LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: Σήμερα 18:31

Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις και τη βιομηχανία

«Είμαστε σε φάση αντιστροφής του brain drain και επιστρέφουν πολλοί στην πατρίδα, με καλύτερες ευκαιρίες και προοπτικές», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης.

Τάκης Θεοδωρικάκος

«Tον επόμενο μήνα το υπουργείο Ανάπτυξης, με νέο νομοσχέδιό του, προχωρά σε ένα νέο πακέτο ελάφρυνσης του διοικητικού βάρους και μείωσης του χρόνου για διάφορες αδειοδοτήσεις, κυρίως με άξονα την βιομηχανία», ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα του «36ου Greek Economic Summit» που διοργάνωσε το Ελληνο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τον χωροταξικό σχεδιασμό των μεγάλων οικονομικών δραστηριοτήτων, θα διευκολύνουν πολύ σοβαρά την επενδυτική δραστηριότητα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «ο επενδυτής που θέλει να έρθει στην Ελλάδα να κάνει μια μεγάλη επένδυση, θα απευθύνεται σε ένα και μοναδικό σημείο στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα διευκολύνεται με διαδικασίες που δεν θα τον ταλαιπωρούν. Όταν λέμε fast-track, θα είναι fast-track» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς, τόνισε ότι «με τις επιλογές που θα κάνουμε στα πρόσωπα, θα φανεί ότι θα εμπιστευτούμε ανθρώπους που προέρχονται από την κοινωνία και την αγορά και θα αποτελέσουν μια νέα έμπρακτη εγγύηση, ότι η αγορά μπορεί να δουλέψει με όρους υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων και του καταναλωτή».

Ο υπουργός Ανάπτυξης συμμετέχοντας σε πάνελ με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών επισήμανε τις εκθέσεις των κ.κ. Ντράγκι και Λέτα που έχουν φέρει στην επιφάνεια το βασικό πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι είναι το πολύ σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η καθυστέρηση στην τεχνολογική καινοτομία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει, όσο διατηρείται, νέα τεράστια προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα χτυπήσουν και την δημοσιονομική πλευρά των οικονομιών χωρίς καμία αμφιβολία», ανέφερε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια μπόρεσε να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα και πως «είναι μια χρυσή ευκαιρία για την πατρίδα μας, με το συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας και της πολιτικής μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα με τη στρατηγική στοχοπροσήλωση που έχει στη βασική της επιλογή για τη μεγάλη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα μπροστά», δήλωσε. Προσέθεσε πως «η Ελλάδα έχει καταπληκτικά μυαλά και σπουδαίους ανθρώπους. Είμαστε σε φάση αντιστροφής του brain drain και επιστρέφουν πολλοί στην πατρίδα, με καλύτερες ευκαιρίες και προοπτικές».

Αναφερόμενος στις στρατηγικές σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως είναι διαχρονικά ισχυρές, βασίζονται σε κοινές αξίες, στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στη σταθερή δέσμευση των δύο χωρών για ασφάλεια, ελευθερία, σταθερότητα και οικονομική πρόοδο. «Οι ΗΠΑ αποτελούν εδώ και δεκαετίες τον σταθερότερο και ισχυρότερο στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας και είναι προς το εθνικό συμφέρον η σχέση αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εταιρειών που αναβαθμίζουν τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της βιομηχανίας, των αμυντικών επενδύσεων, της έρευνας και καινοτομίας. Και φυσικά και της ναυπηγικής βιομηχανίας» επεσήμανε.

Για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τόνισε πως προβλέπει τη διάθεση 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη παραγωγικών επενδύσεων τα επόμενα δύο χρόνια και προσέθεσε πως «έχουμε ανακοινώσει επίσης τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την αμυντική βιομηχανία, με 150 εκατ. ευρώ σε υπεραποσβέσεις, μέσω του οποίου ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστικές στρατηγικές συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες».

Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική συνεργασία με την OpenAI στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει ήδη επιλεγεί ως μία από τις επτά πρώτες χώρες της Ε.Ε. που θα φιλοξενήσουν AI Factory». Έκανε ειδική αναφορά στο AΙ Giga Factory της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια υποδομή παγκόσμιας εμβέλειας που θα δημιουργήσει 1.600 νέες θέσεις εργασίας, με τον συνολικό προϋπολογισμό έργων και επενδύσεων να αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε: «Ασφαλής Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο η παραγωγική Ελλάδα, με μείωση των ανισοτήτων. Η Ελλάδα του 2030 θα είναι μια χώρα που μετατρέπει την ανάπτυξη σε όφελος για την κοινωνία και σε ελπίδα για το μέλλον. Αυτή είναι η πραγματική δύναμη της παραγωγικής Ελλάδας που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα: 

Χωρίς ταξί η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή: Παρατείνεται η απεργία

Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά Περιφέρειες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕπίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ευχάριστε την Αμερικανίδα πρέσβειρα για την επίσκεψη της στο ελληνικό Κοινοβούλιο της χάρισε ένα μεταξωτό μαντήλι για την ίδια, αλλά και μία γραβάτα με μικρούς τσολιάδες για τον γιό της.

Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότησηΣήμερα 17:54 | Ειδήσεις

H κυκλοφορία διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο - Εθνική Άμυνα.

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν και πάλι το ρεύμα προς την πόλη οι αγρότες στα διόδια των ΜαλγάρωνΣήμερα 18:54 | Ειδήσεις

Το ρεύμα προς Αθήνα παραμένει κλειστό από την 1/12 στις 12 το μεσημέρι.

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά ΠεριφέρειεςΣήμερα 17:20 | Ειδήσεις

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρως ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Κλειστό το τελωνείο Ευζώνων19:56Σέρρες: Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας με Βουλγαρία έφτασαν με τα τρακτερ τους οι αγρότες19:42Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε την στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις και τη βιομηχανία19:28Κύπελλο Ελλάδας: Τιτανομαχία στο Χαριλάου - Τα κρίσιμα ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής 19:14Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν και πάλι το ρεύμα προς την πόλη οι αγρότες στα διόδια των Μαλγάρων19:04Ηράκλειο: Συνελήφθη ζευγάρι μετά από καταγγελία ότι κακοποιούσαν τα οχτώ ανήλικα παιδιά τους18:50Χωρίς ταξί η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή: Παρατείνεται η απεργία18:36Κακοκαιρία: Σε κατάσταση κινητοποίησης «RED CODE» εννιά Περιφέρειες18:22Φωτιά σε εστιατόριο στο Νέο Κόσμο18:08Διακοπή κυκλοφορίας στη Γραμμή 3 του Μετρό λόγω προβλήματος στην ηλεκτροδότηση17:54Επίσκεψη της Γκίλφοϊλ στη Βουλή – Συναντήθηκε με τον Νικήτα Κακλαμάνη (εικόνες)17:49"Αποκαλύψεις": Όσα δήλωσε μέσα από τις φυλακές ο γιός του θύματος που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του πατέρα του17:35Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:21Χατζηδάκης - Γκίλφοϊλ: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ 17:07Ο Κωνσταντίνος Αργυρός... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου16:53Τρίκαλα: Μπλόκο από τους αγρότες στα διόδια του Λόγγου στον Ε65 – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν16:39Ευρωπαίοι "γίγαντες" κάνουν...σειρά για τον Χρήστο Μουζακίτη16:25Χαλκιδική: Στον κόμβο της Τρίγλιας συγκεντρώνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι16:11Απεργία ταξί: Ένταση έξω από το υπουργείο Μεταφορών (εικόνες)15:57Χονγκ Κονγκ: Στους 159 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στους ουρανοξύστες15:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο