Κείμενα της νέας τεχνικής συμφωνίας ανταλλάσσουν Αθήνα - Βρυξέλλες
Tου Νίκου Ρογκάκου
Τα πρώτα κείμενα από τη νέα τεχνική συμφωνία ( Staff level agreement) έχει ήδη ανταλλάξει η κυβέρνηση με τους δανειστές ενώ τα υπόλοιπα θα «γράφονται» παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγονται από την επόμενη εβδομάδα στο Χίλτον. Στόχος είναι το τελικό κείμενο του τεχνικού Μνημονίου να λάβει το «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σύνοδο της 24ης Μαΐου.
Θα έχει προηγηθεί ένα πενθήμερο υπερ- εντατικών διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο» με την αυλαία των συζητήσεων να ανοίγουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία το πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου θα έχουν συνάντηση με τα αντίστοιχα ελληνικά. Από πλευράς θεματολογίας, πρεμιέρα θα γίνει με τα προαπαιτούμενα του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες (ενημέρωση σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, γεωγραφική κατανομή των εγγεγραμμένων συμβολαιογράφων, υπολειπόμενα κενά και εμπόδια του μέτρου).
Το μεσημέρι της ίδια ημέρας οι συζητήσεις θα περάσουν στα «κόκκινα δάνεια» (πλαίσιο πωλήσεων, σχέδια νομοθετικών τροποποιήσεων και άλλες σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων στην ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων). Όμως, οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας δεν σταματούν εδώ, αφού το ίδιο βράδυ 2.830 χιλιόμετρα μακριά από το Χίλτον θα ξεκινήσει, στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), που είναι και ο λόγος για τον οποίο το κουαρτέτο καθυστέρησε κατά μία ημέρα την έλευσή του στην Αθήνα.
Από την Τρίτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις περνούν στους επικεφαλής, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων (εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικά) την ολοκλήρωση τους το Σάββατο 19 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Με τον αριθμό των βασικών προαπαιτούμενων να έχει μειωθεί κατά 10 -τόσα υπολογίζεται ότι θα μεταφερθούν στο Πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας, το οποίο θα είναι ασφυκτικό και θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όρους και μεταρρυθμίσεις που θα είναι συνδεδεμένες με τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος - οι προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θεωρούνται ευνοϊκές.
«Βαρόμετρο» θα αποτελέσει η στάση του ΔΝΤ πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί την ημερομηνία-κλειδί για παγκόσμια συμφωνία (χρέος, μεταμνημονιακό πλαίσιο, 4η αξιολόγηση). Για την ώρα τα πράγματα για το χρέος δεν βαδίζουν έτσι όπως ακριβώς θα ήθελε η Αθήνα, από τη στιγμή που η Γερμανία έχει «μπλοκάρει» το γαλλικό σχέδιο για τον αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης, εγείροντας θέμα για ημιαυτόματο μηχανισμό (τα μέτρα πριν ληφθούν να εξετάζονται πρώτα από το Συμβούλιο του ESM, το οποίο ελέγχεται από τον γερμανικό άξονα). Σε περίπτωση που οι γερμανικές θέσεις επικρατήσουν, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει το ΔΝΤ, η οποία σε περίπτωση που είναι αρνητική δεν θα μπορεί το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα…