Εξαγωγές
Δημοσίευση: 11 Αυγούστου 2014 18:54Ευρωπαϊκή λύση επιδιώκει η κυβέρνηση για τους παραγωγούς
Του Νίκου Ρογκάκου
Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα των συνεπειών του ρωσικού εμπάργκο, ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, άρα πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση. «Με άλλα λόγια, η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει τους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς», ανέφεραν σχετικά.
Στην περίπτωση, λένε οι ίδιες πηγές, που τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν επαρκούν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, και πάλι όμως αυτό πρέπει να γίνει με την άδεια της ΕΕ, σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
Ήδη τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει σε επίπεδο περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων και θα εξακριβωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ενώ ήδη αγοράζουν ποσότητες νοσοκομεία και στρατόπεδα, όπως σημείωσαν οι ίδιοι παράγοντες.
Η Ελλάδα πάντως είχε ήδη θέσει το πρόβλημα στην ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και είχε ζητήσει να ληφθεί υπόψη η ουκρανική κρίση, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.
Στη διϋπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.
Μετά το τέλος της σύσκεψης από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.
Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται».
Σύσκεψη νωρίτερα στο ΥΠΕΞ
Σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς, μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροδιατροφικά προϊόντα από την ΕΕ, τέθηκαν επί τάπητος οι κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς θα αφορούσαν ένα ποσό της τάξης των 80 με 90 εκατ. ευρώ.
Έκτακτα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο ανακοίνωσε την ίδια ώρα ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος.