Διαπραγματεύσεις
Δημοσίευση: 15 Μαρτίου 2014 22:00Παράταση με πολλά μέτωπα ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, τα εργασιακά, οι απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και η μείωση του ενεργειακού κόστους παραμένουν τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά και τις σημερινές πολύωρες επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς.
Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί την Κυριακή με ορατό το ενδεχόμενο η συμφωνία να πάει για τη Δευτέρα. Το πρωί της Κυριακής στις 10:00 θα υπάρξει νέα συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο, κατά την οποία θα αναζητηθεί λύση για τα ανοιχτά ζητήματα και εφόσον χρειαστεί θα κληθούν κι άλλοι υπουργοί που έχουν εκκρεμότητες.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα κλείσουμε αύριο. Έχουμε φτάσει πολύ κοντά, όμως, ακόμη υπάρχουν θέματα που μπορεί να μπλοκάρουν τη συμφωνία», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να συζητηθούν οι αποκλίσεις των δύο πλευρών σε σχέση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και του υπουργείου Ανάπτυξης "χτενίζουν" από τώρα τις 329 προτάσεις του ΟΟΣΑ, ώστε να βρουν συγκλίσεις και αποκλίσεις, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας είπαν στην σημερινή συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη, ότι λόγω των αντιπροτάσεων και των εναλλακτικών που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για ορισμένα από τα "αγκάθια", δεν έχουν σαφή εικόνα για το τελικό πλαίσιο επί του οποίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, π.χ για το γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά έκανε σαφές ότι θέλει να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, απλώς κάποια μέτρα γύρω στο 80% του συνόλου των προτάσεων όπως τα προτείνει ο ΟΟΣΑ και τα υπόλοιπα προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα ή σε ευρωπαϊκές πρακτικές.
Η αίσθηση στην ελληνική πλευρά είναι ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» σε ότι αφορά την πάγια ρύθμιση για τους δανειολήπτες, το νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά ταμεία και τις δημόσιες συμβάσεις. «Εξετάσαμε εναλλακτικές, προτείναμε εναλλακτικές στην τρόικα», ανέφερε σχετικά ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε άλλη αίθουσα του υπουργείου τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συναντήθηκαν με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κι εξέτασαν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ νωρίτερα οι επικεφαλής της τρόικας είχαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου τέθηκε επί τάπητος κατά βάση το θέμα του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.
Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο έχουν γίνει βήματα προόδου σε ότι αφορά το πακέτο μέτρων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, μέσω μείωσης τιμολογίων ενέργειας, αλλά και τη δέσμη αποφάσεων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας, ωστόσο φαίνεται πως η τελική συμφωνία επηρεάζεται και συσχετίζεται με τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου θα είναι κορυφαίο θέμα το ενεργειακό κόστος.
Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς και να μην κλείσει οριστικά το συγκεκριμένο θέμα της διαπραγμάτευσης στην παρούσα αξιολόγηση, παρότι αντίθετο ενδεχόμενο δεν αποκλειόταν από ανθρώπους που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Επιμένει σε απολύσεις το 2015 η τρόικα - το τοπίο στα εργασιακά
Της συνάντησης με τους κ.κ. Μανιάτη και Παπαγεωργίου προηγήθηκαν συσκέψεις των επικεφαλής της τρόικας με τις ηγεσίες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, αλλά και με στενούς συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.
Η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου έληξε χωρίς συμφωνία οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί σε ανώτερο επίπεδο.
Πολύωρη ήταν η συνάντηση της τριμερούς και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με ανώτατο αξιωματούχο να σημειώνει μετά το τέλος της συνάντησης ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σύγκλιση για την συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων του υπουργείου Εργασίας. Στη συζήτηση εκφράζονται επιμέρους απόψεις, όμως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα».
Σε ότι αφορά το θέμα των τριετιών η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι πως η τρόικα δέχεται ότι ως θεσμός οι τριετίες πρέπει να διατηρηθούν, αν και εμμένουν σε ορισμένες τροποποιήσεις, γι αυτό και το θέμα θα πάει στη συνολική διαπραγμάτευση. Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών η κυβέρνηση εμμένει να γίνει εφάπαξ και άμεσα κατά 2,9 μονάδες για τις εισφορές των εργοδοτών και κατά μία μονάδα για τις εισφορές των εργαζομένων .
Για τις ομαδικές απολύσεις η ελληνική πλευρά πιστεύει πως ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα είναι αρκετό (αναπομπή του σε ανώτατο συμβούλιο εργασίας, υπογραφή από τον γγ του υπουργείου εργασίας).