LATEST NEWS
 
Οικονομία /Επιχειρήσεις /

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών

Δημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2016 22:27

ΕΕΖ: Μοχλός ανάπτυξης ο κλάδος της ζυθοποιίας για την ελληνική οικονομία

Δέσμη 5 προτάσεων από την Ένωση Ζυθοποιών για την ενίσχυση του κλάδου. Σημαντική η συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών - στήριξη ανάπτυξης

Σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας της χώρας συνιστά ο κλάδος της Ζυθοποιίας σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών (ΕΕΖ), όπως τονίστηκε στη σημερινή πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη διεύρυνση Ένωσης το 2016, και την ισότιμη εκπροσώπηση μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας.

Πρόκειται για έναν δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο καθώς από 13 μόλις εταιρείες το 2009, αριθμεί 35 εταιρείες το 2016. Ειδικότερα, ο κλάδος της Ζυθοποιίας αποτελεί σήμερα πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας με τη συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα για το 2015 να ανέρχονται σε 640 εκ. € και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στη μπύρα για το 2016 να αναμένεται να ανέλθουν στα 160 εκ. €. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του κλάδου στα φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια της κρίσης έφτασαν συνολικά τα 1,9 δις €.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η προστιθέμενη αξία του κλάδου στην εγχώρια αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης, η οποία για το 2015 ανήλθε στα 494 εκ. € αλλά και η συμβολή του στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας με τις εξαγωγές μπύρας - σε χώρες εντός και εκτός Ευρώπης - να παρουσιάζουν αύξηση 89%, φτάνοντας το 2015 τα 432.000 εκατόλιτρα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στην Ελλάδα παράγεται σε εργοστάσια που λειτουργούν στη χώρα μας, αγγίζοντας τα 3.820.000 εκατόλιτρα παραγωγής για το 2015.

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών - στήριξη ανάπτυξης

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και τόνωση της εγχώριας παραγωγής τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών προτείνουν τον άμεσο εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την υλοποίηση μιας δέσμης 5 προτάσεων που - χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό- μπορούν να συμβάλλουν δραστικά στην ανάπτυξη καινοτομίας, στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της χώρας  και τελικά στη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, οι προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών για την ανάπτυξη του κλάδου συνδέονται μεταξύ άλλων με τα ακόλουθα:

  • Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη  χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές.
  • Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%
  • Συμμετοχή των ζυθοποιείων σε επενδυτικά σχέδια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κίνηση αυτή μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, αφού η Ζυθοποιία δεν συμπεριλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους κλάδους που επιλέγονται για υπαγωγή σε τέτοια προγράμματα.
  • Παροχή κινήτρων σε αγρότες και Ζυθοποιίες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που σχετίζονται με την παραγωγή της μπύρας, καθώς και για τη δημιουργία βυνοποιείων και μονάδων επεξεργασίας λυκίσκου
  • Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη μπύρα, ώστε να φτάσει στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου

Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών - στήριξη ανάπτυξης

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης: «Ο κλάδος της ζυθοποιίας μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και ώθησης της ελληνικής οικονομίας. Ως επιχειρήσεις με σημαντική παρουσία και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καταθέτουμε 5 προτάσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα, άμεσα και χωρίς κάποιο κόστος για το ελληνικό κράτος, προσφέροντας σημαντικά οφέλη που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία.  Ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την πίστη μας στη δυναμική και τις προοπτικές της χώρας και δεσμευόμαστε ως κλάδος να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες και να στηρίζουμε εμπράκτως την εγχώρια παραγωγή. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παράγουμε από ελληνικά χέρια σε ελληνικά ζυθοποιεία το 90% της μπύρας που καταναλώνεται στη χώρα και να στηρίζουμε τις εξαγωγές. Είναι όμως απαραίτητο για να συνεχίσουμε να το κάνουμε να έχουμε τα κατάλληλα κίνητρα, ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο και δικαιότερη φορολογία. Γιατί ο κλάδος της Ζυθοποιίας μπορεί και θα συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη».

Είναι τέλος σημαντικό να σημειωθεί ότι σήμερα, ο κλάδος των Ζυθοποιών συνιστά επίσης έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες για την χώρα διατηρώντας 2.000 άμεσες και 61.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ενεργά 5.000 προμηθευτές και 3.200 αγρότες – καλλιεργητές ενισχύοντας ουσιαστικά την εγχώρια γεωργική παραγωγή μέσα από προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νεκρός ο άνδρας, που είχε κατηγορηθεί ως εκτελεστής για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ00:11Συνάντηση Νίκου Δένδια – Κίμπερλι Γκίλφοϊλ23:59Ρόδος: Επεισόδιο βίας μεταξύ ανηλίκων – Τρεις μαθητές επιτέθηκαν σε 15χρονο23:43Γκίλφοϊλ: Εξέφρασε την τιμή της για την άφιξή της στην Αθήνα23:34Φονική πυρκαγιά σε σπίτι στον Μασταμπά: Εξετάζεται το ενδεχόμενο διπλής ανθρωποκτονίας23:21Κένυα: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 31 αγνοούμενοι σε κατολίσθηση23:07Φθιώτιδα: Κυνηγός χάθηκε από την ομίχλη στο όρος Καλλίδρομο22:52Missing Alert για την εξαφάνιση 13χρονου22:38Super League: Παραλίγο «αυτόχειρας» ο Ολυμπιακός, κέρδισε 2-1 τον Άρη22:24“Ξαφνικός θάνατος” για τα ΕΛΤΑ22:10Βορίζια: Βαπτίστηκαν τα παιδιά του 39χρονου θύματος για να μπορέσουν να τον κηδέψουν21:56Ρωσία: Παραδίδονται οι Ουκρανοί στρατιώτες στο Ποκρόβσκ21:42Χωρίς "φρένο" η άνοδος των τιμών21:27"Παγωμένη" νύχτα στα Βορίζια: Συγκλονίζει το βίντεο με τις κραυγές της συζύγου θύματος21:13Η πρώτη εμφάνιση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην Αθήνα20:59Η Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Πολλά εξαρτώνται από την πρόοδο που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας20:45Ο Βόλος νίκησε με 1-0 και «τελείωσε» το πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό20:31Βορίζια - Κατερινόπουλος στον ΑΝΤ1: Φοβάμαι ότι οι Ειδικές Δυνάμεις θα χρειαστεί να μείνουν εκεί μήνες και όχι μέρες20:17Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:03Βεντέτα στα Βορίζια: Έξι από τους τραυματίες δεν σχετίζονταν με καμία από τις εμπλεκόμενες οικογένειες19:49
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο