Εθνικές εκλογές
Δημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2015 21:13Πολιτική αντιπαράθεση για την ψήφο των 18αρηδων
Δεν θα ψηφίσουν τελικά οι 18αρηδες, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται από τους Δήμους τον Φεβρουάριου κάθε έτους. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα με την αντιπολίτευση να καταλογίζει ανικανότητα και πρόθεση στη κυβέρνηση για να λάβει την απάντηση ότι αυτό που ζητείται είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.
Τον χορό των ανακοινώσεων έσυρε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο κ. Πουλάκης υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για απαράδεκτη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης και επιρρίπτονται ευθύνες στους προκατόχους του υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών, τον κ. Ντινόπουλο και τον κ. Μιχελάκη.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πουλάκης τονίζει, «Με τη σημερινή απόφαση περί του αποκλεισμού, τελικώς, των γεννηθέντων το 1997 από την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού τους δικαιώματος, η απερχόμενη κυβέρνηση αποδεικνύεται, στην καλύτερη περίπτωση και εκτός των άλλων, επιχειρησιακά ανέτοιμη και διοικητικά ανίκανη.
Η δήλωση του σημερινού υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών περί των ασφυκτικών πλέον χρονικών περιθωρίων αναδεικνύει την αδράνεια των προκατόχων του, στελεχών της ΝΔ, κ.κ. Ντινόπουλου και Μιχελάκη, οι οποίοι ενώ είχαν ενημερωθεί για το ζήτημα που θα ανέκυπτε με τη συμμετοχή των 18χρονων πολιτών στις εκλογές δεν ανέλαβαν καμία νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία που θα επέτρεπε την επίλυση του τεράστιου αυτού πολιτικού και συνταγματικού προβλήματος».
Και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ισχυρίζεται πως την αποκλειστική ευθύνη για τον «αποκλεισμό» των 18αρηδων από την εκλογική διαδικασία και πως έχει προτείνει νόμιμους και υλοποιήσιμους τρόπους για να λυθεί το πρόβλημα, «Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον αποκλεισμό των νέων εκλογέων από τη συμμετοχή τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η επίκληση νομικής αδυναμίας να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί με τη μη εγγραφή των συγκεκριμένων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους, είναι προσχηματική.
Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, νόμιμους και υλοποιήσιμους (είτε με τροποποίηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων είτε με εφαρμογή της διαδικασίας για τους «παραλειφθέντες» εκλογείς), προκειμένου οι γεννηθέντες το 1997 να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου, που ούτως ή άλλως έχουν. Διεκδικούμε αυτό άμεσα να διασφαλιστεί».
Στις ανακοινώσεις αυτές απάντησε η Ν.Δ με μια σκληρή ανακοίνωση μέσω της οποίας επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ και του καταλογίζει διάθεση λαϊκισμού, καθώς ζητά ξεκάθαρα την παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αδίστακτα την παραβίαση του νόμου. Και αυτό την ώρα που γνωρίζει πολύ καλά πως απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων, οι οποίοι συντάσσονται με βάση τις ονομαστικές καταστάσεις που οι Δήμαρχοι υποβάλλουν από 1η έως τέλος Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Αποδοχή της αυθαίρετης αξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ για μια τέτοια παρανομία, θα έπληττε ευθέως το κύρος των εκλογών. Είναι φανερό πως, για μία ακόμη φορά, επιχειρούν απροσχημάτιστη εξαπάτηση των πολιτών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πραγματικά την αλλαγή του νόμου, είχε τη δυνατότητα να εισηγηθεί την τροποποίησή του, πριν κλείσει η Βουλή.Για ακόμα φορά κραυγάζει ζητώντας το ανέφικτο και το παράνομο για να προκαλεί εντυπώσεις».