LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 12 Απριλίου 2016 18:28

Τσακαλώτος: Έκτακτο Eurogroup τη Μ. Εβδομάδα

Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές. Τι αλλαγές έρχονται σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Τι θα ισχύσει για τα κόκκινα δάνεια. Τι προανήγγειλαν Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος.

Συνέντευξη Τύπου - Κατρούγκαλος - Τσακαλώτος - Σταθάκης

Παρά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, κρίθηκε από κοινού σκόπιμο να διακοπούν οι διαβουλεύσεις, μιας και υπήρχε ο περιορισμός της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημείωσε πως στα τέσσερα βασικά ζητήματα, είχαν γεφυρωθεί οι διαφορές και πως απέμεναν μικρές αποστάσεις σε ορισμένα άλλα.

Στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 22 Απριλίου. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε πως ενδεχομένως το έκτακτο Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ δε θα είναι αυτό στο οποίο θα «κλειδώσει» η συμφωνία. Αποκάλυψε πως Βίζερ και Ντάισελμπλουμ ήδη προετοιμάζουν ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου, δηλαδή μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σχολιάζοντας όσα είπε σήμερα ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως έχουμε φθάσει πάρα πολύ κοντά στους στόχους. Τόνισε πως η Ελληνική Κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και διατηρεί το δικαίωμα να επιλέξει η ίδια πως θα φθάσει στους συγκεκριμένους στόχους, αφού μελετήσει τις προτάσεις των θεσμών.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως αυτήν την εβδομάδα θα ετοιμαστούν δύο νομοσχέδια, το ένα σχετικά με το φόρο εισοδήματος και το δεύτερο για το Ασφαλιστικό. Και τα δύο θα πάνε στη Βουλή για να ψηφιστούν στα τέλη του μήνα.

Εφορία - Εκκαθαριστικό - χρέη - αποδείξεις

Φορολογικό

Έχουμε βρει το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν από το Φόρο Εισοδήματος, διευκρίνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτηρίζοντας «προοδευτικό» το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα αυτό, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος του μήνα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα αισιοδοξία ότι μέχρι τις 22...25 ή 26 Απριλίου θα υπάρχει τελική λύση.

Γ. Κατρούγκαλος - κουαρτέτο - ασφαλιστικό

Κατρούγκαλος: Καμία μείωση σε μικρές και μεσαίες επικουρικές

Βέβαιος ότι θα είχε ήδη κλείσει η συμφωνία για το ασφαλιστικό, εάν δεν υπήρχε η αναγκαστική διακοπή των διαπραγματεύσεων για την εαρινή σύνοδο, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τόνισε ότι υπήρξε μια πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση με τους δανειστές και ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι ζήτημα εφαρμογής μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά στηρίζεται στη βάση αρχών που δεν είχαν τηρηθεί στο παρελθόν λόγω του στρεβλού συστήματος που ίσχυε.

Η νέα μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται από ισονομία, ίδια εφαρμογή ίδιων κανόνων στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, από ίδιους κανόνες για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Πρόσθεσε δε ότι η νέα μεταρρύθμιση σχεδιάζεται με μέριμνα για την προστασία των αδυνάτων. «Κοινή επιλογή μας είναι η αριστερή πολιτική υπέρ των αδύναμων, μια δίκαιη και αναδιανεμητική πολιτική», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ, ότι υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, ότι καμία επικουρική δεν πρόκειται να μειωθεί σε μικρούς και μεσαίους συνταξιούχους και ότι προστατεύεται απολύτως το εισόδημα του 90% των συνταξιούχων.

Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μίγμα είναι υπό συζήτηση.

Χαρακτήρισε δε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία καθώς όπως είπε η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι.

Συνέντευξη Τύπου - πορεία - διαπραγματεύσεις - Τσακαλώτος - Σταθάκης - Κατρούγκαλος

Για τα κόκκινα δάνεια

Την θέση ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και θα κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 22 Απριλίου 2016 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχει πλάνο Β για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία υπογράμμισε ότι "θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν αξίζει περισσότερη συζήτηση για το ενδεχόμενου ενός plan B".

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, όπως είπε ο υπουργός είναι ένα από τα θέματα που υπήρχαν αποστάσεις, "αλλά έχουμε προσεγγίσει τον κοινό τόπο και είμαι σίγουρος ότι μέχρι τις 22 του μήνα θα έχουμε λύση και στο θέμα αυτό".

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι σύνθετο, καθώς περιλαμβάνει πολλά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος της προστασίας, το ρυθμιστικό πλαίσιο, ο συντονισμός των χρεών προς δημόσιο, τράπεζες κ.λπ. "εν τούτοις, πρόσθεσε, έχει γίνει σημαντική πρόοδος".

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί στη συνέντευξη Τύπου σε θέματα αριθμών ή ορίων και επεσήμανε ότι στόχος είναι η "αγορά" της πρώτης κατοικίας και των συνδεδεμένων δανείων με την πρώτη κατοικία να μην ανοίξει άμεσα "και αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και θα βρεθεί λύση", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ότι αφορά σε αλλαγές στο "νόμο Δένδια", ο υπουργός ανέφερε ότι η αναμόρφωση των διατάξεων του νόμου είναι απαραίτητη γιατί υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις -εκτός των μικρομεσαίων- που μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κατάσταση για τα χρέη τους με τον εθελούσιο συντονισμό όλων των πιστωτών και του δημοσίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων συμπλήρωσε ότι και η πώληση ενήμερων δανείων (πράσινα δάνεια) σε funds είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης.

Γενικότερα για την πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο και συμπλήρωσε ότι απαιτείται, γι’ αυτό, ένα χρονικό διάστημα.

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ, από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ, θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί.

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ               22%

Από 20.001-30.000 ευρώ       29%

Από 30.001-40.000 ευρώ       37%

'Ανω των 40.000 ευρώ           45%

Συνέντευξη Τύπου - πορεία - διαπραγματεύσεις - Τσακαλώτος - Σταθάκης - Κατρούγκαλος

ΝΔ: Η παράσταση δεν κόβει εισιτήρια…

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Ε. Τσακαλώτου, Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Σταθάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρυσι, ο κήρυκας της θεωρίας των παιγνίων, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και στο τρίτο Μνημόνιο, ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Φέτος, έχουμε τρεις κήρυκες της ίδιας επικίνδυνης θεωρίας. Τους κυρίους Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτο. Δηλαδή, τον Υπουργό που μαζί με τον κ. Τσίπρα παρακαλούσε το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει επί τριετία στο πρόγραμμα.

Το έργο είναι παιγμένο ξανά και ξανά.

Από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση”. Και από τη “σύγκρουση” στην οδυνηρή για τους πολίτες συνθηκολόγηση.   

Όμως, αυτήν τη φορά, η παράσταση δεν κόβει εισιτήρια…».

ΚΚΕ: Μαζί με τη σφαγή των αμνών, η σφαγή του λαού…

«Μαζί με τη σφαγή των αμνών τη Μεγάλη Εβδομάδα η Κυβέρνηση ετοιμάζει και τη σφαγή του λαού με το νομοσχέδιο για το φορολογικό και τις συντάξεις.

Είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα εξαπατώντας τον λαό και αποφεύγοντας τις λαϊκές μαζικές κινητοποιήσεις», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑνασφάλιστα αυτοκίνητα - ΚΤΕΟ: Νέο σύστημα ελέγχωνΣήμερα 16:31 | Ειδήσεις

Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον οι διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Νέο σύστημα και για τα πρόστιμα.

Τσακλόγλου – όρια συνταξιοδότησης: Καμία μεταβολή μέχρι το 2027Σήμερα 18:00 | Ειδήσεις

«Η πίεση που έχουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα λόγω δημογραφικού είναι μεγάλη και αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο», τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε καταβάλλονται στους δικαιούχουςΔευτέρα 06 Μαΐου 2024 11:25 | Ειδήσεις

Ποιες ημέρες στα τέλη Μαΐου, θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι δικαιούχοι.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ενισχύσεις, η Κομισιόν και οι αντιδράσειςΣήμερα 12:47 | Ειδήσεις

Οι εξελίξεις σε σχέση με την διαδικασία ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι πολιτικές αντιδράσεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακός –Αναστόπουλος: Έτσι θα κερδίσουμε την Φιορεντίνα στον τελικό20:48Κέιτ Μίντλετον: Η σπάνια δήλωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ για την κατάσταση της υγείας της20:34Ουκρανία: Αναμένει τα πρώτα F-16 μέσα στο καλοκαίρι20:21ΟΗΕ: Συμβολική αναγνώριση της Παλαιστίνης ως μέλος 20:07 “I LOVE ΣΟΥ ΚΟΥ”: Οι καλεσμένοι του Σαββατοκύριακου (βίντεο)19:54Βραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας ότι αυτός πέταξε το βρέφος στη χωματερή19:40Θεσσαλονίκη: Έκρηξη στη Ρωμαϊκή Αγορά (εικόνες)19:27Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο19:13Τσακλόγλου – όρια συνταξιοδότησης: Καμία μεταβολή μέχρι το 202718:59Βραυρώνα: Μυστήριο με το νεκρό βρέφος στη χωματερή18:46Ολυμπιακός –Φιορεντίνα: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον τελικό18:33Ράφα: Το Ισραήλ “διευρύνει” την πολεμική επιχείρηση 18:19Οδηγός “έφαγε” πρόστιμο 10000 ευρώ18:06Φαρμακεία – Αττική: Εφαρμογή στο κινητό για της εφημερίες17:52Πάτρα: Πέντε παιδιά “εξαφανίστηκαν” από Νοσοκομείο17:39Ανασφάλιστα αυτοκίνητα - ΚΤΕΟ: Νέο σύστημα ελέγχων17:25Eurovision - Σάττι: Η κούραση, η αϋπνία και η... παρεξήγηση με το Ισραήλ17:13Έντι Ράμα: Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του17:00Βραυρώνα: Νεκρό βρέφος βρέθηκε στα σκουπίδια16:47Ρώμη – Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός στο διπλό με το “καλημέρα”16:33
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο