Ενεργειακά
Δημοσίευση: 08 Νοεμβρίου 2014 09:48Στο Κάιρο για την τριμερή σύνοδο σήμερα ο πρωθυπουργός
Στο Κάιρο βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα συναντηθεί στις 9.30 το πρωί με τον πρόεδρο της χώρας Αλ Σίσι και στην συνέχεια θα μετάσχει στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Το ανακοινωθέν θα περιλαμβάνει αναφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των γεωποπολιτικών και οικονομικών σχέσεων των τριών χωρών σε μία σειρά τομείς πέραν της ενέργειας.
Στο πλαίσιο της παραμονής του στο Κάιρο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, υπογράμμισαν από κοινού ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Λευκωσία.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ξεκαθάρισαν επιπλέον ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης του διαμοιρασμού ή της αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία για την ένταση που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, κάνοντας σαφές ότι η Αθήνα κινείται με νηφαλιότητα, για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Στις μεταξύ τους συζητήσεις διερευνήθηκε σε βάθος η ισχύουσα κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και συμφωνήθηκε ο συντονισμός κινήσεων, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα που θα οδηγήσει την Άγκυρα να αποσύρει το Μπαρμπαρός από τα κυπριακά νερά, επιτρέποντας παράλληλα στην Λευκωσία να συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Οι κ.κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης συμφώνησαν ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν στο κυπριακό κράτος και πως μετά τη λύση του Κυπριακού θα επωφεληθεί από αυτούς το σύνολο των πολιτών της Μεγαλονήσου, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι. Επίσης, το ενεργειακό αποτελεί κίνητρο διαλόγου και λύση του προβλήματος της Κύπρου.
Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, που με βάση τις νομικές του γνώσεις πρότεινε εναλλακτικές μεθόδους που θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να αποτελούν δεσμεύσεις για το τελικό πλαίσιο.
Στη σημερινή τριμερή σύνοδο κορυφής με τους προέδρους Αναστασιάση και Σίσι, στο Κάιρο, θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα, όπως όμως απάντησε σε ερώτηση ο κ. Σαμαράς, «συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας, με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία. Οι τρεις χώρες συμμερίζονται κοινές ανησυχίες. Είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε. Να δημιουργήσουμε στρατηγικό κρίκο συνεργασίας». Χωρίς να προκαταλάβει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών, παρά τη δεδομένη επιδίωξη.
Σε δηλώσεις του στα κυπριακά ΜΜΕ στάθηκε επιφυλακτικός, σε σχέση με το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, τονίζοντας ότι «αυτή την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη». Συνέστησε «προσοχή, υπομονή και επιμονή στους χειρισμούς» και τόνισε ότι «στη διεθνή πολιτική εκείνο που κερδίζει πάντα είναι ο μακροχρόνιος σχεδιασμός και όχι οι σπασμωδικές αντιδράσεις», προσθέτοντας ότι πάνω από την Κύπρο δημιουργήθηκε «μια ομπρέλα ισχυρή και αποτρεπτική».
Περιγράφοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας με το 1974 είπε:
«Δεν θέλω να πω ότι συγκρίνονται με την εισβολή του ’74. Και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να δίνουμε τέτοια εικόνα».
Ο αιγυπτιακός Τύπος για την επίσκεψη Σαμαρά
H εφημερίδα «Al-Gomhuria» σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μεσόγειο» και υπότιτλο: «Συνεργασία στο φυσικό αέριο και τον τουρισμό – Συζήτηση των θαλάσσιων συνόρων - Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τουρκικών βλέψεων», αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Egyptian United Nations Association, Πρέσβεως Nabil Badr, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη στο πεδίο δράσης των τριών χωρών, βασιζόμενη στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των τριών χωρών μετά τις 30 Ιουνίου, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο κ. Badr διευκρίνισε ότι ο πολιτικός και οικονομικός συντονισμός μέσω της Συνόδου Κορυφής εκφράζει μια βασική συμφωνία συμφερόντων και κοινές κατευθύνσεις όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι οι βλέψεις της Τουρκίας ή άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και η συνέχιση του παλαιστινιακού προβλήματος λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας.
Η εφημερίδα Al-Dostour, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου, για την αντιμετώπιση των τουρκικών πειρατικών πράξεων για το αέριο της Μεσογείου», αναφέρει ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, πέραν των συζητήσεων για τις περιφερειακές σχέσεις και τους τρόπους ανάπτυξής τους, θα ασχοληθεί και με τους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ΜΜΕ για τη «Σύνοδο Κορυφής της Ενέργειας», η οποία πραγματοποιείται για την επίτευξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι διεθνή έντυπα και ειδησεογραφικά πρακτορεία επαίνεσαν το ρόλο του αιγυπτίου Προέδρου στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, όσον αφορά τα δικαιώματα φυσικού αερίου στην περιοχή, μετά την είσοδο του Barbaros για έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Η Al-Dostour αναφέρεται επίσης, στις κατηγορίες τουρκικής δημοσιογραφικής ιστοσελίδας, ότι η Κύπρος εργάζεται για την εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, ειδικότερα μετά τις ειδήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο. Κάποιες πλευρές, κατά την εφημερίδα, θεωρούν ότι αυτός είναι ο σκοπός διαμεσολάβησης της Αιγύπτου μεταξύ των δύο πλευρών εννοώντας την Κύπρο και την Τουρκία.