LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΔωδεκανήσαΔημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2022 12:22

Πάτμος: Ο καπετάνιος του ρυμουλκού φώναζε στο κρουαζιερόπλοιο ότι θα τους πνίξει! (εικόνες)

Θρήνος για τον 45χρονο. Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την στιγμή της τραγωδίας. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα λάθη, λόγω των οποίων το κρουαζιερόπλοιο "ρούφηξε" και βύθισε το ρυμουλκό.

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

Αν και παραμένουν επισήμως αναπάντητα τα ερωτήματα της βύθισης του ρυμουλκού «ΠΟΘΗΤΟΣ» στο λιμάνι της Πάτμου, που βυθίστηκε Παρασκευή το βράδυ, έγκυρες πηγές, όπως αναφέρει το patmostimes.gr, αναφέρονται σε λάθος συντονισμό μεταξύ των δύο καπετάνιων, του ρυμουλκού και του κρουαζιερόπλοιου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γύρω στις 10 η ώρα το βράδυ, κατά τη διαδικασία χειρισμών απόδεσης του κρουαζιερόπλοιου «AZAMARA JOURNEY» σημαίας Μάλτας, για την αναχώρηση του από το λιμάνι της Πάτμου, το ρυμουλκό δεν τοποθέτησε τον κάβο πάνω στον γάντζο ταχείας απασφάλισης, το κρουαζιερόπλοιο δεν αντιλήφθηκε το γεγονός και ξεκίνησε την αναχώρηση.

Το ρυμουλκό ευρισκόμενο εμπρός αριστερά του ΑΖΑΜΑΡΑ παρασύρθηκε σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων από το λιμάνι και 100 μέτρων από τον φάρο, βυθίστηκε και παρέσυρε στον θάνατο τον 45χρονο κυβερνήτης του σκάφους.

Στο ρυμουλκό επέβαιναν τα δύο από τα τρία μέλη του πληρώματος, ο 45χρονος καπετάνιος και ένας 26χρονος τρίτος μηχανικός και οι δύο από την Κάλυμνο. Ο μηχανικός κατάφερε να διασωθεί, ενώ ο καπετάνιος αγνοούμενος αρχικά, εντοπίστηκε λίγη ώρα νεκρός από ιδιώτη δύτη, μέσα στο ρυμουλκό σκάφος.

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

Από το Λιμεναρχείο Πάτμου αμέσως μετά τη βύθιση του ρυμουλκού εφαρμόστηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ ξεκίνησαν οι έρευνες από περιπολικό σκάφος του λιμενικού ιδιωτικά σκάφη και ιδιώτες δύτες. Πρώτα εντοπίστηκε το δεύτερο μέλος του πληρώματος ο 26χρονος μηχανικός, ο οποίος διασώθηκε από το πλήρωμα που επέβαινε σε σωστική λέμβο του κρουαζιερόπλοιου και στη συνέχεια εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του ο 45χρονος κυβερνήτης, εντός του βυθισμένου ρυμουλκού πλοίου, από ιδιώτη δύτη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Την προανάκριση της υπόθεσης για τα αίτια της βύθισης του ρυμουλκού έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Πάτμου.

Μέχρι τώρα ανακρίθηκαν 6 άτομα μεταξύ αυτών ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος και ο ύπαρχος του ΑZAMARA. Σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, η βύθιση του ρυμουλκού στο σημείο του συμβάντος δεν εμποδίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το κρουαζιερόπλοιο με περίπου 1500 επιβαίνοντες παρέμεινε και το Σάββατο στο νησί, αρόδο στο λιμάνι. Από την Κάλυμνο, το μεσημέρι του Σαββάτου, πήγαν στην Πάτμο πραγματογνώμονες.

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του patmostimes.gr, μεταξύ άλλων, τρία πράγματα συνέβαλλαν στο τραγικό δυστύχημα:

  • Η έλλειψη συντονισμού των δύο σκαφών,  η δυσανάλογη διαφορά τονάζ των δύο σκαφών για να ρυμουλκηθεί το κρουαζιερόπλοιο,
  • οι συνθήκες του ανέμου στο λιμάνι και
  • το γεγονός ότι το μικρό βάθος της θαλάσσιας περιοχής μπροστά από το κρουαζιερόπλοιο, δεν επιτρέπει την αναχώρηση προς ευθεία κατεύθυνση αλλά προς αριστερά.

Και μια τραγική λεπτομέρεια: Ενώ το ρυμουλκό δεν είχε λύσει τον κάβο ασφαλείας αλλά το κρουαζιερόπλοιο που δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε αναχωρούσε, ακουγόντουσαν στο λιμάνι οι κραυγές των επιβαινόντων του ρυμουλκού αντιλαμβανόμενοι τι επρόκειτο να συμβεί.

Το Σάββατο, υπό την εποπτεία του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού ταμείου Πάτμου τοποθετήθηκε  ειδικό φράγμα στο σημείο της βύθισης του ρυμουλκού μέχρι την ανέλκυση του για την προληπτική προστασία από ρύπανση.

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικό τροχαίο στην Ημαθία: γνωστός των θυμάτων ο οδηγός

Νίκαια: Ηλικιωμένη κακοποιεί γάτα που έφαγε φόλα (βίντεο)

Ηράκλειο - Επίθεση με καυστικό υγρό: Ο καυγάς του ζευγαριού και τα ευρήματα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)Σήμερα 11:07 | Ειδήσεις

Τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Ε65.


 


 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΞ. 

Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, είπε ο υπουργός

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείςΣήμερα 12:09 | Ειδήσεις

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι νεαροί γονείς του βρέφους που κατέληξε την Κυριακή στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Εξελίξεις για τις τέσσερις αδερφές στο σημερινό επεισόδιο (βίντεο)14:11Οργισμένος επιβάτης βρίζει και χτυπά αεροσυνοδούς την ώρα της πτήσης (βίντεο)13:58Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ13:45Μαρινάκης εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Καταθέτουν υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ έληξε η προθεσμία 13:31Κωνσταντίνος Καραμανλής: το μήνυμα της ΝΔ για τα 26 χρόνια από το θάνατο του13:18Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αρνητική η Έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα - Η απάντηση του ΥΠΕΞ 13:04Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Ο Ερμής, η πανσέληνος, η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)12:52Πιερρακάκης - Ιερώνυμος: Η συνεργασία είναι το καλύτερο φάρμακο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (εικόνες)12:39Αφρικανική σκόνη: Κορυφώνεται η μεταφορά της από τη Σαχάρα (εικόνες)12:25Θάνατος βρέφους στην Κω: Ποινική δίωξη ασκήθηκε στους γονείς12:13Βόλος: Καταδικάστηκε για κλοπή που έκανε άλλος11:59 Συλλήψεις για παράνομα όπλα σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής (εικόνες)11:47Τροχαίο – Σέρρες: Νεκρός σε μετωπική σύγκρουση (εικόνες)11:34Μητσοτάκης: Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα (βίντεο)11:22ΕΛΑΣ: δεκάδες συλλήψεις σε στοχευμένες δράσεις για την εξάλειψη της παραβατικότητας11:09“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα (βίντεο)10:56Ονδούρα: Τεράστια ποσότητα κοκαΐνης βρέθηκε σε...βάρκες10:43Θεσσαλονίκη: Ληστές ATM αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας δικαστηρίου10:29Σωφρονιστικός συμμετείχε σε κύκλωμα που διακινούσε κινητά και ναρκωτικά σε φυλακή (εικόνες)10:16Χριστοφιλοπούλου για Μπελέρη: όσα λένε τα ακούω βερεσέ (βίντεο)10:02
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο