LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΔωδεκανήσαΔημοσίευση: 23 Οκτωβρίου 2022 12:22

Πάτμος: Ο καπετάνιος του ρυμουλκού φώναζε στο κρουαζιερόπλοιο ότι θα τους πνίξει! (εικόνες)

Θρήνος για τον 45χρονο. Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την στιγμή της τραγωδίας. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τα λάθη, λόγω των οποίων το κρουαζιερόπλοιο "ρούφηξε" και βύθισε το ρυμουλκό.

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

Αν και παραμένουν επισήμως αναπάντητα τα ερωτήματα της βύθισης του ρυμουλκού «ΠΟΘΗΤΟΣ» στο λιμάνι της Πάτμου, που βυθίστηκε Παρασκευή το βράδυ, έγκυρες πηγές, όπως αναφέρει το patmostimes.gr, αναφέρονται σε λάθος συντονισμό μεταξύ των δύο καπετάνιων, του ρυμουλκού και του κρουαζιερόπλοιου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γύρω στις 10 η ώρα το βράδυ, κατά τη διαδικασία χειρισμών απόδεσης του κρουαζιερόπλοιου «AZAMARA JOURNEY» σημαίας Μάλτας, για την αναχώρηση του από το λιμάνι της Πάτμου, το ρυμουλκό δεν τοποθέτησε τον κάβο πάνω στον γάντζο ταχείας απασφάλισης, το κρουαζιερόπλοιο δεν αντιλήφθηκε το γεγονός και ξεκίνησε την αναχώρηση.

Το ρυμουλκό ευρισκόμενο εμπρός αριστερά του ΑΖΑΜΑΡΑ παρασύρθηκε σε μία απόσταση περίπου 200 μέτρων από το λιμάνι και 100 μέτρων από τον φάρο, βυθίστηκε και παρέσυρε στον θάνατο τον 45χρονο κυβερνήτης του σκάφους.

Στο ρυμουλκό επέβαιναν τα δύο από τα τρία μέλη του πληρώματος, ο 45χρονος καπετάνιος και ένας 26χρονος τρίτος μηχανικός και οι δύο από την Κάλυμνο. Ο μηχανικός κατάφερε να διασωθεί, ενώ ο καπετάνιος αγνοούμενος αρχικά, εντοπίστηκε λίγη ώρα νεκρός από ιδιώτη δύτη, μέσα στο ρυμουλκό σκάφος.

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

Από το Λιμεναρχείο Πάτμου αμέσως μετά τη βύθιση του ρυμουλκού εφαρμόστηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ ξεκίνησαν οι έρευνες από περιπολικό σκάφος του λιμενικού ιδιωτικά σκάφη και ιδιώτες δύτες. Πρώτα εντοπίστηκε το δεύτερο μέλος του πληρώματος ο 26χρονος μηχανικός, ο οποίος διασώθηκε από το πλήρωμα που επέβαινε σε σωστική λέμβο του κρουαζιερόπλοιου και στη συνέχεια εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του ο 45χρονος κυβερνήτης, εντός του βυθισμένου ρυμουλκού πλοίου, από ιδιώτη δύτη και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Την προανάκριση της υπόθεσης για τα αίτια της βύθισης του ρυμουλκού έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Πάτμου.

Μέχρι τώρα ανακρίθηκαν 6 άτομα μεταξύ αυτών ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος και ο ύπαρχος του ΑZAMARA. Σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, η βύθιση του ρυμουλκού στο σημείο του συμβάντος δεν εμποδίζει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το κρουαζιερόπλοιο με περίπου 1500 επιβαίνοντες παρέμεινε και το Σάββατο στο νησί, αρόδο στο λιμάνι. Από την Κάλυμνο, το μεσημέρι του Σαββάτου, πήγαν στην Πάτμο πραγματογνώμονες.

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

ρυμουλκό - ΠΟΘΗΤΟΣ - βύθιση - Πάτμος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του patmostimes.gr, μεταξύ άλλων, τρία πράγματα συνέβαλλαν στο τραγικό δυστύχημα:

  • Η έλλειψη συντονισμού των δύο σκαφών,  η δυσανάλογη διαφορά τονάζ των δύο σκαφών για να ρυμουλκηθεί το κρουαζιερόπλοιο,
  • οι συνθήκες του ανέμου στο λιμάνι και
  • το γεγονός ότι το μικρό βάθος της θαλάσσιας περιοχής μπροστά από το κρουαζιερόπλοιο, δεν επιτρέπει την αναχώρηση προς ευθεία κατεύθυνση αλλά προς αριστερά.

Και μια τραγική λεπτομέρεια: Ενώ το ρυμουλκό δεν είχε λύσει τον κάβο ασφαλείας αλλά το κρουαζιερόπλοιο που δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε αναχωρούσε, ακουγόντουσαν στο λιμάνι οι κραυγές των επιβαινόντων του ρυμουλκού αντιλαμβανόμενοι τι επρόκειτο να συμβεί.

Το Σάββατο, υπό την εποπτεία του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού ταμείου Πάτμου τοποθετήθηκε  ειδικό φράγμα στο σημείο της βύθισης του ρυμουλκού μέχρι την ανέλκυση του για την προληπτική προστασία από ρύπανση.

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικό τροχαίο στην Ημαθία: γνωστός των θυμάτων ο οδηγός

Νίκαια: Ηλικιωμένη κακοποιεί γάτα που έφαγε φόλα (βίντεο)

Ηράκλειο - Επίθεση με καυστικό υγρό: Ο καυγάς του ζευγαριού και τα ευρήματα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή, για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη07:11Έρχεται το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου06:58Μεγάλη του Γένους Σχολή: Διάψευση των δημοσιευμάτων για το κλείσιμο της06:44Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Οκτωβρίου06:30Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:15Τροχαίο δυστύχημα στο Παλαιό Φάληρο23:59Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 37χρονος που άρπαζε χρυσαφικά από πεζούς κινούμενος με ποδήλατο23:46Ηράκλειο: Αυτοκίνητο παρέσυρε 14χρονη στην Αμμουδάρα23:33Ιταλία – φονική επίθεση σε πούλμαν ομάδας μπάσκετ: Συλλήψεις από τον χώρο της άκρας δεξιάς23:19Τραμπ: Η Χαμάς θα εξαλειφθεί εάν παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός23:06UEFA Europa League: Φέγενορντ – Παναθηναϊκός την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 22:0022:52Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Γαλλία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες στα βόρεια του Παρισιού (βίντεο)22:39Σισέ σε Μπενίτεθ: Φέρε την ομάδα μας εκεί που αξίζει - Πανάθα μόνο!22:25Λισαβόνα: Το καλώδιο που συνέδεε τα βαγόνια του τελεφερίκ Γκλόρια ήταν "εκτός προδιαγραφών"22:12Γάζα: Το Ισραήλ ανέκτησε από την Χαμάς ακόμη μια σορό ομήρου21:58Γαλλία: Ο Μακρόν δέχθηκε τον Σαρκοζί στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή21:45Παρίσι - Λούβρο: Το χρονικό της "κλοπής της δεκαετίας"21:31Μπαρτσελόνα: «Μεντιλίμπαρ, ένας παλιός γνώριμος» - Οι 25 φορές με 6 ομάδες και το 100ο γκολ του Μέσι στον Ολυμπιακό21:18Formula 1 - GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη του Μαξ Φερστάπεν21:04Νετανιάχου: Ρίξαμε 153 τόνους βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας χθες20:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο