Δυναμική η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, όπως αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον για το βιβλίο προσφορών, το οποίο έκλεισε στις 16:00.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Ελλάδα άντλησε 3 δις ευρώ, από τα συνολικά κεφάλαια ύψους άνω των 6,5 δις ευρώ που προσέφεραν επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά τουλάχιστον δύο φορές το ζητούμενο ποσό.
Η απόδοση του ομολόγου ορίστηκε στο 4,625%, έναντι 4,95% του αντίστοιχου τίτλου του 2014, της αμέσως προηγούμενης φοράς δηλαδή που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές.
Εκτιμάται ότι από τα 3 δις τα μισά αφορούν την ανταλλαγή του νέου τίτλου με ομόλογα του 2014 και τα άλλα μισά την εισροή «φρέσκου χρήματος» στην ελληνική οικονομία.
Μαξίμου: “ψήφος εμπιστοσύνης” η επιτυχής έξοδος στις αγορές
«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, σχολιάζοντας την δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
«Είναι σημαντικό επίσης ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων το Μαξίμου.
Τσίπρας: Με επιτυχία επιστρέφει στις αγορές η Ελλάδα
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ένα «λογικό επιτόκιο».
Τσακαλώτος: θα υπάρξει δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι "με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος, με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε".
Ειδικότερα, σε δήλωση του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι "βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ' την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις".
Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Παπαδημητρίου: επιτυχημένη, στοχευμένη και στρατηγικά δομημένη η έξοδος στις αγορές
«Μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με το αποτέλεσμα» είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το επιτόκιο που έλαβε η χώρα μας, σημείωσε ότι η διαφορά στο επιτόκιο είναι απλώς ένας δείκτης σε σχέση με το επιτόκιο του 2014 και θα πρέπει να κοιτάξει κάποιος όλα τα στοιχεία. Δηλαδή, όπως είπε, ότι η χώρα μας είναι καλύτερα από το 2014, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την οικονομία μας από ξένους και εγχώριους επενδυτές για άμεσες επενδύσεις, υπάρχει μείωση της ανεργίας και ότι σχεδιάζονται, άμεσα, νέες επενδύσεις που θα οδηγήσουν και σε νέες θέσεις εργασίας.
Μοσκοβισί: να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα για το χρέος
Με μια διπλή πεποίθηση εμφανίσθηκε ο Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, μετά τις επαφές που είχε με Παυλόπουλο, Μητσοτάκη και Στουρνάρα.
«Πρώτον, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με λογικά επιτόκια», όπως είπε ο Μοσκοβισί. Και δεύτερον, ότι η χώρα μας έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα: είναι η ώρα -συμπλήρωσε- να κλείσει το κεφάλαιο της λιτότητας, τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης.
ΝΔ: τεράστιες οι θυσίες των πολιτών για να γυρίσουμε στο 2014
«Η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές. Άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.
Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «το επιτόκιο της έκδοσης είναι υψηλότερο από αυτό που δικαιολογεί το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και το σημερινό κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ήταν σε Μνημόνια, το οποίο και είναι πολύ χαμηλότερο. Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι».
ΔΗΣΥ: όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας
«Ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται από χθες για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία αυτή το 2014 ως «…σκηνοθετημένη παράσταση όπου θα μοιράζεται και ποπ-κορν, το πλεόνασμα, για να στηριχθεί το success story». Η αντίφαση είναι κραυγαλέα, και προκλητική και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι σταθερά σε λάθος δρόμο», τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
ΚΚΕ: έξοδος στις αγορές σημαίνει διαιώνιση των αντιλαϊκών μέτρων
Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια «εμπιστοσύνη» των αγορών, που σηματοδοτεί ο νέος δανεισμός, με την λεγόμενη «έξοδο στις αγορές», είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και για να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Θεοδωράκης: πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε τόσο ακριβά;
«Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Alpha 98.9.
Η Γερμανία χαιρετίζει τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε πριν από λίγο τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας. Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια. Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η ίδια.