LATEST NEWS
 
Οικονομία /Τρόικα /

Διαπραγματεύσεις

Δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2014 22:00

Παράταση με πολλά μέτωπα ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις

Μετά από 11 ώρες ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της τρόικας με υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίες θα συνεχιστούν την Κυριακή.

Τρόικα

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα εργασιακά, οι απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και η μείωση του ενεργειακού κόστους παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά και τις σημερινές πολύωρες επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς. 

Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί την Κυριακή με ορατό το ενδεχόμενο η συμφωνία να πάει για τη Δευτέρα. Το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, κατά την οποία θα αναζητηθεί λύση για τα ανοιχτά ζητήματα και εφόσον χρειαστεί θα κληθούν κι άλλοι υπουργοί που έχουν εκκρεμότητες.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε αύριο. Έχουμε φτάσει πολύ κοντά, όμως, ακόμη υπάρχουν θέματα που μπορεί να μπλοκάρουν τη συμφωνία», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να συζητηθούν οι αποκλίσεις των δύο πλευρών σε σχέση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και του υπουργείου Ανάπτυξης "χτενίζουν" από τώρα τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ, ώστε να βρουν συγκλίσεις και αποκλίσεις, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας είπαν στην σημερινή συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, ότι λόγω των αντιπροτάσεων και των εναλλακτικών που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για ορισμένα από τα "αγκάθια", δεν έχουν σαφή εικόνα για το τελικό πλαίσιο επί του οποίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, π.χ για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά έκανε σαφές ότι θέλει να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, απλώς κάποια μέτρα γύρω στο 80% του συνόλου των προτάσεων όπως τα προτείνει ο ΟΟΣΑ και τα υπόλοιπα προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα ή σε ευρωπαϊκές πρακτικές.

Η αίσθηση στην ελληνική πλευρά είναι ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» σε ότι αφορά την πάγια ρύθμιση για τους δανειολήπτες, το νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά ταμεία και τις δημόσιες συμβάσεις. «Εξετάσαμε εναλλακτικές, προτείναμε εναλλακτικές στην τρόικα», ανέφερε σχετικά ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε άλλη αίθουσα του υπουργείου τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συναντήθηκαν με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κι εξέτασαν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ νωρίτερα οι επικεφαλής της τρόικας είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου τέθηκε επί τάπητος κατά βάση το θέμα του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο έχουν γίνει βήματα προόδου σε ότι αφορά το πακέτο μέτρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, μέσω μείωσης τιμολογίων ενέργειας, αλλά και τη δέσμη αποφάσεων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, ωστόσο φαίνεται πως η τελική συμφωνία επηρεάζεται και συσχετίζεται με τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα είναι κορυφαίο θέμα το ενεργειακό κόστος.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς και να μην κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο θέμα της διαπραγμάτευσης στην παρούσα αξιολόγηση, παρότι αντίθετο ενδεχόμενο δεν αποκλειόταν από ανθρώπους που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Επιμένει σε απολύσεις το 2015 η τρόικα - το τοπίο στα εργασιακά

Της συνάντησης με τους κ.κ. Μανιάτη και Παπαγεωργίου προηγήθηκαν συσκέψεις των επικεφαλής της τρόικας με τις ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, αλλά και με στενούς συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου έληξε χωρίς συμφωνία οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί σε ανώτερο επίπεδο.

Πολύωρη ήταν η συνάντηση της τριμερούς και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με ανώτατο αξιωματούχο να σημειώνει μετά το τέλος της συνάντησης ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σύγκλιση για την συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων του υπουργείου Εργασίας. Στη συζήτηση εκφράζονται επιμέρους απόψεις, όμως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα».  

Σε ότι αφορά το θέμα των τριετιών η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι πως η τρόικα δέχεται ότι ως θεσμός οι τριετίες πρέπει να διατηρηθούν, αν και εμμένουν σε ορισμένες τροποποιήσεις, γι αυτό και το θέμα θα πάει στη συνολική διαπραγμάτευση. Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών η κυβέρνηση εμμένει  να γίνει εφάπαξ και άμεσα κατά 2,9 μονάδες για τις εισφορές των εργοδοτών  και κατά μία μονάδα για τις εισφορές των εργαζομένων .

Για τις ομαδικές απολύσεις η ελληνική πλευρά πιστεύει πως ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα είναι αρκετό (αναπομπή του σε ανώτατο συμβούλιο εργασίας, υπογραφή από τον γγ του υπουργείου εργασίας).



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο