Σύνοδος Κορυφής
Δημοσίευση: 19 Ιουνίου 2014 21:00Άσυλο και λαθρομετανάστευση στη σύνοδο κορυφής
Προσχέδιο των συμπερασμάτων, που επικαλείται το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, ενόψει της συνόδου κορυφής, προβλέπει την παγίωση της εφαρμογής των προγραμμάτων που έχουν ήδη υιοθετηθεί, όπως το πακέτο για το άσυλο, η ενίσχυση των μέσων καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και η συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς και την επαναφορά της ιδέας για συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων, που είχε προταθεί το Μάιο του 2011, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.
Το μέλλον των πολιτικών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, κυρίως λόγω της τραγωδίας στη Λαμπεντούζα, στις 3 Οκτωβρίου, με 366 νεκρούς. Εντούτοις, οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενδέχεται απλώς να επαναλάβουν το μήνυμα των αρμοδίων Υπουργών, ήτοι την ενίσχυση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες διέλευσης, καθώς και τη συμπερίληψη της «μεταναστευτικής» διάστασης στις εξωτερικές και αναπτυξιακές πολιτικές της ΕΕ.
Όσον αφορά στους πρόσφυγες, τα προσωρινά συμπεράσματα υπαινίσσονται την ενίσχυση των περιφερειακών προγραμμάτων προστασίας, ιδίως για τους Σύριους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Επίσης, υπαινίσσονται, αν και με πολύ ασαφή τρόπο, αυξημένες προσπάθειες επανεγκατάστασης των προσφύγων , χωρίς αναφορά σε δεσμεύσεις των κρατών μελών.
Τα προσωρινά συμπεράσματα δείχνουν, εξάλλου, ότι, μολονότι η φύλαξη των κοινών συνόρων αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα οποία «πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους», η επιχειρησιακή ικανότητα της Frontex θα μπορούσε να ενισχυθεί.
Το σχέδιο αναφέρει και τη σημασία του ρόλου του Ευρωπαίου συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα επόμενα πέντε χρόνια, ιδιαίτερα στο θέμα των ξένων μαχητών στη Συρία. Ακόμη, σημειώνεται η ανάγκη πολιτικών στον τομέα της δικαιοσύνης, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και να διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Η απλοποίηση των διαδικασιών πρόσβασης στη δικαιοσύνη και η αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων ενδέχεται να αποτελέσουν επίσης θέματα προς διερεύνηση.