπε ποιο είναι το σχέδιό της για την έξοδο από την κρίση. Οι πραγματικές δυνάμεις που αξίζουν στην Ευρώπη, δεν είστε εσείς, αλλά εμείς που αναδείξαμε τις προοπτικές δημιουργίας μίας άλλης Ευρώπης. Πήραμε μία πολύ δύσκολη απόφαση να δώσουμε τη μάχη εντός της Ευρώπης, με βαρύ κόστος», τόνισε.

«Η ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσδοκούσε να αποτύχει η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτή δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Βάζουμε τα χέρια μας για να βγάλουμε τα κάστανα από τα φωτιά. Η αριστερά έχει νόημα ύπαρξης προσπαθώντας να αλλάξει τα πράγματα». 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα τους χρέους, τονίζοντας ότι «είναι ψέμα ότι φεσώσαμε τη χώρα 90 δισ. Αυτό που κάναμε είναι να ανταλλάξουμε το βραχυπρόθεσμο χρέος με μακροπρόθεσμο, με χαμηλότερο μάλιστα επιτόκια. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε». 

«Εάν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης θα φανεί από την πώληση των τραπεζικών μετοχών στους ιδιώτες. Αυτά τα 25 δισ. δεν τα δημιούργησαν τα capital controls» είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε «τα κόκκινα δάνεια τα δημιούργησαν τα capital controls ή εξοντωτική πολιτική της τελευταίας πενταετίας ή μήπως το PSI;».

«Ας συμφωνήσουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Το PSI κατέστρεψε τα Ταμεία, δεν μπορεί να κατηγορείτε εμάς. Η δική μας κυβέρνηση, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, κατάφερε να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο 20 δισ. ευρώ. Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε επί της ουσίας να ανοίξει τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Σήμερα, όλοι μιλούν για το χρέος τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο», τόνισε.

Όπως είπε «η δική μας κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, με όφελος το κοινωνικό συμφέρον. Η δική μας κυβέρνηση θα δώσει μία ένεση ρευστότητας στην οικονομία 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2015. Στόχος είναι να βάλουμε την οικονομία σε μία νέα πορεία ανάπτυξης». 

Υπογράμμισε ότι «στην αντιπολίτευση, δεν ενδιαφέρονται για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Πιστεύει στη δύναμη της αγοράς. Εμείς όπως και οι ΑΝΕΛ, θέλουμε ευρύτερες συμμαχίες για να δώσουμε αυτούς τους αγώνες».

Αναφερόμενος στον κ. Θεοδωράκη είπε ότι «έκανε μία προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις. Θα τις δούμε. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τις προτάσεις, αλλά εάν συνεχίσετε να παρουσιάζεστε ως η ουρά της Ν.Δ. κακό του κεφαλιού σας».  

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες πρέπει να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές. Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας, να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία και να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, να εντείνουμε τους φορολογικούς ελέγχους, να διασταυρώσουμε τις λίστες, να ψηφίσουμε το νόμο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου και καπνού». 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «στηρίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους. Αναθερμάναμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Κίνα, ενώ διατηρήσαμε σε καλό επίπεδο τη συνεργασία με τις ΗΠΑ». Στην συνέχεια ανέφερε ότι «στον ΟΗΕ αναδείξαμε ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να τελειώσει με αίσιο τέλος η τραγωδία του νησιού. Στεκόμαστε στο πλευρό των προσπαθειών του κ. Αναστασιάδη. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής στο βόρειο τμήμα. Η λύση πρέπει να τερματίζει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου». 

Υπογράμμισε πως «πρέπει να βάλουμε ένας τέλος σ' αυτή τη μνημονιακή επιτροπεία και να βγούμε από την κρίση. Έχουμε κάνει ήδη βήματα. Παρά το μικρό μας μέγεθος, αμφισβητήσαμε τους μονόδρομους των ελίτ. Ο ελληνικός λαός έχει γίνει σύμβολο σ' όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, θα έχουμε αναταράξεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».

«Πρέπει να βάλουμε ένας τέλος σ' αυτή τη μνημονιακή επιτροπεία και να βγούμε από την κρίση. Έχουμε κάνει ήδη βήματα. Παρά το μικρό μας μέγεθος, αμφισβητήσαμε τους μονόδρομους των ελίτ. Ο ελληνικός λαός έχει γίνει σύμβολο σ' όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, θα έχουμε αναταράξεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη Βουλή «να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ουσιαστική στήριξη σ' αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε».

Με καθυστέρηση μιας ώρας άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, ξεκινώντας την ομιλία του ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να αλλάξει η διαδικασία στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να μη μιλάνε όλοι οι υπουργοί μαζί και να υπάρχει αντίλογος. 

Τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ομιλίες 13 υπουργών, πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού, με αποκορύφωμα την παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη και το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής. Επί του ιδίου θέματος παρέμβαση έκανε και ο κ. Θεοχάρης από το «Ποτάμι» χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα επί της διαδικασίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργοΧθες 13:55 | Ειδήσεις

Ποιος είναι ο μέγιστος και ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών ανά κράτος 

Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικεςΧθες 18:43 | Ειδήσεις

Ποιος είναι ο στόχος που έχει η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Μάτι - Άρειος Πάγος: Έφεση ζητά η Αδειλίνη για την δικαστική απόφασηΧθες 09:55 | Ειδήσεις

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά να ασκηθεί έφεση για τις ποινές στους καταδικασθέντες, αλλά και για την αθώωση των υπόλοιπων κατηγορούμενων.

Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 17:00 | Ειδήσεις

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα, ένα τετράλεπτο βίντεο και 9 μικρότερες εκδοχές του, με το οποίο υποστηρίζει και ενισχύει το παραπάνω σύνθημα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο