Λυκούδης: Η παρούσα Βουλή οφείλει και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας
«Η παρούσα Βουλή οφείλει και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, καθιστώντας σαφές ότι θα ψηφίσει θετικά και στις τρεις ψηφοφορίες.
«Δεν είναι σημερινή μου απόφαση επειδή άναψε η συζήτηση και πλησιάζουμε στη διαδικασία εκλογής Προέδρου» σημειώνει ο κ. Λυκούδης και προσθέτει: «Πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος και για γενικότερους λόγους σεβασμού στην συνταγματική επιταγή που απαιτεί ευρείες συναινέσεις, αλλά και γιατί δεν πιστεύω ότι αποτελούν λύση για τη χώρα οι πρόωρες εκλογές. Άρα βαδίζω προς την κάλπη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απολύτως συνεπής σε κάτι που λέω εδώ και μήνες. Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν βρίσκω το λόγο γιατί να το κάνω στην τρίτη ψηφοφορία και να μην το κάνω στην πρώτη και στη δεύτερη».
Ο κ. Λυκούδης εκτιμά ότι «σήμερα, δεν υπάρχει τέτοια πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί μέχρι την τρίτη ψηφοφορία. Ακούω π.χ. πολλούς συναδέλφους να μου λένε ότι «θα ψηφίσω οπωσδήποτε για Πρόεδρο στην γ' ψηφοφορία των 180, που είναι και η κρίσιμη». Σήμερα το κλίμα δεν ευνοεί τέτοια προσέγγιση, αλλά δεν ξέρω».
Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα, ο Σπύρος Λυκούδης σημειώνει: «Είχα πει ότι θα προτιμούσα ένα πρόσωπο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Έλεγα επίσης ανέκαθεν ότι το πρόσωπο που θα προταθεί αρκεί να έχει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν μια σοβαρή υποψηφιότητα για τη σοβαρότητα του θεσμού. Η πρόταση για τον κ. Σταύρο Δήμα δεν αναιρεί όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είχα θέσει από την αρχή για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο κ. Λυκούδης υπογραμμίζει ότι ανήκει «σε αυτούς τους Έλληνες πολίτες που δεν πιστεύουν ότι σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές η εναλλακτική πολιτική κυβερνητική λύση και το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι πειστικό όταν έρχεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω τη γνώμη ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες και διεξοδικότερες πολιτικές εξόδου από την κρίση. Η παρούσα κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, αλλά έχω και την εντύπωση ότι η διεκδίκηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι δηλώνει πως έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν είναι πειστική. Γι' αυτό πιστεύω στην ανάγκη μιας ευρύτερης συναίνεσης και μιας εθνικής προσπάθειας συνολικής και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση».
Αναφορικά με τις συνεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς, ο ανεξάρτητος βουλευτής τονίζει: «Εφόσον δεν μπορούν να ενωθούν αυτές οι δυνάμεις, πιστεύω ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια μεγάλη εκλογική «ομπρέλα» που να καλύπτει όλα τα επιμέρους σχήματα».