Το ενδεχόμενο του “κουρέματος” των καταθέσεων έχει “πεθάνει” πολιτικά
Την βεβαιότητα ότι «το bail in έχει πολιτικά πεθάνει», εξέφρασε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος μετά από επαφές επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως επισημαίνει τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Φρανκφούρτη αποκλείουν πλέον με σχεδόν κατηγορηματικό τρόπο τις διασώσεις τραπεζών με συμμετοχή και των καταθετών στα σχήματα χρηματοδότησης, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το πρόβλημα παραμένει κατά κύριο λόγο συστημικό.
Στα ευρωπαϊκά κέντρα εκτιμούν ότι το ρίσκο στήριξης πιστωτικών ιδρυμάτων με «κούρεμα» καταθέσεων είναι για το Δημόσιο, και εν τέλει για τους φορολογούμενους, μεγαλύτερο σε σύγκριση με το κόστος ανακεφαλαιοποίησης με κρατική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το «Βήμα», η ίδια έγκυρη πηγή εκτιμά ότι σε περίπτωση που τα stress tests του 2018 προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες και δεν καλυφθούν από τις αγορές, οι αποταμιευτές δεν διατρέχουν κίνδυνο.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρεί ότι οι νέες εκδόσεις μετοχών θα ολοκληρωθούν με επιτυχία με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), πλήττοντας αποκλειστικά τους ιδιώτες μετόχους, οι οποίοι θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται.
Όσον αφορά στο μαξιλάρι ασφαλείας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνει στα επίπεδα των 11 δις ευρώ.
Δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο να «κάψουν» περίπου το 1/3 των κεφαλαίων τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να πέσουν οι δείκτες τους κάτω από τα επιτρεπτά όρια.