“Αγώνας δρόμου” για την ανακεφαλαιοποίηση
Σε «μαραθώνιο υψηλών ταχυτήτων», με τον τερματισμό να οριοθετείται το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου, «τρέχουν» κι επισήμως πλέον οι Διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test της ΕΚΤ.
Στους επικεφαλής των τραπεζών επήλθε σχετική «ανακούφιση» για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, για την οποία χρειάζονται 4,4 δις στο βασικό και 14,4 δις στο δυσμενές σενάριο, με αποτέλεσμα να αποπνέεται αισιοδοξία ότι τουλάχιστον για το βασικό σενάριο (4,4 δις) οι ανάγκες θα καλυφθούν με τοποθέτηση κεφαλαίων από ιδιώτες, νυν μετόχους τραπεζών ή νέους επενδυτές.
Τα τραπεζικά στελέχη σε προσωπικό επίπεδο και οι οίκοι που ασκούν χρέη συμβούλων τους, συνεχίζουν εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας το «σαφάρι» - που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι - αναζήτησης κεφαλαίων, με πρώτη προτίμηση σε υψηλής ποιότητας μακροπρόθεσμους επενδυτές, που θα θελήσουν να τοποθετήσουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα,
Με σημερινές δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι έχουν γίνει σχετικές επαφές και ότι "σύντομα ιδιώτες θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς".
Ως τις 6 Νοεμβρίου τα σχέδια των τραπεζών
Οι Διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς η οποία εμφάνισε τις μεγαλύτερες ανάγκες, της Εθνικής Τράπεζας που χρήζει ενίσχυσης κατά 1,6 δις στο βασικό σενάριο, της Eurobank που έχει τις μικρότερες ανάγκες στο δυσμενές σενάριο και της Alpha Bank με τις μικρότερες ανάγκες στο βασικό σενάριο της άσκησης της ΕΚΤ, πρέπει ως τις 6 Νοεμβρίου να καταθέσουν σχέδιο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών τους, με σκοπό, όπως άπαντες τονίζουν, η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς από την Πρωτοχρονιά τίθεται σε εφαρμογή Οδηγία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων.
Δεδομένων αυτών, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το αργότερο ως τις 15 Νοεμμβρίου, οι τράπεζες θα έχουν ανοίξει τα βιβλία προσφορών για την συγκέντρωση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.
Προσπαθεί να «σβήσει τις φωτιές» ο Δραγασάκης
Το Σάββατο υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, παρά τις φωτιές που άναψε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, λέγοντας στην Βουλή ότι πρέπει να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα που να τελεί εκτός εποπτείας της ΕΚΤ, μια αποστροφή που συνεργάτες του έλεγαν εκ των υστέρων, και μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ότι δεν είχε το νόημα που της αποδόθηκε, αλλά ότι κατ΄ ουσίαν ο κ. Δραγασάκης ήθελε να επισημάνει ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης και των συνεταιριστικών τραπεζών κι της Attica Bank.
Το ΚΥΣΟΙΠ καθορίζει τους ορους της ανακεφαλαιοποίησης
Απο τις 14:30 είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο θα καθορίσει τους ακριβείς όρους της ανακεφλαιοποίησης, μεταξύ άλλων το ύψος των μετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες και το ποσοστό των μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών, που αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με αναλυτές.
«Βουνό» 107 δις τα «κόκκινα δάνεια»
Η κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, ολοκληρωμένη κατ΄ ευχήν ως το τέλος του 2015, εκτός από την αποτροπή του κουρέματος καταθέσεων, θα ευνοήσει την χαλάρωση των capital control, θα τονώσει την ρευστότητα και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, κυρίως όμως θα επιφέρει την διευθέτηση των «κόκκινων δανείων».
Για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία έχουν εκτιναχθεί στα 107 δις ευρώ κι αποτελούν σήμερα το 52% του συνόλου των δανείων, η Κυβέρνηση είναι σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με τους οποίους έχει σημαντικά αποκλίνουσες απόψεις, αναζητώντας μια συμφωνία για το πλαίσιο αναμόρφωσης του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και άλλων οφειλετών, από το οποίο θα ξεκαθαρίσει οριστικά και το πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς.
Επανέρχονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις
Από σήμερα πάντως, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία που βάσει «συμφωνίας κυρίων» Κυβέρνησης και τραπεζών προστατεύεται ως το τέλος του έτους, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται στην καθημερινότητα, μαζί με τις κατασχέσεις και τα κάθε είδους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, καθώς δεν παρατάθηκε η αναστολή όλων αυτών των μέτρων, που ίσχυε ως το τέλος Οκτωβρίου, λόγω των capital control.