LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΜεσσηνίαΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2016 00:00

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα “Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας”

Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους.

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν για μια ακόμα χρονιά τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 10 ως τις 12 Μαΐου 2016.

Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν βραβευμένοι σεφ,  όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - Γενικός Υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - Chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - Chef & συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου», είδαν στην πράξη τη διαδικασία παρασκευής μοναδικών πιάτων με Μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη τους πλούσιους λαχανόκηπους της Costa Navarino.

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε σχετικά με τα σεμινάρια: «Το όραμα του Καπετάν Βασίλη για τη Μεσσηνία εξακολουθεί να αποτελεί οδηγό για όλους μας και το Ίδρυμα τιμά επάξια αυτή την παρακαταθήκη. Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η Μεσσηνιακή φύση. Και ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής συμμετέχουν κάθε χρονιά δυναμικά και πολλές φορές εφαρμόζουν στην πράξη συμβουλές και τεχνικές που παρουσιάζονται στα ετήσια Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησής τους προς όφελος στην ουσία της περιοχής συνολικά».

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας. Χρησιμοποιήθηκαν θαλασσινά προϊόντα και προϊόντα κρέατος συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως “Βιολογικό κοκοράκι με κριθαράκι, αρακά, σάλτσα από σταφίδες και κρασί Μοσχάτο”, “Κατσικάκι με βλαστούς ντοματιάς και πουρέ από καρότο αρωματισμένο με κύμινο”, “Μπακαλιάρος Τσιλάδια”, “Χοιρινό στήθος με πετιμέζι, φιστίκια, ‘παστό’ και ξύδι”, “Πικάντικες γαρίδες”, “Σύγκλινο με αφρό καγιανά στο κέλυφος”, “Κουσκούς κουνουπιδιού καπαμά”, “Τσιλάδια με τεμπούρα μπακαλιάρου” και “Scrabbled eggs με αγκινάρες και πάστα ελιάς”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», κ. Ξενοφώντας Κάππας, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να βλέπουμε την μεγάλη ανταπόκριση αλλά και το ζωντανό και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου σχετικά με αυτόν τον θεσμό. Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στην μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας».   

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο