Σταθάκης: Μεταστροφή της οικονομίας σε παραγωγικές δραστηριότητες
«Μεγάλη μεταστροφή της οικονομίας σε δραστηριότητες κατά κύριο λόγο παραγωγικές, εξωστρεφείς, υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και κατάλληλες να αξιοποιήσουν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ο 1 στους 2 νέους είναι πτυχιούχος», προανήγγειλε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε ημερίδα για την κοινωνική οικονομία. .
Η οικονομική στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, «είναι σε πλήρη αντίθεση με την με την ιδέα ότι έξοδος από την κρίση σημαίνει μειωμένους μισθούς, μειωμένη φορολογία, ένα μοντέλο ανταγωνιστικότητας χωρών που λειτουργούν με ισχυρότερα φορολογικά κίνητρα, με χαμηλότερους μισθούς».
Συνεπώς, συμπλήρωσε, «στον αντίποδα αυτού που θεωρείται ότι αποτελεί μια διέξοδο από την κρίση, η παρούσα κυβέρνηση έχει μια πολύ σαφή στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο των στόχων, των μέσων και του τρόπου με τον οποίο η οικονομία θα βγει από την κρίση με ισχυρούς κανόνες κοινωνικής συνοχής, αυτό που συζητάμε σήμερα αποτελεί, υπό τις δεδομένες συνθήκες, αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της στρατηγικής».
Όπως εξήγησε «είναι αναπόσπαστο κομμάτι διότι η κοινωνική οικονομία, υπό την ευρεία έννοια, πρώτον δεν έχει κανένα περιορισμό σε κλάδους, υπο-δραστηριότητες. Με την ίδια ευχέρεια με την οποία μπορεί να αναπτυχθεί στην αγροτική οικονομία, μπορεί και να υπάρξει σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, εκδηλώνοντας τεράστιο δυναμισμό στην τεχνολογία, την καινοτομία και ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξει και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με μορφές διαμόρφωσης θεσμών κοινωνικής οικονομίας που θα διασφαλίζουν χρηματοδότηση κοκ Άρα το ένα στοιχείο είναι ότι είναι μια δυναμική η οποία δεν έχει περιορισμούς αυτή τη στιγμή».
Το δεύτερο στοιχείο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, «είναι ότι πρόκειται για απολύτως κατάλληλη μορφή για να κινητοποιήσει το δυναμικό που αυτή τη στιγμή είναι υποαπασχολούμενο ή καθόλου απασχολούμενο».
«Είναι η κατ' εξοχήν πιο κατάλληλη μορφή», υπογράμμισε, «για να δημιουργήσει μια νέα δυναμική στην οικονομία. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ο κατάλληλος κόσμος, η κατάλληλη δυναμική για να γίνει αυτό».
Το τρίτο, όπως είπε, «είναι ότι η κοινωνική οικονομία πρέπει και να προστατευτεί και να είναι διαφορετικό μοντέλο οικονομίας. Πολύ διαφορετικό από το κρατικό και πολύ διαφορετικό από το ιδιωτικό. Αυτό πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού, ιδιαίτερα επειδή αποτελεί πρωτόγνωρο ή νέο εγχείρημα».
Υπό αυτούς τους όρους, συνέχισε ο κ. Σταθάκης, η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο αλλά κυρίως τα εργαλεία στήριξης αυτών των νέων εγχειρημάτων, ώστε να διατηρηθεί με ασφάλεια ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της κοινωνικής οικονομίας.
«Δεν πρέπει να μετασχηματιστεί, δεν πρέπει να έχει ενδογενώς το στοιχείο της κρατικής αρωγής με την κακή έννοια του όρου, ή να προσομοιάσει σε με μια τυπική ιδιωτική επιχείρηση».
Τέλος, το τέταρτο και βασικότερο, κατά τον Γιώργο Σταθάκη, « η κοινωνική οικονομία πρέπει να είναι οικονομία η οποία θα εκφράζεται στις αξίες και στις καταστατικές αρχές της. Πρέπει να έχει μη ιεραρχική δομή, πρέπει να είναι ισότιμη η δομή της, πρέπει να είναι δημοκρατικά λειτουργούσα και οφείλει να αντλήσει τον δυναμισμό της από το ισχυρό στοιχείο του συνδετικού στοιχείου έναντι άλλων μορφών λειτουργίας της οικονομίας».
«Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε τρία πράγματα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Πρώτον να φτιάξουμε το θεσμικό πλαίσιο, όσο πιο πλήρες, συγκροτημένο και ολοκληρωμένο γίνεται. Δεύτερον, να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των αναγκαίων πόρων, που στην κάθε περίπτωση χρειάζονται για τα εγχειρήματα αυτά, χρηματοδοτικών και άλλων. Τρίτον και βασικότερο να δημιουργήσουμε χώρους από το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του κράτους, είτε είναι προμήθειες, είτε είναι υπηρεσίες που αγοράζει, είτε μορφές δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλέκεται. Να δημιουργήσουμε χώρους ανάπτυξης αυτής της οικονομίας».