LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Πάταξη φοροδιαφυγής

Δημοσίευση: 15 Αυγούστου 2015 16:58

Αλεξιάδης: όποιος δεν το δηλώσει, το έχασε

Σαρωτικούς ελέγχους και «δέσμευση» κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, προαναγγέλλει, παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή του Περιουσιολογίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών 

Τρύφωνας Αλεξιάδης - Ακίνητα - Χρήματα - Σκάφος - Αυτοκίνητο

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Αμείλικτος στο κυνήγι αποκάλυψης του «μαύρου χρήματος», ώστε να τονωθεί το συναίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίαςεμφανίζεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος με όπλο το Περιουσιολόγιο που από την επόμενη χρονιά θα τεθεί, όπως δηλώνει, σε πλήρη εφαρμογή, στέλνει σαφές μήνυμα στους φοροφυγάδες, πως ότι δεν εμφανίζεται στις δηλώσεις και εντοπιστεί, ουσιαστικά θα κατάσχεται.

«Ότι δεν δηλώνει ο φορολογούμενος, θα το χάνει» θα είναι το σύνθημα της Εφορίας το επόμενο διάστημα, οπότε θα μπαίνει σε όλο και ευρύτερη εφαρμογή το Περιουσιολόγιο.

«Αυτό είναι κάτι που όχι απλώς θα τρομάξει, αλλά θα κατατρομοκρατήσει όσους κρύβουν ακίνητα, καταθέσεις, αυτοκίνητα, σκάφη ή άλλα περιουσιακά στοιχεία από την Εφορία», δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Όπως επισημαίνει, με την πλήρη λειτουργία του Περιουσιολογίου, θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι και θα ισχύσουν εξαιρετικά αυστηρά πρόστιμα που θα φθάνουν ως το 100% της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν θα έχει δηλωθεί, ουσιαστικά δηλαδή θα επέρχεται μια έμμεση δέσμευση όσων δεν δηλώνει ο φορολογούμενος και δεν εμφανίζονται στην ηλεκτρονική καρτέλα που θα τηρείται γι΄ αυτόν στο Περιουσιολόγιο.

Σαρωτικές διασταυρώσεις για «μαύρο χρήμα»

Η αποκάλυψη των φοροφυγάδων θα γίνεται μέσω σαρωτικών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις, το Κτηματολόγιο και τα Ε9, με τα πλήρη στοιχεία που στέλνουν στο Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες, ιδιωτικά θεραπευτήρια και σχολεία, αλλά και η ΔΕΗ, οι εταιρείες ύδρευσης και επικοινωνιών και δείχνουν τις δαπάνες κάθε φορολογούμενου ή τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Αλεξιάδης, «όταν ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο δεν θα μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει χρήματα που δεν θα τα έχει δηλώσει. Άρα θα δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν τα χρήματα τους, διότι εάν δεν το πράξουν και εντοπιστούν στην συνέχεια, θα υπάρχουν αυστηρότατες και φορολογικές και ποινικές επιπτώσεις».

Πώς θα γίνει η δήλωση στο Περιουσιολόγιο

Ένα από τα πιθανότερα σενάρια είναι σε μερικούς μήνες η Εφορία, όχι να ζητήσει από την αρχή δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων από κάθε πολίτη, αλλά να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα σε κάθε φορολογούμενο, στο οποίο θα περιέχονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για την περιουσία του στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν ακίνητα, καταθέσεις, περιεχόμενο θυρίδων, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, συμμετοχές σε εταιρείες, κατοχή μετοχών, επενδεδυμένα κεφάλαια κτλ τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Με το μήνυμα αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών, θα ζητά από τον πολίτη να προβεί άμεσα σε όποιες διορθώσεις, προσθέσεις ή αφαιρέσεις περιουσιακών στοιχείων ή απλώς να επιβεβαιώσει την ορθότητα των δεδομένων και με την απάντηση του, ουσιαστικά κάθε φορολογούμενος θα έχει υποβάλλει την τελική δήλωση του Περιουσιολογίου του.

Η πλήρης εφαρμογή του Περιουσιολογίου εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή μέσα στο 2016.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
FedHATTA: Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για το Πάσχα σε Ελλάδα και εξωτερικό23:59Ινδία: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων23:45Τουρκία - Ιμάμογλου: Μποϊκοτάζ στην αγορά ως διαμαρτυρία για τη φυλάκισή του 23:30Άρης – Περιστέρι: Πήραν το “θρίλερ” οι φιλοξενούμενοι23:16Ένταση σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 23:03Πατήσια: Φωτιά σε εργοστάσιο (εικόνες)22:49Κακοκαιρία - Πάρος: Δορυφορική εικόνα από τις πλημμύρες στο νησί 22:36Θεσσαλονίκη: Νύφη συνελήφθη λίγο πριν πάει στην εκκλησία22:22Βοστώνη: Φορτηγό έπεσε σε πεζούς (εικόνες) 22:09Charleston Open: Η Σάκκαρη προκρίθηκε στον 2ο γύρο21:55Η μεγάλη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 21:42Επιβατικό αεροπλάνο από Ισραήλ έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Τουρκία21:28Πάπας Φραγκίσκος: Πως εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του21:15Ωνάσεια Δημόσια Σχολεία: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις21:01Youth League – Ολυμπιακός: Είπε αντίο… με ψηλά το κεφάλι20:48Ηράκλειο: Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε σπίτια με “χρυσή” λεία20:34Μητσοτάκης στο ΤikTok για κατώτατο μισθό: Θα πετύχουμε τον στόχο μας για 950 ευρώ το 2027 20:21Κυριακή Γρίβα: Σπάραξε η μητέρα της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της, 1 χρόνο μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους (εικόνες)20:07ΠΝΟ – Απεργία: Πότε δένουν κάβους τα πλοία19:52Κρήτη: Προσωρινά κρατούμενος ο δεύτερος υγειονομικός - Κατηγορείται για χρηματισμό και εκβιασμό19:39
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο