Στο Eurogroup της 5ης Απριλίου η… συνέχεια για την α΄ κατοικία μετά το χθεσινό “βραχυκύκλωμα”
Του Νίκου Ρογκάκου
Σε πολύ δύσκολη θέση βρέθηκε η Ελλάδα στο χθεσινό EuroWorking Group και αυτό είχε να συμβεί πάρα πολύ καιρό.
Οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες δεν αφιέρωσαν ιδιαίτερα πολύ χρόνο συζήτησης στο ελληνικό θέμα -από την στιγμή που οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας συνεχίζονται- όμως δεν έλειψαν οι συστάσεις με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες της Αθήνας να παραπεμφθούν για το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου. Η συγκριμένη σύνοδος θα αποφασίσει και για την δόση του 1 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 το υπουργείο Οικονομίας δεν είναι ακόμη έτοιμο για να καταθέσει το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας στην Βουλή, εκτός και αν το πράξει μονομερώς τις επόμενες μέρες.
Οι διαφορές με τους θεσμούς είναι πολλές και ως εκ τούτου απαιτείται ακόμα χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί. Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση μάλλον θα α περιμένει να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα, στο διάστημα 1-4 Απριλίου, για την 3ημεταμνημονική αξιολόγηση προκειμένου να διαπραγματευτεί εκ του σύνεγγυς τα σημεία τριβής με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να βρεθεί λύση πριν από τη άτυπη σύνοδο του Βουκουρεστίου.
Αν και τότε δεν βρεθεί λύση, προφανώς θα αναβληθεί η συζήτηση για το Eurogroup της 16ης Μάιου πριν από τις ευρωεκλογές κάτι που με κανέναν τρόπο δεν θέλει η κυβέρνηση αλλά ούτε και οι ευρωπαίοι εταίροι. Το σενάριο εκταμίευσης δύο δόσεων από τα ANFA’s μαζί ( 970 εκατ. ευρώ + 647 εκατ. ευρώ = 1,617 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες. Τα λεφτά από τα ANFA΄s της 3ης αξιολόγησης θα δοθούν με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί τέλος Μαΐου στην δημοσιότητα.
Στον τρίτο έλεγχο της μεταμνημονιακής εποπτείας του Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί και η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στην Εφορία, ιδέα για την οποία επίσης έχουν προβάλει βέτο οι θεσμοί, καθώς θεωρούν ότι η αναμονή ευνοϊκών ρυθμίσεων οδηγεί σε αύξηση των χρεών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, κεντρική επιδίωξη παραμένει ο συμβιβασμός για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και για πολιτικούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί το νέο σύστημα ρύθμισης κόκκινων δανείων θα ισχύσει μόνο για έναν χρόνο. Στη συνέχεια θα αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο και για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες, όπως προβλέπεται στις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, βασική ένσταση των ξένων δεν έχει να κάνει τόσο με τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα από το μέγεθος της περιμέτρου των δανείων που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς, αλλά αφορά κατά βάση την εξασφάλιση προστασίας και σε επιχειρηματίες που υποθήκευσαν το σπίτι τους για να λάβουν χρηματοδότηση για τη δουλειά τους.
Και αυτό διότι θεωρούν πως με την ευνοϊκή μεταχείρισή τους ενισχύεται ο ηθικός κίνδυνος, καθώς καλλιεργούνται στους δανειολήπτες προσδοκίες για συνέχιση των προστατευτικών μέτρων επ’ αόριστον. Είναι προφανές, ότι ο αριθμός των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας περιορίζεται δραστικά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προωθούσε τη ρύθμιση δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ.
Τι λέει η Ελλάδα
Ο αντίλογος της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να… κυνηγάνε την ουρά τους, καθώς ακόμα και οι τεχνικές διαβουλεύσεις εξελίσσονται σε μια ατέρμονη αναζήτηση του ιδανικού, του απόλυτου, που απλώς δεν υπάρχει, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι η συμφωνία μπορεί να ξεμπλοκάρει μόνο με πολιτική απόφαση.
Ο προβληματισμός στην ελληνική πλευρά δεν απορρέει από το γεγονός ότι μια μονομερής ενέργεια θα «παγώσει» μέχρι νεωτέρας την εκταμίευση των 970 εκατ. Ευρώ, ούτε καν ότι μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές, αλλά από το ότι το νομοθέτημα μπορεί να «κολλήσει» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και «σέρνεται» για μήνες, προκαλώντας έτσι περισσότερους «πονοκεφάλους» στην πορεία προς τις κάλπες. Εφόσον, μάλιστα, ληφθεί απόφαση μονομερούς ενέργειας για την α’ κατοικία, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αναλόγως και όσον αφορά στις πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις οφειλών σε ταμεία- εφορίες, γενικεύοντας έτσι την αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους.