Στο δρόμο προς την έξοδο από το Μνημόνιο η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους πιστωτές
Σταθερή στην γραμμή εξόδου από το Μνημόνιο παραμένει η Ελλάδα, σε συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, όπως δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων οι οποίοι τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα.
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει την τάξη των διαπραγματεύσεων, να κάνει σαφές ότι συνεχίζει στο δρόμο προς ταχεία έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς και να αλλάξει την εικόνα πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό.
«Ναι» στην προληπτική γραμμή στήριξης από την Ευρώπη λέει η κυβέρνηση, αλλά χωρίς αυτό κατ ανάγκη να συνδέεται με νέο πρόγραμμα, όπως ξεκαθάρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στέλνοντας καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές, μετά το πατατράκ στο χρηματιστήριο, αλλά και τα επιτόκια, που έφτασαν κοντά στο 9%.
«Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, συνεχίζουμε», είπε συγκεκριμένα ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος και συνέχισε: «Η κατάσταση έχει δυστυχώς και πολιτικές αιτίες, η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή, δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα, όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη, η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και η προληπτική γραμμή στήριξης δεν χρειάζεται να συνδέεται με νέο πρόγραμμα».
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές οι Ευρωπαίοι δανειστές δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα.
«Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα με όλους τους δυνατούς τρόπους», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Σάιμον Ο' Κόνορ. Και ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν κι επίτροπος αρμόδιος για θέματα εργασίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα "με όποιο τρόπο χρειαστεί".
«Χάρη στις πολύ καλές συνθήκες δανεισμού από εμάς το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, κάτι που θα ισχύει για όσο διάστημα η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εκτίμησε ότι «κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, κάτι το οποίο θα είναι μια βιώσιμη και εφεδρική λύση σε περίπτωση ανάγκης». Επίσης, ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως «πρέπει να στηρίξουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας».
Eν τω μεταξύ, από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που πλην του πρωθυπουργού είχε επίσης ανοικτή γραμμή με το εξωτερικό, έστελνε μήνυμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί «ομαλώς το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, που εκτελεί σε συνεννόηση με τους πιστωτές της». Ο υπουργός Οικονομικών συνέστησε ψυχραιμία και προσήλωση στους στόχους και μέγιστη δυνατή συναίνεση, ώστε η έξοδος από την κρίση να γίνει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.