LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 17 Αυγούστου 2025 16:24

e-ΕΦΚΑ: Η καταγραφή στις υπερωρίες έφερε αύξηση στα έσοδα

Η αύξηση στα έσοδα από υπερωρίες προκύπτει σε μια περίοδο που το υπουργείο Εργασίας επέβαλλε περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους.

ΕΦΚΑ

Η αυξημένη καταγραφή στις υπερωρίες, που λόγω Ψηφιακής Κάρτας ξεπέρασαν τα 2 εκατ. στο πεντάμηνο του έτους, απέφερε σημαντική βελτίωση τόσο στις αποδοχές, όσο και στα έσοδα του e-ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας δείχνουν πως τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς τα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών από υπερωρίες και υπερεργασία κατέγραψαν αύξηση 48%, σε σχέση με πριν από ένα έτος. Ακόμα καλύτερα κυμάνθηκαν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές από νυχτερινά και αργίες, που ήταν αυξημένα κατά 54% τον Απρίλιο του 2025, συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2024.

Όλα τα παραπάνω έχουν πρακτικό αποτύπωμα και στις καταγεγραμμένες αποδοχές της αντίστοιχης περιόδου. Οι αποδοχές από υπερεργασία (9η ώρα) και από υπερωρίες (10η – 12η ώρα) αυξήθηκαν κατά 62% τον φετινό Απρίλιο, σε σχέση με τον περσινό. Η αύξηση στις αποδοχές από νυχτερινά και αργίες ήταν 55% κατά την ίδια περίοδο αναφοράς.

Αξίζει να επισημανθεί πως το φράγμα των 2 εκατ. υπερωριών που «έσπασε» στο α’ πεντάμηνο του 2025 συνιστά ρεκόρ. Άλλωστε, το 2024, οι υπερωρίες για όλο το έτος ήταν λιγότερες από 1 εκατομμύριο. Η αύξηση στα έσοδα από υπερωρίες προκύπτει σε μια περίοδο που το υπουργείο Εργασίας επέβαλλε περαιτέρω ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή απασχόληση και αργίες ή Κυριακές, πραγματοποιείται επί του ωρομίσθιου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία. Το μέτρο αφορά μισθωτούς με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και ουσιαστικά, μειώνει τη λειτουργική δαπάνη των επιχειρήσεων, όταν επιλέγουν να εφαρμόζουν κάποια από τις ανωτέρω ειδικές μορφές πρόσθετης απασχόλησης (υπερεργασία, υπερωρία, νυχτερινά, αργίες). Η ρύθμιση αφορά μόνο την προσαύξηση από την πλευρά των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων. Επιδρά, ωστόσο, στις ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι τέτοια όμως η αύξηση στην καταγραφή των υπερωριών, που παρά το συγκεκριμένο μέτρο, το πρόσημο ως προς τις αποδοχές και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, παραμένει έντονα θετικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, συνεχίστηκε η θετική πορεία στις υπερωρίες, στους κλάδους που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στην Ψηφιακή Κάρτα. Στο εξάμηνο η αύξηση ήταν 81% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024, ενώ μόνο τον Ιούνιο, φτάνει στο 110%. Ειδικά στον τουρισμό, διαπιστώνεται η μεγαλύτερη αύξηση, 855% στο εξάμηνο και 800% μόνο τον Ιούνιο στις καταγεγραμμένες υπερωρίες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και άλλες περιοχές

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 19 Αυγούστου

Τι καιρό θα κάνει αύριο Τρίτη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο