Συνέδριο Economist
Δημοσίευση: 09 Ιουλίου 2014 13:37Χαρδούβελης: Στόχος η εξάλειψη των έκτακτων φορολογικών βαρών
Του Νίκου Ρογκάκου
Ο Γκίκας Χαρδούβελης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με το χτίσιμο μίας σύγχρονης φορολογικής διοίκησης, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και πως η ευρωζώνη θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στην περαιτέρω μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται είναι το πρώτο στάδιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και το δεύτερο στάδιο έχει να κάνει με την προώθηση των μειζόνων μεταρρυθμίσεων ώστε να έρθει η ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση η μείωση του χρέους.
Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι πρέπει να εξευρεθούν πόροι για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την εφαρμογή αναδιανεμητικών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός έστειλε και πολιτικό μήνυμα, λέγοντας «ας λέμε λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας», γιατί όπως είπε η κρίση πρέπει να πάψει να μας διχάζει και να μας ενώνει.
Ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης, κ. Ρέγκλινγκ κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφορικά με το χρέος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματός του.
Σε ότι αφορά την ανάγκη νέου χρηματοδοτικού πακέτου, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι συζητείται, όμως θα πρέπει να είναι γνωστές όλες οι παράμετροι και αργότερα το Φθινόπωρο θα ληφθούν αποφάσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την πλευρά του αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή:
1. Διατήρηση δημοσιονομικής προσαρμογής όχι με μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά με την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τον φορολογικό μηχανισμό.
2. Περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με την κυβέρνηση να εκφράζει τη δέσμευσή της για μεταρρύθμιση της αγοράς, όπως ο νόμος για τις απεργίες (που δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές πρακτικές) και τις ομαδικές απολύσεις.
3. Ισοσκελισμός των τραπεζικών ισολογισμών. Δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα σταθερότητας, αλλά πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και το πρόβλημα στους ισολογισμούς τραπεζών ώστε η οικονομία να μη μείνει παγιδευμένη.
Πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και βασική πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να παραμένει δεσμευμένο στη στήριξη της χώρας.