Στο επίκεντρο η διένεξη Σερβίας και Αλβανίας
Δημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2014 14:30Φωτιά στα Βαλκάνια από την πρόκληση με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας»
Τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στο Βελιγράδι μετά την πρόκληση των Αλβανών εθνικιστών να υψώσουν σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» στον αγώνα Σερβία-Αλβανία έχουν ανάψει φωτιές στα Βαλκάνια και έχουν εντείνει τους φόβους για αναζωπύρωση του εθνικισμού.
Η διαμάχη μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας εστιάζεται στο Κόσσοβο (ή Κοσσυφοπέδιο), το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε μονομερώς από τη Σερβία το 2008, όμως το Βελιγράδι δεν το αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σερβία το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια και αντιμετωπίζεται ως οργανωμένη ενέργεια αλβανικών εξτρεμιστικών κύκλων, ενώ στη χώρα θεωρούν ταπείνωση το ότι κυμάτισε στο Βελιγράδι η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».
Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα θλιβερά γεγονότα δεν καταδικάστηκαν από την αλβανική κυβέρνηση, το ότι ενεπλάκη ο αδελφός του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά και οι πανηγυρισμοί στην Αλβανία και σε αλβανόφωνες περιοχές, πυροδότησαν κύμα οργής στη χώρα και ανησυχίες για αναζωπύρωση των εθνικιστικών τάσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Κι αυτό γιατί η πρόκληση με την ανύψωση της σημαίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» αφορούσε κι άλλες χώρες, ακόμη και την Ελλάδα, καθώς εκτός από το Κόσσοβο, η "σημαία" περιλαμβάνει εδάφη της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων, αλλά και περιοχές της ελληνικής επικράτειας (Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία και Κέρκυρα).
Η αντίδραση της Αθήνας, πάντως, ήταν προσεκτική, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να εκφράζει χθες τη βεβαιότητά του ότι «οι κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών, της Αλβανίας και της Σερβίας, όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, προκειμένου, με δηλώσεις και με πράξεις, να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής».
«Μερικοί εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό και είναι κρίμα. Η ιδεολογία του αθλητισμού είναι πάνω από τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε από πλευράς του, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σχολιάζοντας το συμβάν.
Το περιστατικό καταδικάστηκε έντονα από την UEFA, που θα αποφασίσει για τις ποινές, από την FIFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2016, ξεκίνησαν όταν ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Στέφαν Μίτροβιτς έπιασε και κατέβασε τη σημαία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει γενική σύρραξη και χάος στον αγωνιστικό χώρο. Ως εκ τούτου, ο διαιτητής αναγκάστηκε να το διακόψει οριστικά λίγο πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.