LATEST NEWS
 
Οικονομία /Επιχειρήσεις /

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών

Δημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2016 22:27

ΕΕΖ: Μοχλός ανάπτυξης ο κλάδος της ζυθοποιίας για την ελληνική οικονομία

Δέσμη 5 προτάσεων από την Ένωση Ζυθοποιών για την ενίσχυση του κλάδου. Σημαντική η συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών - στήριξη ανάπτυξης

Σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας της χώρας συνιστά ο κλάδος της Ζυθοποιίας σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), όπως τονίστηκε στη σημερινή πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη διεύρυνση Ένωσης το 2016, και την ισότιμη εκπροσώπηση μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας.

Πρόκειται για έναν δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο καθώς από 13 μόλις εταιρείες το 2009, αριθμεί 35 εταιρείες το 2016. Ειδικότερα, ο κλάδος της Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκ. € και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. €. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις €.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκ. € αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπύρας - σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης - να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών - στήριξη ανάπτυξης

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και τόνωση της εγχώριας παραγωγής τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών προτείνουν τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση μιας δέσμης 5 προτάσεων που - χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό- μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην ανάπτυξη καινοτομίας, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας  και τελικά στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών για την ανάπτυξη του κλάδου συνδέονται μεταξύ άλλων με τα ακόλουθα:

  • Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη  χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές.
  • Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%
  • Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.
  • Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών - στήριξη ανάπτυξης

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία.  Ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας στη δυναμική και τις προοπτικές της χώρας και δεσμευόμαστε ως κλάδος να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να στηρίζουμε εμπράκτως την εγχώρια παραγωγή. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παράγουμε από ελληνικά χέρια σε ελληνικά ζυθοποιεία το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στη χώρα και να στηρίζουμε τις εξαγωγές. Είναι όμως απαραίτητο για να συνεχίσουμε να το κάνουμε να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα, ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δικαιότερη φορολογία. Γιατί ο κλάδος της Ζυθοποιίας μπορεί και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη».

Είναι τέλος σημαντικό να σημειωθεί ότι σήμερα, ο κλάδος των Ζυθοποιών συνιστά επίσης έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για την χώρα διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παρτιζάν - ΑΕΚ: Σαν σήμερα δόθηκε ο αγώνας ειρήνης στο Βελιγράδι12:30Γέρακας: 2 συλλήψεις για απόπειρα διάρρηξης – Καταδίωξη με τραυματίες αστυνομικούς12:16Τραμπ κατά Ευρώπης: Θα υπάρξουν συνομιλίες μόνο αν μας πληρώνουν ετησίως ένα μεγάλο ποσό 12:03ΗΠΑ - Θανατική ποινή: Η κυβέρνηση Τραμπ θα την ζητά “κάθε φορά που είναι εφικτό”11:49Κυρανάκης: Απόλυση εργαζόμενων του ΟΣΕ με τρία σοβαρά σφάλματα11:35Νέα Σμύρνη: Ντοκουμέντο από την ένοπλη ληστεία σε ζαχαροπλαστείο (βίντεο)11:22Τέμπη - Παπαδημητρίου: Θα ζητήσω να βγει η “πυρόσφαιρα” από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ11:08Δασμοί Τραμπ - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις (εικόνες)10:55ΝΔ: Η Αλεξάνδρα Σδούκου αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος10:41Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η Σημασία της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης της ασθένειας10:28Γιώργος Ευθυμίου: Ο νέος Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού10:15Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Ο “σερ” του ελληνικού τραγουδιού10:02Γιατί οι Millennials κάνουν τόσες δουλειές;09:49Απεργία 9 Απριλίου: Πως θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ09:35Δασμοί: Η “βόμβα” του Μασκ09:22Τέμπη - Λακαφώσης: Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει επισήμως διαφωνήσει με κάτι, αλλά... (βίντεο)09:09Καλάθι του Πάσχα: Πότε κάνει “πρεμιέρα” - Τι θα περιλαμβάνει08:55Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα σε κεντρικούς οδικούς άξονες (χάρτης)08:42Φυλακές Κορυδαλλού: Απόπειρα απόδρασης σταμάτησαν οι αστυνομικοί - Συλλήψεις για όπλα (εικόνες)08:28ΗΠΑ - Ιλαρά: Ανησυχία μετά τον δεύτερο θάνατο κοριτσιού και τα εκατοντάδες κρούσματα στο Τέξας 08:14
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο